Pegunungan Alpen Swiss

salju salju salju

Salah sahiji sistem gunung anu kawéntar di dunya, ayana di Éropa, nyaéta Pegunungan Alpen Swiss. Éta dianggap bentang gunung anu pangpanjangna di sadayana Éropa sareng dugi ka 8 nagara. Éta ngalangkungan Austria, Perancis, Jérman, Monako, Swiss, Slovenia, Italia sareng Liechtenstein. Gunung-gunung ieu ngagaduhan tempat anu penting dina géografi nagara-nagara ieu, sareng seueur budaya asalna di gunung ieu.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng géologi ti Pegunungan Alpen Swiss.

Ciri utama

Pegunungan Alpen Swiss

Bentang pagunungan ngagaduhan kaindahan anu pikaheraneun sareng ngawangun budaya di seueur nagara. Bentang ieu némbongan di seueur gunung sareng kota di daérah éta sareng parantos janten tujuan wisata anu kawéntar. Daérah ieu ngalakukeun kagiatan ski, gunung sareng gunung, sareng nampi langkung ti 100 juta wisatawan unggal taun.

Anu munggaran ayana sacara géografis di busur langkung ti 800 kilométer di tenggara Éropa. Éta dugi ti daérah Mediterania dugi ka daérah Adriatik. Éta dianggap inti tina sistem gunung anu sanés sapertos Carpathians sareng Apennines. Diantara gunung-gunungna, urang tiasa mendakan Matterhorn, Monte Rosa Massif sareng Dom. Mont Blanc mangrupikeun puncak anu pangluhurna, sareng Matterhorn panginten anu paling dikenal pikeun bentukna. Sadaya ciri ieu ngajantenkeun Alps Swiss dianggap salah sahiji sistem gunung anu paling terkenal di dunya.

Asal kecap Alps ayeuna jelas. Éta tiasa asalna tina Celtic, anu hartosna bodas atanapi jangkung. Kecap asalna langsung ti Latin Alps, ngaliwatan basa Perancis. Ti almarhum paleolitik dugi ka ayeuna, sakumna daérah Alps parantos janten tempat dimana seueur etnik netep. Dina surat wasiat anjeun tiasa ningali kumaha Kristen parantos maju di Éropa sareng sababaraha biara parantos didamel di gunung. Sababaraha diantarana diwangun dina taneuh anu langkung luhur sareng kampung tiasa tumuh di sakurilingna.

Sejarah nyarios ka urang yén pikeun asup ka daérah agama sareng tempat sanés, Pegunungan Alpen Swiss dianggap halangan anu henteu tiasa diatasi. Kusabab seueur longsoran sareng tempat anu misterius, éta ogé dianggap tempat anu bahaya. Teras dina abad ka-XNUMX, téknologi tiasa ngijinkeun éksplorasi sareng panilitian.

Géologi Alpen Swiss

Alps

Sakabéh sistem gunung Alps panjangna langkung ti 1.200 kilométer sareng sadayana ayana di buana Éropa. Sababaraha puncak langkung ti 3.500 méter dpl sareng aya langkung ti 1.200 glasier. Tingkat salju kira-kira 2400 méter, janten seueur tempat wisata salju. Puncak-pucukna ditutupan permanén ku salju, ngabentuk glasier ageung, sareng luhurna tetep di luhur 3.500 méter. Glasier panggedéna dipikaterang ku nami Aletsch.

Éta dianggap inti tina sistem gunung anu sanés, sapertos sateuacan Alpine tempat blok gunung Jura aya. Sababaraha bagéan pagunungan dugi ka Hongaria, Sérbia, Albania, Kroasia, Bosnia sareng Herzegovina, sareng bagéan Monténégro.

Tina sudut pandang géologis, urang tiasa ngabagi gunung ieu janten bagian tengah, bagian kulon, sareng bagian wétan. Dina masing-masing bagian ieu kana subséksi anu béda atanapi subkelompok gunung. Sacara géologis, urang ogé tiasa ngabédakeun Pegunungan Alpen Swiss Kidul, anu dipisahkeun sareng daérah sanésna ku lebak Valtelina, Pusteria sareng Gailtal. Di belah kidul-kulon aya Pegunungan Alpen Maritim caket Laut Tengah, ngawangun wates alami antara Perancis sareng Italia. Kanyataanna, Dipikaterang yén Mont Blanc aya diantara Perancis sareng Italia sareng ngagaduhan glasier pangpanjangna di Perancis. Bagean kulon gunung ieu dugi ka belah kidul-kulon Swiss.

Sababaraha walungan utama di buana Éropa, sapertos Rhone, Rhine, Hainaut sareng Delaware, asalna atanapi ngalirkeun ngaliwatan Alps sareng kosong ka Laut Hideung, Laut Tengah sareng Laut Kalér.

Asal sareng pembentukan Pegunungan Alpen Swiss

jajaran gunung eropa

Dibikeun ukuran kisaran, formasi na mangrupikeun bagian tina sekuen kajadian géologis anu cukup rumit. Ahli géologis percaya yén bakal nyandak ampir 100 taun pikeun ngartos parah sadaya kajadian géologis dugi ka Pegunungan Alpen Swiss. Upami urang balikkeun ka asalna, urang tiasa ningali yén urut kabentuk kusabab tabrakan antara piring Eurasia sareng lempeng Afrika. Dua lempeng tektonik ieu nyababkeun henteu stabilitas dina rupa bumi sareng élévasi. Prosésna peryogi dua atanapi langkung kanggo réngsé, ngalangkungan jangka waktu anu dugi ka jutaan taun.

Diperkirakeun yén sadaya gerakan orogenik ieu tungtungna dimimitian kira-kira 300 juta taun ka pengker. Pelat tektonik mimiti tabrakan di telat Cretaceous. Tabrakan dua lempeng tektonik ieu nyababkeun panutupan sareng pembagian seueurna medan anu pakait sareng Samudra Tethys anu aya diantara dua lempengan. Panutupan sareng subduksi lumangsung dina Miosen sareng Oligosen. Élmuwan parantos tiasa ngaidentifikasi sababaraha jinis batu anu kagolong kana dua pelat kerak, sabab éta tétéla cukup kuat pikeun ngangkat taneuh sareng ngawangun bentang gunung ieu. Aranjeunna ogé berhasil mendakan sababaraha bagéan dasar laut kuno milik sagara Tethys.

Flora sareng fauna

Tujuan utama wisata nyaeta flora sareng fauna salian ti bentang anu indah. Aya ékosistem alam sapertos gawir lungkawing, lebak, padang rumput anu lega, leuweung, sareng sababaraha lamping lungkawing. Lebur glasier parantos ngawangun sababaraha danau sareng permukaan cai na tenang, anu langkung saé ngembangkeun flora sareng fauna.

Aya karagaman hébat di tempat ieu. Sababaraha spésiés alpine anu khas nyaéta domba gunung atanapi domba liar. Aya sato anu sanés sapertos antelop, marmots, kéong, ngengat, sareng invertebrata anu sanés. Saatos srigala, biruang, sareng lynx leres-leres dikaluarkeun kusabab ancaman manusa, aranjeunna bakal balik ka Pegunungan Alpen Swiss. Kusabab panyalindungan sababaraha rohangan alam, janten langkung raoseun pikeun aranjeunna.

Di flora urang mendakan seueur padang rumput sareng leuweung gunung, kalayan seueur pines, ek, cemara sareng sababaraha kembang liar.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Pegunungan Alpen Swiss sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.