Téori tektonik pelat

Sadayana lempeng tektonik

Saatos sateuacanna ditingali dina tulisan tina Alfred Wegener jeung Téori kumalayang buana, sains maju dugi, di 1968, ayeuna téori tektonik piring. Téori ieu nyatakeun yén pikeun miliaran taun, piring-piring anu diwangun ku kulit buana parantos ngalaman gerakan anu laun tapi kontinyu.

Upami anjeun hoyong terang sacara jero tektonik pelat, kuring nyarankeun anjeun neraskeun maca tulisan ieu 🙂

kasang tukang

Alfred Wegener

Sateuacan téktonik pelat ditampi ku komunitas ilmiah, élmuwan Alfred Wegener ngusulkeun téori kumalayang buana. Éta dumasarkeun kana gerakan kumalayang buana. Anjeunna ngumpulkeun seueur inpormasi anu ngajelaskeun seueur mamang ngeunaan bentuk buana sareng distribusi spésiés sato sareng tutuwuhan.

Bukti paleoklimatik dikumpulkeun anu nunjukkeun jinis iklim anu aya di supercontinent anu katelah Pangea. Fosil sato anu aya duanana dina hiji buana sareng di benua anu sanés ogé parantos dipanggihan sareng éta sateuacan sateuacan éta lahan ngawangun hiji permukaan.

Daya tarik terestrial ogé ngagaduhan hubungan anu saé pikeun rasa orientasi batuan sareng mineral. Téori ieu ditampi sababaraha taun saatos pupusna Wegener. Nanging, naha buana ngalih henteu dipedar. Nyaéta, naon sababna buana tiasa ngalih sapanjang kerak buana. Jawabanna ditepikeun ku téktonik piring.

Gerakan ieu disababkeun ku teras-terasan dibentukna matéri anyar tina mantel. Bahan ieu diciptakeun dina kulit sagara. Ku cara kieu, matéri anu anyar masihan kakuatan pikeun anu aya sareng nyababkeun buana ngalih.

Dinamika pelat

Tumuwuhna kerak laut

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun, tiori ieu ngalengkepan sareng ngajelaskeun sacara lengkep ngeunaan buana. Sareng éta ngan ukur peryogi terang mesin mana anu ngalaksanakeun lempeng buana tiasa ngalih.

Buana ngagabung sareng silih atanapi aya, sagara kabuka, gunung naék, perubahan iklim, mangaruhan sadayana ieu, ku cara anu penting pisan dina épolusi sareng pamekaran mahluk hirup. Kulit anyar teras-terasan didamel di dasar laut. Kulit ieu ngagaduhan tingkat pertumbuhan anu lambat pisan. Janten laun yén éta ngan ukur tuwuh sakilona atanapi dua taun. Nanging, kamekaran anu teras-terasan ieu nyababkeun kerak di daérah lombang lautan musnah sareng tabrakan dibentuk diantara buana.

Sadaya tindakan ieu ngarobih relief Bumi. Hatur nuhun kana tabrakan sareng gerakan pelat ieu seueur laut sareng lautan parantos didamel sareng gunung ageung sapertos Himalaya.

Dasar tiori

Gap antara lempeng tektonik

Numutkeun tiori tektonik pelat, kerak bumi diwangun ku seueur pelat anu gerak teras-terasan. Blok ieu dirojong ku lapisan batu panas sareng fléksibel. Émut lapisan bumi urang tiasa ningali yén dina jubah luhur aya arus konveksi disababkeun ku parobihan kapadetan bahan.

Ningali yén kapadetan bahan na bénten, batu na mimiti ngalih tina padet kana ka anu paling padet. Sapertos dinamika atmosfir, nalika massa hawa langkung padet, éta bakal ngalih ka daérah anu tempatna kirang padet. Gerakna sok sami.

Nya, gerakan anu teras-terasan arus konveksi ieu tina mantel nyaéta, salaku lapisan bahan-bahan anu piringna lempeng, fleksibel, anu ngajantenkeun teras-terasan digusur.

Ahli géologi kénéh tacan ditangtoskeun persis kumaha dua lapisan ieu berinteraksiTapi tiori anu paling avant-garde nyatakeun yén gerak bahan kandel, cair dina astenosfer maksa pelat luhur gerak, tilelep, atanapi naék.

Pikeun langkung kahartos, panasna condong naék. Dina dinamika planét, panas henteu langkung padet tibatan tiis, ku sabab éta sok condong naék sareng diganti ku bahan anu langkung padet. Ku alatan éta, antara jumlah arus konveksi mantel sareng tekanan anu ditepikeun ku lahirna kerak samudera anyar, pelat-pelatna dina gerakan terus-terusan.

Prinsip anu sami dilarapkeun ka batu panas di handapeun permukaan bumi: bahan mantel lebur naék, samentawis barang anu tiis sareng atos tilelep ka handapeun.

Jenis gerakan lempeng tektonik

Dinamika terestrial

Gerakan lempeng tektonik teuing lalaunan sapertos anu urang sebatkeun tadi. Anjeunna ngan ukur tiasa ngalih kalayan kecepatan sakitar 2,5 km per taun. Laju ieu rada mirip sareng kecepatan kuku numana.

Gerakan sadaya pelat henteu ka arah anu sami, ku sabab kitu, aya seueur tabrakan sareng silih sareng ngajantenkeun lini di permukaan. Upami guncangan ieu kajantenan di laut, tsunami lumangsung. Ieu kusabab tabrakan dua pelat sagara.

Sadaya fénoména ieu lumangsung kalayan intensitas anu langkung ageung di ujung pelat. Gerakan ieu sering teu bisa diprediksi, janten teu mungkin pikeun terang sateuacanna ayana gempa bumi.

Jenis gerak anu aya nyaéta:

  • Gerak Divergen: Nya éta nalika dua pelat misahkeun sareng ngahasilkeun naon anu disebat lepat (liang di bumi) atanapi gunung di handapeun cai.
  • Gerakan Konvergénsi: Nya saatos dua piring lempengan, piring ipisna tilelep tibatan anu langkung kandel. Ieu ngahasilkeun jajaran gunung.
  • Gerak ngageser atanapi Transforman: Kadua pelat ngageser atanapi ngéser dina arah anu berlawanan. Éta ogé nyababkeun kagagalan.

Sakali ieu sadayana dipikaterang, para ilmuwan tiasa ngira-ngira ayana sababaraha lini atanapi ngaramal gerakan buana saatos rébuan taun. Sareng yén gerakan buana ayeuna nyaéta pikeun silih jauhkeun. Nanging, Selat Gibraltar bakal lengkep ditutup dina 150 juta taun sareng Laut Tengah bakal ngaleungit.

Kuring miharep anjeun resep téori tektonik pelat sareng diajar anu langkung seueur ngeunaan planét urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.