Planét Raksa

Raksa Planét

Balik deui ka urang Tata surya, urang pendak sareng dalapan planét sareng satelitna masing-masing sareng bintang kami Matahari. Dinten ieu kami nyarioskeun perkawis planet pangleutikna anu ngurilingan Matahari. Raksa Planét. Salaku tambahan, éta anu paling caket ti sadayana. Nami na asalna tina utusan déwa sareng teu dikenal iraha éta kapanggih. Mangrupikeun salah sahiji tina lima planét anu tiasa ditingali ti Bumi. Sabalikna tina planét Jupiter éta anu pangleutikna sadaya.

Upami anjeun hoyong terang sacara jero planét anu pikaresepeun ieu, dina tulisan ieu kami bakal nyaritakeun sagala rupa anu kudu dilakukeun

Raksa Planét

raksa

Di jaman anu paling kuno dianggap yén planet Merkurius sok nyanghareup ka Surya. Dina cara anu sami sareng Bulan sareng Bumi, waktos puteran na mirip sareng waktos tarjamahan. Ngan butuh 88 dinten pikeun ngurilingan panonpoé. Nanging, dina taun 1965 pulsa dikirim ka radar anu dimungkinkeun pikeun ditangtoskeun yén waktos rotasina nyaéta 58 dinten. Ieu ngajantenkeun dua per tilu tina waktos na translasi. Kaayaan ieu disebut résonansi orbital.

Kusabab éta planét kalayan orbit langkung alit tibatan Bumi, éta ngajantenkeun caket pisan sareng Matahari. Éta ngagaduhan kategori planét pangleutikna tina dalapan dina tata surya. Sateuacanna, Pluto mangrupikeun anu pangleutikna, tapi saatos dianggap salaku planetoid, Raksa mangrupikeun gaganti.

Sanaos ukuranana alit, Éta tiasa ditingali tanpa teleskop ti Bumi berkat caketna ka Matahari. Hésé pikeun diidentipikasi kusabab kacaanganana, tapi tiasa ditingali pisan nalika magrib sareng surupna belah kulon sareng tiasa katingali kalayan gampang dina cakrawala.

Ciri utama

Deukeut ka Surya

Éta kagolong kana kelompok planét jero. Éta diwangun ku bahan tembus sareng taringgul, kalayan kombinasi internal anu beragam. Ukuran sanyawa sadayana mirip pisan. Éta ngagaduhan ciri anu langkung relevan sapertos planet Vénus. Sareng mangrupikeun planét anu henteu ngagaduhan satelit alami anu muter dina orbit na.

Sakabeh permukaan na diwangun tina batu padet. Kukituna, éta ngabentuk sabagian sareng Bumi tina opat planét paling caket tina tata surya. Numutkeun ka élmuwan, planét ieu parantos teu aya kagiatan mang mangtaun-taun taun. Permukaanna mirip sareng Bulan. Éta ngagaduhan seueur kawah anu kabentuk tina tabrakan sareng meteorit sareng komet.

Di sisi anu sanésna, éta ngagaduhan permukaan anu lemes sareng belang kalayan struktur anu sami sareng gawir. Aranjeunna sanggup manjang dugi ka ratusan sareng ratusan kilométer sareng ngahontal jangkungna hiji mil. Inti planét ieu Éta logam sareng radius sakitar 2.000 kilométer. Sababaraha panilitian negeskeun yén pusatna ogé didamel tina besi cor sapertos di planet urang.

ukuran

Raksa dina tata surya

Sedengkeun pikeun ukuran Merkuri, éta rada gedé tibatan Bulan. Tarjamahanana mangrupikeun anu panggancangna di sadaya tata surya kusabab caketna sareng Matahari.

Dina permukaan na aya sababaraha formasi kalayan sisina anu muncul dina sababaraha kaayaan pelestarian. Sababaraha kawah anu langkung ngora sareng ujung anu ngagosok langkung jelas ku pangaruh meteorit. Éta ngagaduhan bokor ageung sareng sababaraha cincin sareng sajumlah ageung walungan lava.

Diantara sadaya kawah aya salah sahiji anu hadé pikeun na ukuran disebut Carlori Basins. Diaméterna nyaéta 1.300 kilométer. Kawah saukuran ieu kedah nyababkeun proyektil dugi ka 100 kilométer. Kusabab pangaruh meteorit sareng komet anu kuat sareng teras-terasan, cincin gunung kalayan jangkungna dugi ka tilu kilométer parantos kabentuk. Kusabab planét leutik sapertos kitu, tabrakan meteorit nyababkeun gelombang seismik anu ngumbara ka ujung planét anu sanésna, nyiptakeun daérah anu lieur lengkep. Sakali kajadian ieu, pangaruhna nyiptakeun walungan lava.

Éta ngagaduhan gawir ageung anu dihasilkeun ku cara nyéépkeun sareng ku ukuranana sakedik sakitar kilométer. Kusabab kitu, kulit keriput kabentuk tina gawir sababaraha jangkung kilométer sareng panjangna. Bagéan alus tina permukaan planét ieu ditutupan ku dataran. Ieu disebut ku élmuwan zona intercrater. Éta pasti kabentuk nalika daérah kuno dikubur ku walungan lava.

Temperatura

Sedengkeun pikeun suhuna, panginten anu caket sareng Surya mangrupikeun haneuteun sadayana. Nanging, ieu henteu kitu. Suhu na tiasa ngahontal 400 derajat di daérah anu paling panas. Ku ayana rotasi anu lambat pisan nyalira, éta nyababkeun seueur daérah planét janten naungan jauh tina sinar matahari. Di daérah anu tiis ieu, suhu aya handapeun -100 derajat.

Suhu na rupa-rupa pisan, aranjeunna tiasa angkat antara -183 derajat Celsius peuting sareng 467 derajat Celsius siang, ieu ngajantenkeun Raksa salaku salah sahiji planét anu paling panas dina Tata Surya.

Panasaran planét Raksa

Kawah Raksa

  • Raksa dianggap planét anu paling seueur kawah dina Tata Surya. Ieu kusabab patepungan sareng tabrakan anu teu kaétung sareng komet sareng asteroid anu henteu kaetung anu ngahasilkeun tabrakan dina permukaan na. Seueur-seueurna kajadian géologis ieu dingaranan seniman terkenal sareng panulis terkenal.
  • Kawah panggedéna anu aya di Merkurius, disebat Caloris Planitia, kawah ieu tiasa ngukur diaméterna sakitar 1.400 kilométer.
  • Sababaraha tempat di permukaan Raksa tiasa ditingali ku penampilan anu kerut, ieu kusabab panyusutan anu dilakukeun ku planét nalika inti na tiis. Hasil tina kontraksi planét salaku inti na janten tiis.
  • Pikeun tiasa niténan Merkurius ti Bumi, éta kedahna surup, nyaéta, sateuacan matahari terbit atanapi langsung saatos surup.
  • Di Raksa anjeun tiasa ningali dua matahari terbit: Pengamat di tempat-tempat tertentu tiasa niténan fenomena anu saé ieu dimana Matahari muncul di cakrawala, lirén, balik deui ti tempatna angkat, sareng deui naék di langit kanggo neraskeun perjalananana.

Kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét anu saé ieu.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.