Pagunungan Rocky

Pegunungan Pagunungan

Dina tulisan samemehna kami nganalisis Pagunungan Appalachian y éta Himalaya. Formasi géologis ieu unik sareng khusus di sakumna dunya. Dinten ayeuna urang teras-terasan ngurilingan gunung ieu anu ngalamun, beunghar ku kaanekaragaman hayati sareng tanda yén planét urang masih hirup. Hayu urang ngobrolkeun Pegunungan Pagunungan. Éta mangrupikeun salah sahiji jajaran gunung anu paling penting di Amérika. Tempatna diantara Kanada sareng Amérika Serikat sareng dianggap tulang tonggong Amérika Kalér.

Upami anjeun hoyong terang sadayana pentingna Pegunungan Rocky, ieu tulisan anjeun.

Ciri utama

bentang gunung taringgul

Atuh ku nilai ékologis anu hébat sareng ayana kaanekaragaman hayati, lingkungan ieu didirikeun gelar Taman Nasional di 1915. Salajengna, engké, dina 1984, Éta dinyatakeun salaku Situs Warisan Dunya ku UNESCO. Sareng di gunung-gunung ieu aya seueur rahasia géologis ngeunaan pembentukan planet urang sakumaha urang terang ayeuna sareng éta mangrupikeun habitat rébuan spésiés.

Éta panjangna ageung sakitar 4800 kilométer, sakitar. Lebar na antara 110 sareng 440 kilométer dina bagian na anu pangageungna. Lokasi na dibentang ti Alberta kalér sareng British Columbia (anu duanana aya di Kanada) dugi ka New Mexico kidul. Éta ngaliwat dataran hébat di beulah wétan sareng ngalangkungan baskom sareng dataran luhur di beulah kulon.

Éta diwangun ku sababaraha rentang gunung, janten lumayan lega sareng pantes ditaliti. Aya pagunungan sapertos Kabinet sareng Salish anu luar biasa. Ditunjuk salaku Situs Warisan Dunya, seueur kagiatan ékonomi dilarang. Hal ieu dilakukeun pikeun ngajaga ékosistem séhat.

Penjaga Pegunungan Rocky diantara kisaran na salah sahiji puncak panggedéna di sadayana Amérika Kalér. Ieu Gunung Elbert. Éta jangkungna 4.401 méter. Puncak anu masih tetep di beulah kalér ngalestarikeun seueur glasier anu masih aya ti saprak anu terakhir glasiasi. És ieu ngandung inpormasi berharga ngeunaan iklim anu kedah dianalisis ku lengkep. Perlu ditaliti lambar és kontinyu ieu anu dibentuk mangtaun-taun pikeun kéngingkeun inpormasi lengkep ngeunaan jaman géologis urang.

Bagéan anu pikaresepeun

jalan satapak gunung cadas

Di beulah kalér Rockies anjeun tiasa ngarénjokeun pemandangan éndah lebak sareng lebak jero anu dibentuk langkung jutaan taun ku aksi glasier. És sareng cair anu teras-terasan ngahasilkeun arus cai walungan anu ngawangun rupa bumi sareng ngawangun lebak anu tiasa urang pikahareupeun ayeuna. Kaleresan nya éta berharga pikeun tiasa niténan bentang alam anu kabentuk ti saprak baheula sareng ngan alam anu parantos campur dina pangwangunanana.

Diantara bagian anu paling pikaresepeun pikeun ditingali di Rockies kami mendakan sababaraha walungan anu paling penting anu aya di sadayana Amérika Kalér. Diantara aranjeunna urang pendak sareng Walungan Colorado, Columbia sareng Bravo. Walungan-walungan cai murni ieu dihakan ku cai anu teras-terasan dihasilkeun dina prosés katirisan sareng cair anu parantos disebatkeun di luhur. Ieu ngingetkeun urang kana pentingna lebur glasier sapertos kieu nyanghareupan naékna permukaan laut sareng bencana anu tiasa dihasilkeun tina ieu.

Dina bentang alam ieu urang henteu ngan ukur tiasa ningali gunung, tapi formasi batuan sanés anu parantos kabentuk ku aksi prosés glasial, géologis éksternal sareng meteorologi. Peta terus hujan, angin, parobahan suhu, katirisan sareng cair, sareng sajabana. Aranjeunna ngawangun bentang langkung mangtaun-taun sareng nimbulkeun formasi géologis anu mengesankan.

Kumaha Pegunungan Rocky dibentuk?

glaciers gunung taringgul

Kami nyarioskeun kumaha sababaraha formasi paling indah di tempat-tempat ieu dibentuk. Tapi kumaha gunung-gunung ieu dibentuk? Prosés géologis ieu anu nyababkeun dibentukna Rockies sacara lega diulik ku ahli géologi di seluruh dunya. Sareng ieu gunung-gunung ieu parantos maju dina jaman dimana Bumi aktip pisan sacara géologis.

Pelat tektonik ngalaman gerakan anu kuat anu ngarah kana luhurna rupa bumi sareng pembentukan gunung salajengna. Pagunungan Appalachian anu kasebut di luhur sareng diwincik dina tulisan sanésna kabentuk tina tabrakan piring Laurentia sareng Gondwana nalika Carboniferous telat. Teras di Eosen, aya subduksi anu cukup jero di handapeun kerak anu dinten ayeuna diwangun ku sadayana Amérika Kalér kulon. Subduksi ieu ngangkat kulit buana beuki loba sareng pembentukan Rockies lumangsung dina cara anu langkung jelas.

Mungkin data tina kajian leres sareng tanggal gunung ieu di umur antara 55 sareng 88 juta taun. Kusabab kitu, urang tiasa ningali di payuneun panon urang bentang alam anu total di mana leungeun manusa henteu campuh sareng anu dibentuk 88 juta taun ka pengker.

Saatos 60 juta taun ka pengker, sakali formasi na réngsé, gunung tunduk ka agén géologis sareng meteorologi éksternal. Diantarana urang mendakan metamorfisasi batu. Metamorfisasi duanana sacara fisik (kusabab parobihan anu teras-terasan dina suhu sareng evolusi musim) sareng kimia kusabab disebarkeun bahan ku tindakan cai. Salaku tambahan, angin sareng hujan teras-terasan ngajantenkeun bentang tunduk kana érosi.

Flora sareng fauna

satwa gunung taringgul

Sakumaha parantos kami sebatkeun sababaraha kali dina tulisan ieu, aya seueur spésiés duanana flora sareng fauna anu nyicingan tempat ieu. Dina bentang indah tundra, dataran, leuweung, padang rumput hejo, lahan baseuh sareng sajabana bioma béda tiasa nyicingan seueur spésiés dina kasaimbangan ékologis anu sampurna.

Diantara spésiés anu cohabit urang mendakan kijang, kijang buntut bodas, angsa trumpeter, coyote, biruang coklat, lynx Kanada, sareng kambing bodas.

Urang ogé mendakan keragaman seueur pepelakan sareng flora dimana urang mendakan pinus tempoosa, oak, alpine fir, Diantarana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Pegunungan Rocky.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.