Planét luar

visi planét luar

Nalika urang analisa sadayana planét tata surya, urang kedah ngabagi kana dua jinis numutkeun kaayaan anjeun: planét jero y Planét luar. Dinten ayeuna urang bade difokuskeun ngajelaskeun mana planét luar sareng ciri utamina. Planét ieu mangrupikeun tempat anu aya diluareun sabuk asteroid. Planét ieu dikenal ku ngaran raksasa gas.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan ciri-ciri planét luar sareng sababaraha kapanasaran.

Planét luar

Planét luar

Sakumaha urang disebatkeun dina awal tulisan, planét luarna nyaéta anu aranjeunna ayana saatos sabuk asteroid. Diantara ciri utama anu aya di planét ieu nyaéta yén aranjeunna dikenal ku nami raksasa gas. Ngaran ieu asalna tina morfologi na. Sareng éta planét-planét ieu mangrupikeun gas ageung ageung anu muter ngurilingan panonpoé. Leres planét ieu ngagaduhan inti anu padet. Nanging, upami anjeun henteu nembus langsung di tengah planét anjeun bakal tiasa nembus aranjeunna.

Kedah émut yén, dugi ka ayeuna, Pluto éta henteu dianggap planét. Diantara golongan planét luar urang mendakan hal-hal ieu: Jupiter, Saturnus, Uranus y Néptunus. Sadayana planét ieu ngabagi ciri anu sami. Pikeun badan langit dianggap planét, éta kedah ngalaksanakeun sababaraha aturan. Anu mimiti nyaéta éta moal ngagaduhan cahaya nyalira. Anu kadua nyaéta anu cukup ageung yén gravitasi henteu teras-terasan ngawangun bentukna. Anu pamungkas, aturan anu katilu nyaéta kedahna cekap ageung sahingga gravitasi tiasa narik sadayana sareng ngabersihan badan sanés tina zona orbit na.

Sarat sanés anu henteu dinyatakeun dina konsensus sareng komunitas ilmiah nyaéta kedah ngorbit hiji bintang. Sababaraha ciri anu dibéré planét luar ieu nyaéta sipatna dikurilingan ku cingir sareng gaduh seueur satelit. Urang bade nganalisis unggal planét luar sareng nyarios naon ciri utamina.

Jupiter

Jupiter mangrupikeun planét pangageungna dina sakabéh tata surya. Jisimna dua kali lipat tina sésa planét anu disatukan. Upami urang ngabandingkeun ukuran sareng planét bumi, Jupiter 1317 kali langkung ageung. Upami anjeun angkat ka permukaan anjeun tiasa ningali éta, beuki maju kana inti na, aya gas anu dikomprés. Gas ieu nyaéta hidrogén, hélium, sareng argon. Katilu gas ieu mangrupikeun unsur utama anu aya dina Jupiter. Upami urang langkung caket kana inti, gas-gas ieu dikomprés sareng munculna struktur taringgul.

Teras, inti, urang tingali yén éta mangrupikeun bentuk taringgul anu diwangun ku unsur-unsur ieu tapi dina kaayaan beku. Teu aya batu sapertos kitu anu kapendak dugi ka ayeuna. Maka nami buta gas. Salah sahiji hal anu paling narik perhatian Jupiter nyaéta titik buleud sareng beureumna anu ageung. Tempat ieu nunjukkeun a badai kuat anu sigana kabentukna langkung ti 3 abad sareng masih aktif ayeuna. Dibikeun ukuran planétna, bintik beureum katémbong leutik. Tapi upami urang ngabandingkeun sareng diameter bumi, éta langkung ageung.

Planét ieu ngagaduhan gerak rotasi panggancangna dina sadaya tata surya. Sapoé di planét ieu ngan ukur 10 jam. Nanging, peryogi 12 taun pikeun ngurilingan panonpoé. Ngeunaan sakitar langkung ti 60 bulan sareng sadayana kasohor pisan. Mangrupikeun planét anu pangkolotna di sadaya tata surya.

Saturnus

Saturnus mangrupikeun planét anu paling dikenal ku cincin na. Éta ngan ukur hiji anu gaduh cincin anu katingali tina taneuh. Ukuran Saturnus dibandingkeun sareng Bumi nyaéta 750 kali langkung ageung. Di sakitar orbitna urang mendakan sakitar 62 satelit. Salah sahijina terkenal ku nami Titan sareng dipikaterang ngagaduhan suasana anu mirip sareng urang ti baheula. Henteu ngan hiji-hijina planét anu gaduh cingcin, tapi éta paling gaduh. Cingcin diwangun ku unsur-unsur leutik pisan ukuranana tina sisikian keusik. Kami ogé mendakan unsur sanés anu saukuran gunung.

Henteu dipikaterang ngeunaan période rotasi kusabab henteu ngagaduhan permukaan anu padet. Suasanana muter kalayan laju anu béda-béda. Laju ieu gumantung kana lintang. Sapertos Jupiter, hidrogén sareng hélium mangrupikeun gas utama dina suasana ieu. Gerakan tarjamahan nyaéta 30 taun.

Salah sahiji ciri anu menonjol di planét ieu nyaéta angin anu kuat. Sareng ieu tiasa dipendakan awan anu dibentuk ku kristal amonia sareng angin kenceng dugi ka 450 méter per detik. Di kutub kalér na aya formasi awan anu élmu masih teu aya jawaban. Éta katelah héksagon Saturnus.

Uranus

Planét Uranus ngagaduhan inti tapi bédana sareng anu tiheula nyaéta ditutup ku mantel tiris anu ngahontal permukaan. Suasana diwangun ku biasana tina hidrogén sareng hélium. Intina ukuranana leutik pisan. Kedah disebatkeun yén planét ieu ngagaduhan warna anu langkung biru kusabab ampir sakabéh planét és.

Gerak tarjamahna nyaéta 84 taun Bumi sareng tempatna jarakna rata-rata ti panonpoé 3.000 juta kilométer. Gerakan rotasi henteu dipikaterang kusabab éta henteu homogen sadaya lintang. Salah sahiji ciri khas bumi ieu anu khas nyaéta kacondongan sumbu na. Ieu ngajantenkeun salah sahiji kutub anu salawasna nyanghareup ka panonpoé. Éta sababna Uranus Éta ngagaduhan période 42 taun cahaya sareng 42 taun gelap.

Néptunus

Mangrupikeun anu terakhir tina gugus planét luar. Mangrupikeun planét anu paling jauh dina sistem tata surya. Éta ogé ukuran anu pangleutikna, sanaos masih kaopat ku diaméterna dina sakabéh tata surya. Kagunaan gravitasi mirip sareng planet urang sanaos ukuranana langkung alit. Inti taringgul na diwangun ku silikat, nikel sareng beusi. Mantel tiris anu hébat sareng suasana anu diwangun utamina tina hidrogén, hélium sareng gas metana anu ngarajaan di planet ieu.

Suasana ieu kami ogé mendakan sababaraha badai anu telenges dimana urang mendakan angin kalayan kecepatanna dugi ka 2200 kilométer per jam. 14 satelit ayeuna katelah ngurilingan éta. Anu kawéntar diantarana nyaéta Triton.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét luar sareng ciri utami.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.