Parobihan iklim tiasa ningkatkeun usum garing di baskom Júcar

baskom jucar

Élmuwan nyarios yén parobihan iklim ningkatkeun frékuénsi sareng intensitas usum garing. Ku alatan éta, fenomena ieu éta tiasa nyababkeun usum halodo beuki sering sareng parah di baskom Júcar. Ieu nunjukkeun ku metodologi anu parantos dirarancang ku panaliti Universitas Polytechnic Valencia.

Naha anjeun hoyong terang konsékuansi anu parobihan iklim di cekungan Júcar?

Langkung usum garing di Júcar

halodo di Cuenca del Jucar

Métodologi anu dirarancang ku panaliti ngamungkinkeun urang terang pangaruh anu aya parobihan iklim di daérah Júcar. Hasil tina panilitian nunjukkeun yén usum garing bakal kirang ageungna sareng intensitasna tibatan anu diidéntifikasi pikeun skénario jangka sedeng.

Kacindekan akhir tina panilitian nyaéta anu nunjukkeun yén parobihan iklim sareng épék na nyababkeun skénario globalisasi dimana usum garing bakal langkung sering, boh meteorologi sareng hidrologis, saprak pangirangan curah hujan sareng paningkatan evapotranspiration kusabab kanaékan suhu rata-rata global.

Metodologi ieu parantos dikembangkeun ku panaliti ti Institut Téknik Cai sareng Lingkungan Universitas Polytechnic of Valencia (IIAMA-UPV) Patricia Marcos, Antonio López sareng Manuel Pulido, sareng parantos dimuat dina jurnal ilmiah "Journal of Hydrology".

Pagawéanna aya dina proyék IMPADAPT sareng baskom Júcar parantos dijantenkeun objék diajar, kusabab pangaruh ayeuna kana usum halodo. Pikeun narik kasimpulan anu jelas, panaliti parantos ngabandingkeun data halodo anu dikumpulkeun dina mangtaun-taun dina baskom sareng digabungkeun sareng modél iklim global sareng régional.

Penting pikeun ngabandingkeun ogé data usum garing sareng métode hidrologis, sabab duanana kapangaruhan ku perubahan iklim. Anu mimiti ngirangan curah hujan sapanjang taun sareng anu kadua ningkatkeun épaporasi cai. Dina dua kasus, jumlah cai anu sayogi pikeun dikonsumsi manusa turun.

Kanyataan yén tilu daérah iklim anu béda aya dina baskom Júcar ogé parantos dianggap. Di hiji sisi, urang ngagaduhan zona luhur sareng iklim buana, di baskom tengah urang ngagaduhan iklim peralihan sareng di handapna, iklim Mediterania. Variabilitas spasial ieu mangaruhan tingkat anu pangaruh tina parobihan iklim mangaruhan kana inténsitas sareng durasi période halodo di masing-masing na.

Kusabab parobihan iklim henteu mangaruhan sadayana zona iklim sami, penting pikeun ningali pandangan anu langkung lega tilu zona iklim anu dipiboga ku baskom Júcar.

"Sacara tradisional, indéks standar parantos dianggo pikeun ngaidentipikasi sareng ngaevaluasi halodo, kusabab kesederhanaan sareng kalenturanana pikeun ngabandingkeun panyimpangan tina kaayaan normal antara daérah dina skala waktos anu bénten-bénten," saur Patricia Marcos.

Tangtosna, kedah ditambihkeun yén data statistik ieu ngitung ayana musim taun pikeun ngempelkeunana dina aspek-aspek anu tangtu tina variabel iklim. Data ieu rada diragukeun dina kontéks parobihan iklim, kumargi kaayaan musim taun sacara praktis ngirangan dugi ka usum panas sareng usum salju.

Aspék penting

Métodologi anu dikembangkeun diadaptasi kana baskét Mediterania sareng ngamungkinkeun nganalisis pangaruh parobihan iklim dina frékuénsi sareng intensitas halodo. Variabel présipitasi sareng suhu mangrupikeun hal anu paling pasti, kumargi aranjeunna anu ngirangan sumber daya cai. Hiji kusabab kirangna input cai sareng anu sanésna kusabab kaleungitan cai disimpen anu langkung ageung.

"Hasil kami nunjukkeun kateupastian hébat ngeunaan kasadiaan sumberdaya cai kahareup dina baskom. Panilitian nunjukkeun kumaha skénario parobihan iklim anu béda nyababkeun kanaékan umum dina durasi sareng inténsitas duanana usum garing sareng musieum hidrologis, kusabab pangaruh gabungan tina turunna hujan sareng ningkat épapotranspirasi ", nunjukkeun diréktur IIAMA, Manuel Pulido.

Halodo anu dititénan dina jangka pondok kirang tina anu bakal katingali dina jangka menengah, janten upami urang ayeuna dina kaayaan anu serius, masa depan anu ngantosan urang langkung parah.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.