Planét Saturnus

Planét Saturnus

Dinten ieu urang balik deui kana astronomi. Saatos nganalisis ciri urang tata suryaKami parantos ngamimitian ku ngajelaskeun sadaya planét hiji-hiji. Kami ningali éta raksa éta planét pangdeukeutna ka panonpoé, Jupiter panggedéna di tata surya sareng Mars éta tiasa nyimpen kahirupan. Dinten ieu kami bakal museurkeun kana Planét Saturnus. Salah sahiji dua planét panggedéna sareng kasohor ku ring astéroid. Mangrupikeun planét anu tiasa gampang ditingali ti Bumi.

Naha anjeun hoyong terang sadaya rahasia Saturnus? Baca teras terang.

Ciri utama

Saturnus

Saturnus mangrupikeun planét khusus. Pikeun élmuwan éta dianggap salah sahiji planét anu paling pikaresepeun pikeun terang ngeunaan sistem tata surya. Éta nyorot yén éta ngagaduhan kapadetan langkung handap tina cai sareng éta diwangun sadayana tina hidrogén, sareng sakedik hélium sareng metana.

Éta kagolong kana kategori raksasa bénsin sareng gaduh warna anu rada aneh anu ngajantenkeun nangtung ti sésana. Éta rada konéng sareng di jerona pita leutik warna sanés digabungkeun. Seueur anu ngabingungkeun éta sareng Jupiter tapi aranjeunna henteu pisan-pisan hubunganana. Aranjeunna jelas dibédakeun ku cincin. Élmuwan nyatakeun yén cincinna didamel tina cai, tapi padet sapertos gunung es, gunung es atanapi sababaraha bola salju anu digabungkeun sareng sababaraha jinis lebu kimia khususna.

Sateuacan 1610 angin ngurilingan planét Saturnus kapendak hatur nuhun ka Galileo sareng teleskop. Dina penemuan éta terang yén angin anu ngagelebug di sakurilingna ngalakukeun éta kalayan teu kaétang kumaha gancangna. Anu paling penting tina ieu sareng ngareuwaskeun pikeun anu terang, nyaéta éta ngan ukur lumangsung dina katulistiwa planét.

Kumaha interior sareng suasana Saturnus?

Bulan saturnus

Beda sareng planét sanés dina tata surya, kapadetan Saturnus kirang tina cai dina planét urang. Struktur na diwangun sadayana tina hidrogén. Di tengah planét, ayana sababaraha unsur dasar na tiasa diverifikasi. Éta ngeunaan unsur beurat anu ngawangun struktur padet anu planét ngandung sapertos kitu sakumpulan batu leutik anu dikelompokkeun atanapi batuan anu dikelompokkeun didamelna. Batu ieu aranjeunna tiasa ngahontal suhu sakitar 15.000 derajat.

Babarengan jeung Jupiter dianggap henteu ngan ukur dua planét pangageungna dina tata surya, tapi ogé anu paling panas.

Sedengkeun pikeun suasanana, éta diwangun ku hidrogén. Aya unsur sanés anu dikarang sareng perlu dipikanyaho saloba-lobana kamungkinan sadaya unsur pikeun terang ciri anu aya di planet ieu salaku hiji.

Sésa unsur aya dosis leutik. Éta perkawis méétan sareng amonia. Aya ogé jumlah gas anu bénten-bénten anu campur kalayan unsur utama sapertos étanol, asetilén sareng fosin. Ieu hiji-hijina gas anu parantos tiasa diulik ku ahli fisika, sanaos dipikaterang yén sanés mangrupikeun hiji-hijina komposisi.

Cingcin Saturnus ngalegaan kana pesawat khatulistiwa planét ti 6630 km dugi ka 120 km di luhur khatulistiwa Saturnus sareng aranjeunna diwangun tina partikel anu seueur cai és. Ukuran masing-masing partikel beda-beda ti partikel lebu mikroskopis dugi ka batu ukuran sababaraha méter. Albedo anu luhur tina cincin nunjukkeun yén éta kawilang modéren dina sajarah tata surya.

Bulan sareng satelit

Suasana Saturnus

Diantara sadayana ciri anu matak ieu anu ngajantenkeun Saturnus sapertos planét anu pikaresepeun terang, urang ogé kedah nyorot satelit anu diwangun. Sajauh ieu, 18 satelit parantos dikenal sareng dingaranan ahli fisika ahli di lapangan. Ieu masihan planét aya patalina sareng kamampuan anu langkung ageung pikeun éta. Kanggo ngenalkeun aranjeunna langkung saé, urang badé namina sababaraha diantarana.

Anu paling dikenal nyaéta anu disebut Hyperion sareng Iapetus, anu sapinuhna diwangun ku cai di jero éta tapi padet sahingga aranjeunna dianggap dasarna beku atanapi dina bentuk és masing-masing.

Saturnus ngagaduhan satelit jero sareng luar. Diantara internal aya anu paling penting dimana orbit anu disebut titan ayana. Mangrupikeun salah sahiji bulan panggedéna di Saturnus, sanaos henteu gampang ditingali sabab dikurilingan ku kabut jeruk. Titan mangrupikeun salah sahiji bulan anu dasarna diwangun ku ampir sadayana nitrogén.

Pedalaman bulan ieu diwangun ku batuan karbon hidroksida, metana diantara unsur kimia sanés anu mirip sareng planét umum sakumaha ayana. Jumlahna biasana sami sareng paling-paling aranjeunna bakal nyarios, bahkan dina ukuran anu sami.

Pengamatan ti Bumi

Satelit sareng bulan Saturnus

Sakumaha parantos urang nyarioskeun sateuacanna, éta mangrupikeun planét anu tiasa gampang dititénan tina planét urang. Éta tiasa ditingali di langit sabagéan ageung ku sagala jinis teleskop hobi. Pengamatan anjeun pangsaéna nalika planét caket atanapi aya oposisi, nyaéta posisi planét nalika ayana dina perpanjangan 180 °, janten katingali di sabalikna Matahari di langit.

Éta tiasa ditingali sacara sampurna di langit wengi salaku titik cahaya anu henteu kedip-kedip. Éta caang sareng konéng sareng butuh waktu sakitar 29 XNUMX/XNUMX taun kanggo ngalengkepan hiji révolusi tarjamahan lengkep dina orbit na ngeunaan béntang tukang milik zodiak. Pikeun anu hoyong ngabédakeun cincin Saturnus, aranjeunna peryogi teleskop sahenteuna 20x supados tiasa ditingali jelas.

Sedengkeun pikeun paningalianana ti luar angkasa, tilu pesawat ruang angkasa Amérika parantos ngumbara ningali jaba sareng suasana Saturnus. Kapal-kapal disebat Pelopor 11 usik sareng Voyager 1 sareng 2. Kapal-kapal ieu ngapung ngalangkungan planét dina masing-masing 1979, 1980 sareng 1981. Pikeun kéngingkeun inpormasi anu akurat sareng kualitas, aranjeunna nyandak instrumen pikeun nganalisis intensitas sareng polarisasi radiasi dina spéktrum gelombang anu katingali, ultraviolét, infra red sareng radio.

Éta ogé dilengkepan alat pikeun diajar médan magnét sareng pikeun deteksi partikel anu dieusi sareng séréal debu.

Kuring miharep yén ku inpormasi ieu anjeun bakal terang planét Saturnus langkung saé.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.