Sagara Arktik

Sagara Arktik

Antara sagara planét, éta Sagara Arktik éta mangrupikeun badan cai anu pangageungna sareng paling kalér. Éta ogé dianggap sagara anu paling tiis di planet urang kumargi seuseueurna cai na ditutupan ku seueur és ageung sapanjang taun. Di jerona hirup diluyukeun sareng kaayaan mumusuhan ieu dina iklim anu tiis. Nanging, éta mangrupikeun salah sahiji sagara anu paling kapangaruhan ku pangaruh négatip tina perubahan iklim sareng pemanasan global.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, evolusi, flora sareng fauna Samudra Arktik.

Ciri utama

Karakteristik sagara Arktik

Beda utama na sareng Samudra Antartis nyaéta yén éta ngagaduhan rak bawana anu ayana és. Dina hal dimana lebur és teras-terasan sapertos kieu, éta bakal janten Kutub Kidul anu naékkeun permukaan laut. Samudra Arktik teu ngagaduhan rak bawana, tapi ngan ukur cai beku. Ieu nyababkeun puing beku ngambang di cai tengah. És ageung ageung ieu dikurilingan sadayana laut nalika usum panas sareng usum salju, Nalika cai beku, kandelna bakal tumuh.

Tempatna di beulahan bumi beulah kalér di daérah anu paling caket sareng Arktik Circle. Watesan di daérah anu caket kana Asia, Éropa sareng Amérika Kalér. Meuntas cai sareng anjeunna sagara atlantik ngaliwatan Selat Fram sareng Laut Barents. Éta ogé wawatesan sareng Samudera Pasipik ngalangkungan Selat Bering sareng sapanjang basisir littoral di Alaska, Kanada, Éropa Kalér, sareng Rusia.

Jero utama na antara 2000 sareng 4000 méter. Jembar wilayahna sakitar 14.056.000 kilométer pasagi.

Formasi sareng iklim sagara Arktik

És lebur

Sanaos kabentukna sagara ieu henteu pati dipikaharti, panginten éta kabentuk ti baheula. Aya kaayaan lingkungan anu ekstrim anu ngajantenkeun ngulik sagara ieu sesah. Éta parantos dicicingan ku penduduk Eskimo sakitar 20.000 taun. Jalma-jalma ieu parantos tiasa adaptasi sareng kondisi cuaca anu ekstrim anu aya di tempat-tempat ieu. Ti generasi ka generasi aranjeunna tiasa mampuhkeun élmu anu diperyogikeun pikeun tiasa adaptasi sareng ngabiasakan hirup di tempat-tempat ieu.

Di sagara ieu fosil parantos dipendakan anu nunjukkeun buktina kahirupan organik anu beku sacara permanen. Diperkirakeun yén éta ngajantenkeun sakitar sakitar 70 juta taun ka pengker éta ngagaduhan kaayaan anu sami sareng Laut Tengah ayeuna. Sareng éta nyaéta dina sababaraha waktos sareng periode waktos géologis sagara ieu parantos kapendak pisan tanpa és.

Suhu rata-rata nalika usum salju di ieu sagara turun kana nilai -50 derajat, Anu ngajantenkeun salamet di tempat ieu lumayan. Iklim kutub mangrupikeun salah sahiji anu paling tiis di planét ieu, anu nyababkeun ngagaduhan kirang langkung pengkuh sareng suhu taunan anu handap pisan. Utamana dibagi kana dua musim masing-masing 6 bulan. Kami badé nganalisis dua stasiun anu aya di Samudra Arktik:

  • Usum Panas: Salila bulan usum panas suhu berosilasi sakitar 0 derajat sareng aya cahaya sinambung tina panonpoé 24 jam sapoé. Aya ogé halimun anu terus-terusan sareng salju anu nyegah és tina lebur lengkep. Ti saprak usum panas ogé aya siklon lemah kalayan hujan atanapi salju.
  • invierno: suhu ngahontal nilai -50 derajat sareng aya wengi anu teras-terasan. Salami waktos taun ieu panonpoé henteu katingali iraha waé. Langit cerah sareng kondisi cuaca stabil. Ieu kusabab teu aya pangaruh tina cahya panonpoé.

Urang moal hilap yén alesan utama ayana fenomena meteorologis nyaéta kusabab kalakuan cahaya panonpoé. Ku alatan éta, dina mangsa usum salju aya kondisi cuaca anu stabil pisan. Kusabab pangaruh parobihan iklim sareng pemanasan global, suhu bulan-bulan usum panas beuki ningkat, nyababkeun lebur ampir lengkep di sagara Arktik.

Flora sareng fauna sagara Arktik

Sanaos sagara ieu aya dina kaayaan anu ekstrim, aya seueur mamalia anu diluyukeun sareng lingkungan ieu. Kaseueuranana ngagaduhan bulu bodas anu dijantenkeun kamuflase sareng perlindungan tina hawa tiis. Anjeun tiasa ngitung langkung atanapi kirang sakitar 400 spésiés sato sareng diadaptasi kana tiris anu parah di daérah ieu. Diantara anu paling dikenal urang ngagaduhan 6 spésiés anjing laut sareng singa laut, paus tina sababaraha jinis sareng biruang kutub, anu paling dikenal.

Aya ogé moluska mikroskopis katelah krill anu ngagaduhan peranan penting dina piramida ékologis laut. Tanduranana langkung langka, bieu diwangun ku lumut sareng lumut.

Topi és anu kabentuk di Samudra Arktik mangrupikeun massa anu beku ageung. Permukaan non-akuatik naék dua kali ukuran nalika usum salju sareng aranjeunna dikurilingan ku cai tiris dina usum panas. Topi ieu biasana ngahontal kandel sakitar 2 dugi ka 3 méter sareng aranjeunna teras-terasan dipindahkeun ku cai sareng angin anu asalna ti Siberia. Urang antukna tiasa ningali sababaraha potongan és anu silih tabrakan sareng janten leres-leres ngahiji. Ieu nyiptakeun gempungan déprési anu langkung tina tilu kali kandelna topi anu mimitina kabentuk.

Tiasa disebatkeun yén kaasinan sagara ieu mangrupikeun panghandapna di sakumna planét. Ieu disababkeun ku kanyataan yén évaporasi lemah pisan sareng cai lebur anu amis mangaruhanana.

Kaayaan ayeuna

Diperkirakeun yén di sagara ieu 25% sadaya cadangan dunya tina minyak, gas alam, timah, mangan, emas, nikel, timah sareng platinum dipendakan. Ieu ngandung harti yén cair ngamungkinkeun aksés kana sumber daya ieu salaku zona énergi sareng taktis anu penting pisan pikeun pikahareupeun. Sagara ieu mangrupikeun cadangan cai tawar alami panggedéna di dunya. Peleburanana nyababkeun pupusna anu caket.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Samudra Arktik.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.