Samudra Atlantik

El sagara atlantik éta mangrupikeun badan laut anu pangageungna kadua di dunya. Éta tempatna seueur pisan jinis sato sareng pepelakan di jerona. Éta ngamandian basisir seueur nagara sareng sababaraha buana. Daérah na sakitar 106.4 juta kilométer pasagi. Panjangan ieu nempatan kalima ti sadayana permukaan Bumi. Pentingna sagara ieu luhur pisan pikeun kamanusaan sareng sesa mahluk hirup anu nyicingan éta. Kituna, urang badé bakalan tulisan ieu ka anjeun sacara jero.

Upami anjeun hoyong terang sadayana anu aya hubunganna sareng Samudera Atlantik, didieu kami bakal ngajelaskeun ka anjeun sacara rinci pisan.

Ciri utama

Permukaan sagara

Sagara ieu ngagaduhan permukaan na dina bentuk baskom manjang di S. Éta dugi ti Eurasia, Afrika ka wétan sareng Amérika di kulon. Éta nutupan ampir 17% tina sakumna permukaan bumi. Éta dipikaterang janten laut anu paling asin di dunya. Cai mibanda daérah tropis sareng évaporasi anu tinggi kusabab suhu anu normal biasana.

Ampir kabéh daérah na, jero rata-rata sakitar 3.339 méter. Éta bumi jilidna 354.700.000 kilométer cai. Ilaharna, cai anu paling asin aya dina zona lintang utara sareng kidul 25 derajat. Di sisi anu sanésna, urang mendakan deui daérah tropis dimana suhu langkung luhur, tingkat penguapan anu luhur dina biaya éta. Salaku tambahan, di daérah ieu dimana cai nguap dina jumlah anu langkung ageung, biasana aya saeutik hujan. Tingkat salinitas anu panghandapna dipendakan di kalereun khatulistiwa, kusabab tingkat penguapan langkung handap.

Sedengkeun pikeun suhu na, éta beda-beda gumantung kana garis lintang dimana urang aya. Sakumaha biasa, nyaéta dina 2 derajat, tapi aya bagian anu langkung seueur sareng anu sanésna kirang. Di daérah kutub atanapi caket ka aranjeunna, suhu cai, khususna dina permukaan, langkung handap, sedengkeun di daérah tropis langkung luhur.

Bantuan sareng iklim

Bantuan sareng iklim sagara

Dina waktos Agustus sareng Nopémber, di Samudera Atlantik tahap badai dimimitian. Ieu disababkeun ku naékna bagian ageung tina hawa panas anu aya dina permukaan sareng kondensasina saterasna nalika sapatemon dina hawa tiis. Badai tuangeun kana cai nyalira dugi ka pecah dina permukaan bumi, dimana éta leungiteun kakuatan. Sakedik-sakedik ngajantenkeun badai tropis, dugi ka tungtungna ngaleungit. Ilaharna, topan dibentuk di basisir Afrika sareng ngalih ka kulon di Laut Karibia.

Dina cara anu diperpanjang, Sagara ieu ngagaduhan dasar laut anu cukup datar. Nanging, éta ngagaduhan sababaraha rentang gunung, déprési, dataran luhur sareng canyons. Naon anu paling loba nyaéta dataran jurang dimana sababaraha spésiés langkung adaptasi sareng lingkungan anu ekstrim hirup. Salah sahiji rentang gunung anu kawéntar nyaéta Mid-Atlantik. Manjang ti kaler Islandia dugi ka 58 derajat lintang kidul. Pegunungan ieu lega kalayan sakitar 1.600 km.

Samudra Atlantik dibagi ku zona iklim anu kalolobaanana gumantung kana lintang dimana urang ayana. Zona iklim anu paling haneut nyaéta di Atlantik kalér khatulistiwa. Sedengkeun daérah anu paling tiis na aya di lintang anu luhurna permukaan sagara ditutupan ku és.

nu Aliran sagara anu aya di Samudera Atlantik ngabantuan pikeun ngendalikeun iklim sacara praktis dunya. Ieu kusabab ngangkut cai haneut sareng tiis ka daérah sanés supados tiasa nyebarkeunana langkung saé. Upami sabuk conveyor ieu putus, iklim dunya bakal ngalaman karusakan ampir teu bisa dibenerkeun. Aya seueur omongan a és Jaman.

Daérah di sakitar sagara ieu kapangaruhan ku angin anu medar anu janten tiis atanapi manaskeun nalika niup dina arus laut ieu. Angin, nalika ngangkut kalembaban sareng hawa panas atanapi tiis, bertindak salaku régulator bursa termal sareng énergi.

Flora sareng fauna

Cai sagara atlantik

Dimimitian ku fauna, urang mendakan sagara kalayan cukup rupa-rupa sato laut. Kami mendakan duanana vertebrata sareng invertebrata. Diantara sato anu ngagaduhan luas distribusi pangageungna di sagara ieu urang ngagaduhan:

  • Walrus
  • Lumba-lumba spinner
  • Manatee
  • Disawang pariokan
  • Tuna beureum
  • Hiu bodas hébat
  • Kuya héjo jeung leatherback
  • Paus Humpback
  • Paus orca atanapi killer

Di sisi anu sanésna, urang gaduh jutaan rupa spésiés pepelakan. Seueur-seueurna diantarana hirup di atanapi caket permukaan, sabab peryogi sinar panonpoé pikeun ngalaksanakeun fotosintésis. Di sagara, aya variabel anu penting pisan pikeun diperhatoskeun pikeun salamet pepelakan. Éta perkawis iradasi. Variabel ieu anu ngukur jumlah radiasi matahari anu mangaruhan pepelakan. Langkung jero, kami mendakan jumlah radiasi surya anu langkung alit anu mangaruhan pepelakan. Ku cara kieu, fotosintésis moal tiasa lumangsung sareng pepelakan henteu salamet. Variabel ieu ogé kapangaruhan pisan ku karusuhan cai. Dina cai kiruh atanapi ngalir anu mawa partikel leutak, jumlah cahaya panonpoe anu nembus kirang, janten pepelakan bakal langkung sangsara.

Urang ogé tiasa mendakan sajumlah ageung pepelakan di tukang. Aranjeunna tiasa salamet ogé nalika ngambang sacara bébas dina cai. Kami ogé ngagaduhan spésiés rumput laut, fitoplankton atanapi jujukutan laut. Fitoplankton ieu mangrupikeun bentuk pepelakan anu dasar pisan anu dianggo pikeun tuangeun jutaan lauk sareng sato laut anu sanés.. Di daérah Karibia, terumbu karang ogé umum. Ieu rusak parah ku akibat tina perubahan iklim.

Pentingna Samudra Atlantik

Jalan di sagara atlantik

Sagara ieu penting pisan pikeun janten alat komunikasi antar buana. Éta ngagaduhan endapan minyak sareng gas alam anu penting, batu sédimén anu aya di rak buana  jeung kéngingkeun seueur pisan sumberdaya perikanan. Sababaraha batu mulia ogé sasari tina éta. Kalayan tumpahan minyak, anjeun hariwang ngeunaan pikahareupeun anjeun ngeunaan kualitas cai anjeun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Samudra Atlantik sareng sadaya ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.