Spanyol tiasa béak tina redoubts glasial salaku akibat tina pemanasan global

La Maladeta Glacier

La Maladeta Glacier (Pyrenees)

Nalika planétna haneut gunung Spanyol béak salju. Daérah tempat luhurna luhur sareng aktivitas manusa handap, parantos janten salah sahiji saksi utama pemanasan global di nagara urang.

Dina abad ka tukang ampir 90% éksténsi parantos ngaleungit, sareng mundur és ieu parantos ngagancangkeun saprak 1980. Upami kaayaan teras-terasan sami, dina 40 taun moal aya deui glasier.

Pangaruh tina pemanasan global anu karaos di pagunungan luhur nagara éta. Glacier La Maladeta, tempatna di Pyrenees, parantos kaleungitan saméter dina abad ka tukang. Salami periode ieu, éta angkat tina nguasaan 50 héktar janten 23,3. Kandelna lambaran és parantos leungit dalapan kaki di sababaraha daérah. Ngan glasier tetep di luhur 3000 méter jangkungna.

Tapi naha? Kunaon éta salju kirang na di kalér Spanyol. Numutkeun panilitian anu dilakukeun ku Grup Météorologi Cantabria (UC), éta ngalakukeun kitu 60% kirang dina usum salju-dalapan dinten- sareng 50% kirang dina usum semi -kinten opat- ti dina awal abad ka. Janten, upami antara lima sareng dalapan juta liter salju murag dina 60an sareng 70an, dina sapuluh taun éta diréduksi janten 2,65.

Pyrenees

Sajaba ti éta, suhu rata-rata parantos angkat tina 5 darajat Celsius dugi ka langkung ti 8. Aya ogé panurunan curah hujan, dugi ka 25%, turun tina turun 16 milyar liter janten 12, janten aya panurunan dugi ka 50% salju akumulasi numutkeun évaluasi yén Konférénsi Hidrografi Ebro (CHE) dilaksanakeun antara 1984 sareng 2014 ngaliwatan Program Erhin.

Dina tingkat ieu, dugi ka taun 2060 panginten teu aya glasier di Spanyol.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.