Taufan Lorenzo

 

Taufan Lorenzo

El Taufan Lorenzo lumangsung dina Séptémber 2019 sareng tempatna di 45 derajat bujur kulon. Éta dugi ka mangaruhan basisir kulon kulon Éropa dina jalur anu réngsé di ujung kalér Pulo Inggris. Éta topan anu paling matak ningali yén éta mangrupikeun salah sahiji fenomena sapertos anu mimiti di ieu beulahan dunya. Éta topan anu paling kuat nembongan caket Spanyol salami urang ngagaduhan rékaman.

Kusabab ieu, urang bakal nyungkeun tulisan ieu pikeun nyimpulkeun sadaya ciri Hurricane Lorenzo sareng upami urang bakal ningali deui, ieu bakal kajantenan kapayunna.

Parobihan iklim sareng topan

topan di daérah Mediterania

Kami terang yén akibat tina parobihan iklim mangrupikeun kanaékan frékuénsi sareng intensitas kajadian cuaca anu ekstrim sapertos usum garing sareng banjir. Dina hal ieu, naon anu utamina mangaruhan generasi badai aya hubunganana naékna suhu rata-rata global. Kedah diémutan yén dinamika pembentukan badai aya hubunganana sareng jumlah cai anu ngejat kana atmosfir sareng kontrasna antara cai sagara anu bénten-bénten. Ieu ngandung harti yén di daérah anu jumlahna ageung cai nguap, hujan ageung tungtungna kumargi sadaya cai ieu tungtungna kondensasi sareng ngabentuk awan hujan ageung.

Kalayan paningkatan suhu rata-rata global, urang bakal ngalaman parobihan dinamika atmosfir. Tempat-tempat anu tadina langkung tiis, bakal langkung panas sareng, ku sabab kitu, urang bakal gaduh tingkat épaporasi anu langkung luhur. Hurricane Lorenzo nuju ka Éropa sareng, nalika ngalih ka belah wétan-kalér, éta ngagaduhan kakuatan janten badai Kategori 5. Ieu mangrupikeun kategori paling luhur dina skala Saffir-Simpson. Éta dibandingkeun sareng badai Katrina anu ngancurkeun anu ngalanda New Orleans di 2005..

Hurricane Lorenzo Ciri

tingkat angin topan

Henteu ngan ukur dibandingkeun sareng Hurricane Katrina dina hal intensitasna, tapi ogé di daérah anu nyerang. Fénoména anu khusus ieu di daérah Atlantik mangrupikeun pertama kalina didaptarkeun. Numutkeun ka sadaya ukuran lembaga sareng ahli, jalur Hurricane Lorenzo ngajantenkeun pangaruhna di buana rada enteng, sareng masalah anu paling ageung nyaéta di Azores. Anjeunna sumping di daérah ieu salaku angin 160 km / jam sareng angin topan langkung ti 200, dina sababaraha titik. Nalika dugi ka Pulo Inggris éta parantos lemah janten henteu dianggap badai.

Nalika badai dihasilkeun di sagara, éta tuangeun kana cai anu ngejat sareng ngahontal maksimum na nalika dugi ka basisir. Nanging, sakali éta asup ka buana, éta lemah sareng kaleungitan kakuatan nalika lebet. Hal ieu ngajantenkeun topan langkung kasieun di daérah basisir dibanding di daratan. Beuki darat langkung daérah, beuki disimpen tina badai.

Topan Lorenzo di daérah Spanyol

ngamimitian badai lorenzo

Jarang pisan ningali badai di tempat sapertos urang. Jawaban anu mimiti pikeun jenis keraguan ieu jelas pisan. Hal anu paling matak nyaéta lintasan sareng katégori topan ieu, tapi topan ngamimitian kabentukna di Afrika. Di dieu waé gelombang karusuhan dihasilkeun anu nyababkeun henteu stabilitas sareng anu nyeret. Nalika henteu stabilitas ieu ngahontal laut anu paling haneut di Karibia, éta janten topan klasik sareng kuat anu biasana urang tingali.

Hal anu waktos ieu henteu acan dugi ka Karibia parantos mendakan cai cukup haneut pikeun ngawangun badai. Daripada angkat ka kulon éta wét ka wétan. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, pikeun badai pikeun ngabentuk, éta ngan ukur butuh cai anu kualitas anu ngajantenkeun seueur uap cai ngajentrekeun anu, tungtungna, dibales dina luhurna. Ieu kumaha awan badai ngabentuk.

Éta ngan ukur kedah angkat nuju 45 derajat bujur kulon pikeun Hurricane Lorenzo ngabentuk. Leres éta salaku lintasan anu henteu biasa pikeun anu biasa urang, tapi bari bade kalér, kategori 5 dicandak. Hal anu paling pikaresepeun ngeunaan fenomena ieu nyaéta yén éta parantos ngalangkungan lintasan anu henteu biasa sareng, sanaos ngalangkungan cai anu biasana kirang haneut, éta berhasil nyandak tanaga anu cekap pikeun ngahontal kategori maksimum topan.

Ieu sababna Hurricane Lorenzo janten salah sahiji topan anu paling terkenal di jaman urang. Sedengkeun pikeun lahirna topan, urang tingali yén éta aya hubunganana sareng perubahan iklim, sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna. Memang leres éta kedah mendakan perairan anu langkung haneut tibatan normal pikeun ngahontal kategori 5, tapi Bisi naon waé, ayana badai jenis ieu moal tiasa langsung hubungan sareng parobihan iklim. Urang peryogi seueur studi atribusi sareng kasus anu sanés pikeun tiasa mastikeun hal sapertos kieu. Éta kedah diperhatoskeun yén parobihan iklim ngagaduhan akibat jangka panjang sareng masih teu cekap aya buktina pikeun tiasa ngahubungkeun pangaruh parobihan iklim sareng kabentukna Hurricane Lorenzo.

Naha éta bakal kajantenan deui?

Mamang seueur jalma nyaéta lamun urang bakal ningali badai kategori ieu di daérah urang deui. Météorologi di Spanyol ngajelaskeun yén ku parobihan iklim urang kedah gaduh seueur panalitian sareng fénoména anu langkung mirip pikeun terang upami aya jinis pola atanapi aya parobihan paripolah badai. Panasaran disebatkeun dina panilitian sareng éta, urang kedah tingali naha topan anu sami sumping dina sababaraha taun ka pengker pikeun tiasa nyarios ngeunaan pola ieu. Sataun sateuacan urang ngagaduhan Leslie anu ngagaduhan kabiasaan anu sami sareng Lorenzo. Kalayan ieu, anu gaduh mamang ngeunaan pangaruh parobihan iklim dina pola pembentukan badai.

Hurricane Leslie mangaruhan nagara urang sareng mangrupikeun siklon pangkuatna anu dugi ka Semenanjung Iberia ti saprak 1842. Éta ogé dianggap salah sahiji topan Atlantik anu pangpanjangna dina waktosna. Éta ogé ngagaduhan kabiasaan anu anéh kusabab éta parobahanana terus-terusan. Ieu nyababkeun para ahli henteu tiasa ngarencanakeun kursus ogé.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Hurricane Lorenzo sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.