Selat Bering

Selat Bering

El Selat Bering Mangrupikeun bagian tina laut anu dugi antara tungtung wétan daérah Asia sareng ekstrim kalér-kuloneun daérah Amérika. Dina bagéan daérah Asia, éta kalebet nagara sapertos Siberia sareng Rusia, sedengkeun di Amérika Kalér-kulon kalér ekstrim urang gaduh Alaska. Selat ieu dijantenkeun saluran pikeun komunikasi antara Laut Bering di beulah kalér sareng Laut Chukotka di beulah kidul. Éta ngagaduhan penting pisan pikeun strategi sareng sababaraha kapanasaran anu pantes dipikanyaho.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Selat Bering sareng ciri-cirina.

Ciri utama

infrastruktur selat bering

Selat Bering lébar 82 kilométer sareng utamina diwangun ku cai tiis. Janten caket bagéan paling luhur beulahan bumi kalér urang gaduh suhu anu cukup handap. Hartina suhu na bakal handap sapanjang taun. Caiana jero rata-rata 30-50 méter. Éta dibaptis ku nami ieu pikeun ngahargaan penjelajah Denmark Vitus Bering.

Di jero selat ieu kami mendakan dua pulau anu dikenal salaku Kepulauan Diomedes. Dibagi kana vi Diomedes Minor sareng Diomedes Greater. Anu kahiji aya di daérah Amérika Kalér sedengkeun anu kadua di daérah Rusia. Duanana pulau lulus garis parobihan tanggal internasional anu ngabagi Selat dua. Sapanjang sajarah, sababaraha rencana parantos diusulkeun pikeun pangwangunan jembatan anu tiasa nyambungkeun dua tungtung Selat Bering. Kukituna, anjeun tiasa kéngingkeun transit perdagangan antara Asia sareng Amérika. Proyék ieu ditinggal kusabab kasuksésan kabel telegraf transatlantik.

Salajengna, éta dianggap deui dina 2011 salaku proyék jalan komérsial antara Amérika Serikat, Rusia sareng Cina. anu tiasa kalebet 200 km torowongan jero cai panjang. Parantos ayeuna wilayah ieu Selat Bering mangrupikeun zona militér anu ditutup. Anjeun tiasa didatangan ku paspor anu pas ti pamaréntah Rusia. Biasana aya sababaraha kendali anu ketat pikeun sakumna daérah. Hijina kota-kota Rusia anu caket nyaéta kota Anadyr sareng Providéniya.

Téori Selat Bering

tiori ngeunaan ékspansi manusa

Aya sababaraha téori sareng panasaran ngeunaan Selat Bering. Sareng éta seueur ahli negeskeun yén selat ieu tiasa nimbulkeun penjajahan di Amérika. Aya seueur teori ngeunaan hijrah manusa ti Asia ka Amérika di jaman kuno. Kaseueuran tiori ieu ngagaduhan kamungkinan waleran sareng éta nyaéta Selat Bering. Tingkat laut anu handap disababkeun ku jaman és atanapi glasiasi bakal ngalaan sababaraha bentang bumi anu ngahubungkeun dua buana. Kukituna, sababaraha karuhun manusa tiasa hijrah.

Mangrupikeun salah sahiji teori ngeunaan perluasan manusa ti daérah Asia dugi ka daérah Amérika. Sasak alam ieu bakal dikenal salaku Sasak Beringia. Upami téori ieu leres, mungkin waé selat ieu bakal nimbulkeun penjajahan manusa di sadaya buana Amérika sareng, pangpayunna, kana épolusi paralel anu aya kaitanana sareng dulur misan Éropa sareng Asia. Nalika suhu global ningkat deui, jalur ieu bakal ngaleungit sareng lebur ka langit. Sagara parantos ningkat tingkat na deui sareng beuleum dina sumber alami antara buana. Ku cara kieu, padumuk Amérika kapencil sareng éta tiori anu masih dina diskusi ayeuna ku para ahli di lapangan.

Kieu carana urang Amérika kedah ngembangkeun mandiri ti urang Éropa sareng Asia.

Keanekaragaman Selat Bering

union antara buana

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, selat ieu aya di Laut Bering. Éta laut anu ngagaduhan seueur spésiés sato sareng pepelakan. Éta parantos dianggap salaku ékosistem laut kalayan penting pisan. Sadaya wilayah arktik di sakitar selat ieu nguntungkeun tina ayana kaanekaragaman hayati. Ieu kusabab cai na tiasa dipendakan dina réa-réa mamalia laut, moluska, krustasea, lauk sareng sato sanés anu ukuranna langkung mikroskopis.

Aya langkung ti 160 spésiés ganggang ngambang anu ngagaduhan ékosistem na di Laut Bering. Salaku conto, urang mendakan ganggang coklat raksasa anu sanggup ngawangun leuweung subur di sababaraha daérah akuatik. Aya sakitar sakitar 420 spésiés lauk anu parantos ngabantosan sumebarna mancing sareng bisnis diantarana. Nanging, aya sababaraha dampak sareng ancaman anu mangaruhan Laut Bering.

Selat Bering kapangaruhan pisan ku pangaruh manusa, anu ogé nyababkeun masalah di laut. Mangrupikeun daérah anu cukup rentan ka masalah lingkungan sareng pangaruh négatip tina pemanasan global. Maka timbul téori Selat Bering anu didadarkeun di luhur. Janten daerah anu langkung caket ka Samudra Arktik éta langkung sénsitip kumargi kapangaruhan ku ningkatna tingkat cai salaku hasil tina lebur tina és kutub.

Kontaminasi

Selat Bering ogé ngalaman prosés pencemaran kusabab sababaraha kagiatan produktipitas manusa. Pancing ngalaman eksploitasi sareng masalah serius parantos disababkeun ku seueur spésiés. Salaku conto, daérah pang kulonna ngagaduhan kaayaan parah teuing mancing lauk sareng mancing haram.

Sababaraha bagéan laut ieu kacemar ku seueur limbah organik sareng zat toksik ukuran mikroskopis. Masalah sareng zat ieu nyaéta yén aranjeunna langkung sesah ngaleungitkeun. Biphenyls polimlorin, polutan organik anu terus-terusan, tilas raksa, timah, selenium, sareng cadmium parantos dipendakan dina awak seueur sato laut. Kami ogé ningali sababaraha tabrakan anu dihasilkeun ku lalu lintas maritim éta aranjeunna ngaganggu kahirupan laut sareng résiko ageung tumpahan minyak.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, selat ieu ngagaduhan seueur kapanasaran sareng tiori anu tiasa negeskeun yén manusa tiasa dilegakeun berkat ayana na. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Selat Bering sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.