GIS (Sistem Informasi Geografis)

Lapisan inpormasi pikeun GIS

Téknologi parantos ngahéformasi inpormasi anu aya dina sagala bidang élmu. Saatos lahirna komputer, sistem inpormasi disebat sét pakakas komputer anu tiasa nyayogikeun inpormasi ngeunaan naon waé ngalangkungan program komputer. Salah sahiji sistem inpormasi ieu anu parantos ngabantosan kéngingkeun data tina rohangan fisik nyaéta SIG. Akronim hartosna sistem inpormasi geografis sareng anu nyayogikeun sajumlah ageung data ngeunaan rohangan.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon ciri GIS sareng pentingna aranjeunna ayeuna.

Naon ari GIS

SIG

Mangrupikeun sistem inpormasi anu ngandung sajumlah ageung data sareng anu dianggo ngalangkungan alat komputer anu katelah parangkat lunak. Objek khusus anu diulik nyaéta rohangan fisik sareng ku sabab kitu éta disebat sistem inpormasi geografis atanapi GIS. Éta mangrupikeun parangkat lunak khusus anu ngamungkinkeun sadaya pangguna konsultasi sacara interaktif hoyong sacara épéktip nampilkeun sakumpulan inpormasi géografis anu ngarujuk ka daérah khusus. Kieu carana ku nyambungkeun peta database anjeun tiasa gaduh inpormasi anu hébat ngeunaan rohangan.

Jenis peta ieu ngabantuan pikeun ngabayangkeun sadaya data anu parantos diala tina sampling pikeun ngagambarkeun sareng ngaitkeun sadaya fenomena géografis naon waé. Nyaéta, urang mendakan GIS anu ngagaduhan seueur inpormasi sapertos peta jalan, plot tatanén, kapadetan penduduk, distribusi vegetasi, habitat spésiés sato tertentu, jst. Kalayan inpormasi anu dicandak ngalangkungan sampling peta tiasa didamel ku lapisan inpormasi dimana sadaya data bakal kagambar.

Nyaéta, urang tiasa ngagaduhan peta daérah khusus anu urang hoyong pelajari sareng nambihan lapisan inpormasi géografis anu parantos diala ngalangkungan sampling. Sakali urang nambihan lapisan inpormasi kana peta géografi, urang kéngingkeun sistem inpormasi géografis. Salaku conto, urang tiasa ngagaduhan habitat spésiés sareng kaayaanana ngalangkungan campuran antara peta geografis sareng lapisan inpormasi.

GIS ngamungkinkeun anjeun milarian sareng nampilkeun hasilna dina lingkungan wéb sareng dina alat sélulér dina cara anu gancang sareng intuitif. Hatur nuhun kana sistem inpormasi ieu, sajumlah ageung masalah kompléks anu timbul tina perencanaan sareng manajemén daérah tiasa direngsekeun. Mudah-mudahan ieu informasi tiasa diungkabkeun parantos ngajantenkeun sistem inpormasi geografis dukungan berharga dina nyandak kaputusan pikeun proyék-proyék anu béda.

Sampling sareng sistem inpormasi

Dipikanyaho yén dinten ieu urang nyieun sareng nyimpen inpormasi teras-terasan. Inpormasi ieu ningkat sareng tiasa disebatkeun yén sadaya data ieu henteu tiasa disimpen dina alat sapertos anu sateuacanna. Manusa nyumbang kana tumuhna inpormasi, tapi aranjeunna henteu ngan ukur hiji-hijina. Antara mesin éta ogé ngahasilkeun komunikasi anu nyiptakeun sajumlah ageung data anu penting pikeun manajemén. Salaku conto, aya seueur sénsor digital anu dipasang dina wadah pikeun nangtoskeun rute anu parantos dilakukeun nalika pangiriman paket. Sadaya inpormasi ieu dikirim ka perusahaan transportasi pikeun ngaoptimalkeun pangiriman sareng biaya perusahaan.

Sarua ogé pikeun inpormasi géografi. Spasialisasi inpormasi éta tiasa ngabantosan urang ningali naon, dimana sareng kunaon sagala rupa kajadian di lingkungan urang. Hatur nuhun kana géografi sareng géologi kami terang ciri anu béda tina permukaan Bumi. Upami urang ngagabungkeun naon anu élmu pasihkeun sareng réalisasi sampling sareng data anu béda anu urang gaduh tina sistem inpormasi, urang ngadamel GIS.

Sampling dilakukeun dina cara iteratif sareng asimtomatik. Ieu ngandung harti yén inpormasi laun diala dugi inpormasi anyar dikedalkeun. Urang bade masihan conto pikeun langkung ngartos conto anu dianggo pikeun mendakan lapisan inpormasi. Kami anggap yén anjeun hoyong diajar sababaraha jinis kijang. Pikeun kéngingkeun inpormasi ieu, anjeun mimitina kedah ngadamel sampling. Dina sampling ieu, cacah bakal dilakukeun tina tempat-tempat anu ningali tina spésiés kijang sareng koordinat géografis tempat anu parantos ditingali bakal dicatet.

Kumpulan sadaya koordinat geografis nangtoskeun ku cara anu langkung pas pikeun wilayah sebaran spésiés ieu. Kumpulan sadaya inpormasi ieu disimpen dina lapisan inpormasi. Teras, urang nambihan lapisan inpormasi ieu kana peta géografi anu urang gaduh daérah khusus. Ku cara kieu, urang gaduh sakumna daérah géografis anu ngalangkungan spésiés kijang disebarkeun sareng urang tiasa terang karakteristik habitatna.

Pentingna géografi di GIS

Sakali urang nganalisis sajumlah ageung inpormasi anu urang gaduh, urang tingali yén aya seueur teuing data pikeun dilakukeun. Élmu ngajelaskeun dunya anu urang hirup sareng aya beuki seueur inpormasi ngeunaan éta. Ieu ngandung harti yén urang kedah ngagolongkeun inpormasi ku sababaraha cara. Dina GIS kami mendakan sadaya komponén khusus anu ngabantosan kami pikeun tiasa éfisién konsultasi sareng analisa inpormasi géografi daérah.

Inpormasi géografis ieu anu ngagaduhan komponén ruang. Ieu ogé tiasa dikuasai salaku lokasi sareng inpormasi atributif anu detil langkung seueur inpormasi ngeunaan item anu dimaksud. Conto sanésna nyaéta ngahartikeun sareng lalaki di jalan sakumaha koordinat ruang.

Pamakéan GIS parantos ngagampangkeun visualisasi data anu dicandak dina peta. Kiwari GIS dianggo pikeun ampir sadaya proyek sareng kanggo milarian inpormasi geografis. Ti perusahaan transportasi dugi ka penilaian dampak lingkungan, GIS parantos janten alat penting.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan GIS sareng pentingna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.