Siklus Krebs

Siklus Krebs

Naha anjeun parantos diajar biologi di SMA, atanapi anjeun maca ngeunaan kauntungan massa otot, anjeun pasti kantos nguping Siklus Krebs. Mangrupikeun salah sahiji tahapan metabolisme réspirasi sél aerobik anu lumangsung dina awak urang. Ogé dipikaterang ku nami siklus asam sitrat sareng mangrupikeun tahapan metabolisme anu lumangsung dina matrik mitokondria sadaya sél sato.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon cirina, undak-usuk bagian-bagian tina siklus krebs sareng pentingna dina tingkat umum.

Fase réspirasi sélulér

mitokondria

Sateuacan urang tiasa ngajelaskeun siklus krebs mana, urang kedah émut kumaha réspirasi sélular, sabab éta penting pisan. Hayu urang tingali naon tah fase réspirasi sélulér. Éta kajadian dina 3 fase utama:

  • Glikolisis: nyaéta prosés anu glukosa dibagi janten bagian anu langkung alit. Salami prosés ieu dibentuk asam piruvat atanapi pyruvic anu bakal ngakibatkeun Acetyl-CoA.
  • Siklus Krebs: dina siklus Krebs Acetyl-CoA dioksidasi janten CO2.
  • Ranté pernapasan: Di dieu seuseueurna énergi dihasilkeun ku mindahkeun éléktron tina hidrogén. Énergi ieu timbul tina ngaleungitkeun zat-zat anu miluan dina sadaya léngkah sateuacana.

Naon siklus krebs

réaksi siklus krebs

Kumaha réspirasi sélular, anu kalebetkeun kana salah sahiji léngkah dina siklus ieu, hayu urang tingali perkawis naon. Urang terang yén éta mangrupikeun siklus anu rumit sareng ngagaduhan seueur fungsi anu ngabantosan metabolisme sélulér. Tanpa siklus ieu, sadaya sél moal tiasa minuhan fungsi anu penting pikeun awak urang. Tujuan akhir siklus krebs nyaéta pikeun ngamajukeun ngarecahna produk akhir tina metabolisme karbohidrat, lipid sareng sababaraha asam amino.

Nalika urang tuang tuang urang kedah terang yén makronutrién utama nyaéta karbohidrat, protéin sareng lemak. Protéin, dina gilirannana, diwangun ku asam amino. Kusabab kitu, dina prosés dahar siklus krebs penting pisan. Sadaya zat anu dicerna kana awak ngalangkungan tuangeun janten dina Acetyl-CoA kalayan dibébaskeun CO2 sareng H2O sareng sintésis ATP.

Hatur nuhun kana sintésis ieu, éta dimana énergi anu sél kedah dianggo pikeun minuhan fungsina dihasilkeun. Kami ngagaduhan sababaraha panengah sapanjang sadaya tahapan siklus anu aranjeunna anggo salaku prékursor dina sintésis asam amino sareng biomolekul sanés. Hatur nuhun kana siklus ieu urang tiasa kéngingkeun énergi tina molekul kadaharan organik. Énergi ieu anu urang pikahoyong urang tiasa mindahkeun kana molekul pikeun digunakeun dina kagiatan sélulér sareng urang tiasa ngalaksanakeun fungsi vital urang sareng sadaya kagiatan fisik urang ayeuna ka dinten.

Dina siklus krebs kami mendakan sababaraha réaksi kimia éta aranjeunna utamina sifatna oksidatif. Sadaya réaksi peryogi oksigén pikeun lumangsungna. Unggal réaksi kimia ngagaduhan partisipasi sababaraha énzim anu aya dina mitokondria sél. Sadaya énzim ngagaduhan karakteristik utama pikeun sanggup ngatalisan réaksi kimia. Nalika urang nyarioskeun ngatalisan réaksi kami ngarujuk kana tiasa ningkatkeun tingkat réaktan anu janten produk.

Léngkah-léngkah siklus krebs

réaksi kimia

Aya sababaraha réaksi kimia dina siklus ieu anu meryogikeun oksigén pikeun dilaksanakeun. Réaksi kimia anu munggaran nyaéta dekarboksilasi oksidatif piruvat. Dina réaksi ieu, glukosa anu dicandak tina dégradasi hidrat botak dirobih janten dua molekul asam piruvat atanapi piruvat. Glukosa didegradasi ngalangkungan Glikolisis sareng janten sumber penting Acetyl-CoA. Dekaroksilasi oksidatif piruvate dimimitian ku siklus asam sitrat. Réaksi kimia ieu pakait sareng ngaleungitkeun karbon dioksida sareng pyruvate anu dihasilkeun dina gugus asetil anu ngiket kana koénzim A. Dina réaksi kimia ieu, NADH dihasilkeun salaku molekul anu mawa énergi.

Sakali molekul Acetyl-CoA parantos kabentuk, nyaéta nalika siklus kreb lumangsung dina matrik mitokondria. Tujuan tina bagian ieu nyaéta pikeun tiasa ngahijikeun ranté oksidasi sélulér pikeun ngoksidasi sadayana karbon sareng tiasa ngarobih kana karbon dioksida. Kanggo sadaya réaksi kimia ieu lumangsung, ayana oksigén perlu sepanjang waktos. Kukituna, Kami nyebatkeun sateuacan ngamimitian ngajelaskeun siklus krebs pentingna réspirasi sélular.

Éta sadayana dimimitian ku énzim citrate synthetase anu fungsina pikeun ngatalisan réaksi kimia anu mindahkeun gugus Acetyl kana asam oxaloacetic anu ngabentuk meta asam sitrat sareng ngaleupaskeun koénzim A. Nami siklus ieu aya hubunganana sareng pembentukan asam sitrat sareng sadaya réaksi kimia anu lumangsung di dieu.

Réaksi oksidasi sareng dekarboksilasi salajengna lumangsung dina léngkah ieu. Réaksi ieu nyababkeun asam ketoglutaric kabentuk. Salami prosés, karbon dioksida dileupaskeun sareng NADH sareng H. Asam ketoglutaric ieu ngalaman réaksi dekarboksilasi oksidatif anu dikatalisan ku kompleks énzimatik anu Acetyl CoA sareng NAD mangrupikeun bagian. Sadaya réaksi ieu bakal ngakibatkeun asam succinic, NADH, sareng molekul GTP anu salajengna bakal mindahkeun énergi na kana molekul ADP anu ngahasilkeun ATP.

Léngkah-léngkah terakhir dina siklus ieu kitu aranjeunna ngan ukur museur kana kanyataan yén asam succinic tiasa dioksidasi janten asam fumaric. Jinis asam ieu dikenal ku nami fumarate. Koénzim na nyaéta ADF. Di dieu FADH2 badé dibentuk, anu mangrupakeun molekul pembawa énergi anu sanés. Akhirna, asam fumaric henteu pikaresepeun pikeun tiasa ngabentuk asam malat anu dikenal ogé salaku malat. Pikeun ngeureunkeun siklus krebs, Asam malat mimiti ngoksidasi laun janten asam oxaloacetic. Ku cara kieu, siklusna dihirupkeun deui sareng deui réaksi anu parantos kami sebatkeun kajadian deui ti mimiti.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan siklus krebs sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.