Planét leutik

Planét leutik

Sakuliah alam semesta aya deui planét sareng bintang sajaba ti anu urang tingali dina tata surya. Mangsa-mangsa taun-taun entong aya rupa-rupa kahirupan anu langkung ageung atanapi kirang langkung sami sareng urang. Nanging, rohangan diwangun ku langkung seueur unsur tibatan ukur planét. Aya hiji jinis bintang anu disebut Planét leutik.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon planét dwarf sareng kumaha béntenna sareng planét normal.

Naon planét dwarf

Planét leutik anyar

Planét dwarf, sakumaha namina nunjukkeun, planét langkung alit tibatan anu umum. Teu aya sosok konkret, tapi éta tempatna diantara planet normal sareng sésana astéroid. Déduksi dasar ieu dianggap panjelasan umum tapi sanés patokan anu planét diklasifikasikeun salaku planét dwarf.

Pikeun ngagolongkeun astro salaku planét dwarf, sarat ieu diperyogikeun:

  • Aranjeunna kedah aya di orbit ngurilingan panonpoé.
  • Paling al kedahna cekap ageung sahingga gravitasi nyalira ngungkulan kakuatan awak kaku. Nyaéta, éta ngagaduhan bentuk bunder atanapi hémisféris.
  • Éta sanés satelit planét anu sanés.
  • Nalika hiji béntang ngahontal tingkat évolusi anu tangtu maka pangaruhna dibanding bintang séjén. Aranjeunna tiasa ngalir dina cara anu béda. Mimiti, éta panginten tiasa narik sadaya béntang di sakurilingna. Kadua anjeun tiasa mindahkeun éta jauh ti orbitna atanapi muterkeun di dinya. Dina kasus planet kerdil ieu henteu kajantenan, sareng éta nyababkeun béntang sanésna gumantung ka aranjeunna di lingkungan orbitna.

Kriteria planét dwarf

Bentuk planét kurcaci

Tina kriteria anu parantos kami sebatkeun, hiji-hijina anu leres-leres ngajantenkeun bénten sareng planét normal nyaéta anu terakhir. Nyaéta, planét ukuran normal gaduh permukaan anu cukup ageung pikeun ngagaduhan kamampuan ngajantenkeun bentang sakitar ngarobih lintasanana. Boh ngadeukeutan ka aranjeunna, ngalih atanapi ngajantenkeun aranjeunna ngahurungkeun aranjeunna.

Beda ageung antara planét ukuran normal sareng planét dwarf persis ieu. Planét dwarf henteu ngagaduhan kamampuan ngajantenkeun bentang sakitar ngarobih lintasanana. Salaku panasaran, planét-planét éta aya di saluareun orbit Néptunus se aranjeunna terang anjeunna salaku plutoid.

Planét kerdil tina tata surya

Sabuk kuiper

Dina tata surya urang aya lima planét dwarf. Urang bade nganalisis naon namina sareng ciri utami:

  • Ceres: éta mangrupikeun planét anu kapendak dina 1801 sareng tempatna diantara orbit Mars y Jupiter. Mimitina, éta dianggap salaku komet tapi tungtungna dipikanyaho yén éta mangrupikeun planét dwarf. Massa ngan ukur sapertilu tina total sabuk asteroid. Diaméterna sakitar 950 × 932 kilométer. Siga éta planét saukuran jarakna aya nalika nyebrang Spanyol sacara vertikal. Planét ieu ngagaduhan cai di pedalaman sareng ayana na aya di 2014.
  • PlutoSanaos Pluto parantos janten bagian tina planét ukuran normal tina tata surya, nalika definisi planét usum panas anu serius dirobah, Pluto langkung seueur kana katégori ieu. Éta kauninga dina taun 1930. Tempatna caket pisan sareng orbit Néptunus. Diaméterna 2370 kilométer, sarua jeung hiji kagenep diaméter planét urang. Éta ogé ngagaduhan lapisan cai tiris sareng suasana warna biru.
  • Eris: Planét dwarf ieu nembe kapendakan. Diaméterna kirang ti Pluto. Éta mangrupikeun salah sahiji golongan anu kalebet kana kelompok anu disebat Plutoid, kumargi tempatna aya di tukangeun orbit planét Néptunus. Éta lebet kana sabuk Kuiper.
  • Makemake: planét ieu kapanggih dina 2005 sareng éta plutoid sanés. Mangrupikeun salah sahiji anu panggedéna dina sabuk Kuiper. Éta sakitar satengah Pluto.
  • Haumea: Éta ogé aya dina sabuk Kuiper sareng dianggap ogé Plutoid. Éta kapanggih dina 2003. Éta ngagaduhan bentuk elips.

Kusabab panasaran, diperkirakeun aya sakitar 200 planét kerdil poténsial dina sabuk Kuiper. Nyaéta, sanaos aya seueur planét dwarf anu tiasa dipanggihan dina tata surya urang.

Planét dwarf poténsial

Salaku tambahan kana planét dwarf anu parantos urang tingali, aya sakumpulan planét anu disebut planét dwarf poténsial. Bentang-bentang ieu henteu dikategorikeun salaku planét dwarf tapi aya dina panineungan pikeun kamungkinan dilebetkeun ka hareup. Ngan dina sabuk Kuiper aya diperkirakeun 200 kamungkinan calon. Saluareun daérah tata surya meureun aya hampir 10.000 calon.

Anu seueur anu dipikirkeun sareng dipikir-pikir deui nyaéta kanyataan kunaon Pluto henteu dianggap deui planét dina 2006. Alesan utama pikeun mangkatna Pluto nyaéta yén éta henteu nyumponan sarat kaopat pikeun janten planét. Kanyataan yén éta moal tiasa mangaruhan sésa béntang anu aya di sakurilingna henteu ngajantenkeun planét.

Seueur ilmuwan anu henteu satuju kana kaputusan ieu mimitina. Malah ayeuna, masih aya perdebatan terbuka ngeunaan naha Pluto kedah dianggap planét deui atanapi henteu. Saatos pamanggihan usik New Horizons Pluto dipikaterang ngagaduhan lima satelit sareng hiji suasana. Kanyataan ieu ngajantenkeun ngagaduhan kapasitas anu cekap pikeun tiasa mangaruhan lintasan béntang di sakurilingna, janten tiasa dianggap planét.

Sakumaha anjeun tiasa tingali klasifikasi dina planét semesta tiasa rada rumit. Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan planét dwarf sareng sakedik caket kana kanyataan alam semesta urang. Naha saur Pluto kedah dianggap planét énggal atanapi éta tetep planét kerdil sakumaha anu dianggap ayeuna?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.