Paleogén fauna

Paleogén fauna

Dina Jaman Cenozoic urang ngagaduhan Mangsa paléogén. Mangrupikeun babagian tina skala waktu anu bentang dina 66 juta taun sareng réngsé sakitar 23 juta taun ka pengker. Dina période ieu kami gaduh épolusi mamalia anu hébat sanaos kanyataanna aranjeunna kedah mekar ti spésiés ukuranana alit pisan. The Paleogén fauna tandana sateuacan sareng saatos, khususna dina mamalia.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri sareng evolusi fauna Paleogén.

Mangsa paléogén

Mangsa ieu mangrupikeun asal usul tina kahirupan anu langkung kuno dina kahirupan anyar. Urang kedah émut yén dina awal jaman géologis ieu aya punah anu saluyu sareng dinosaurus di akhir jaman jaman kretas. Dina géologi jaman ieu urang tingali yén pelat Australia sareng India ngalih ka arah belah wétan-kalér kusabab gerakan drift buana. Diperkirakeun yén gancangna gerak ieu lempeng tektonik sakitar 6 séntiméter sataun. Ayeuna tingkat ieu jauh langkung handap.

Urang ogé kedah émut yén fauna Paleogene kapangaruhan ku parobihan iklim di tingkat global. Aya parobihan iklim anu akut sapertos pendinginan umum pikeun sadaya daérah kutub. Kusabab turunna sadaya suhu global, sakumna planét tiasa kénging tiis. Nalika jaman Paleogén maju, suhu planét naék deui. Sareng éta kanaékan suhu ngabantosan iklim tropis di seueur tempat. Sakumaha urang terang, iklim tropis dicirikeun utamina ku kelimpahan suhu luhur, kalembaban anu luhur sareng curah hujan anu saé. Sadaya ieu nyababkeun ngembangkeun fauna Paleogene.

Seueur organisme anu kedah adaptasi sareng iklim sareng sanggup ngalakukeun éta sana punah anu kajantenan dina jaman harita. Salah sahiji taksi anu tiasa ngembangkeun mangrupikeun pepelakan angiosperm.

Paleogén fauna

fauna paleogén tropis

Mangsa Paleogén dibagi kana tilu jaman: nyaéta Paléosénéta Éosen jeung Oligosen. Dina unggal période ieu kami mendakan pamekaran anu béda pikeun fauna Paleogén. Hayu urang analisa mana anu rinci.

Paléosén

Salami jaman Paleosen kami mendakan sajumlah ageung sato anu kedah hirup ngalangkungan kapunahan massal Cretaceous. Atuh ku kajadian punah masal ieu, sato sanggup ngembangkeun sikap anu béda pikeun adaptasi sareng lingkungan anu énggal. Kapunahan ieu masihan kasempetan pikeun ngalipet sareng ngalebarkeun spésiés flora sareng fauna anu tangtu. Aranjeunna khususna ngamangpaatkeun kasempetan yén dinosaurus parantos aya. Sareng éta sato ieu aranjeunna dianggap predator pangpentingna dina sakabéh planét. Sadaya sato kedah bersaing pikeun sumber daya alam sareng dinosaurus.

Diantara fauna Paleogene anu kasohor ti jaman Paleosen kami ngagaduhan réptil. Éta mangrupikeun kelompok sato anu salamet tina punah kalayan saé pisan sareng dipikasieun berkat kaayaan iklim dina waktos ieu. Diantara réptil anu panglobana urang mendakan campsosaurs anu nyicingan utamina tempat-tempat akuatik. Oray sareng kuya laut ogé ngagaduhan kamekaran anu saé.

Sedengkeun pikeun manuk, aranjeunna ngalegaan berkat kanaékan suhu di daérah tropis. Manuk teror anu paling dikenal dina waktos éta. Aranjeunna ageung tapi tanpa kabisa ngapung. Kabiasaan spésiés ieu karnivora sareng dianggap predator pikasieuneun pikeun seueur sato. Spésiés manuk sanés anu mendakan pamekaran anu hadé salami fauna Paleogén nyaéta manuk camar, japati, manuk hantu sareng bebek.

Fauna laut ogé dimekarkeun lumayan loba dina hal lauk. Éta ngahasilkeun persaingan saé di laut sareng hiu sumebar janten predator dominan anu énggal. Dina widang mamalia, salah sahiji sato anu parantos ngembangkeun paling salami sato Paleogén, urang mendakan plaséntal, monotrém sareng marsupial. Kami ogé mendakan kelompok rodénsia, primata, lemur, sareng anu sanésna.

Éosen

Mangsa paléogén

Dina jaman Miosin, fauna Paleogén dikembangkeun utamina dina kelompok mamalia sareng manuk. Invertebrata berhasil ngembangkeun sareng ngarobih sakedik di lingkungan laut. Seueur moluska, gastropoda, bivalves, echinodermén cnidarians bisa ngembangkeun antukna. Golongan sireum panginten mangrupikeun kelompok sato anu paling maju dugi ka invertebrata.

Manuk mangrupikeun spésiés anu maju berkat kaayaan lingkungan anu pikaresepeun. Anu paling réa nyaéta spésiés anu dipikaterang sapertos Phorusrhacidae, Gastornis sareng pinguin. Dina widang réptil sareng mamalia anu dikembangkeun dina tingkat anu saé, urang mendakan sato anu panjangna tiasa dugi ka 10 méter. Diantara sato ieu urang gaduh ungulate, cetacean sareng Ambulosit. Unggal sato ngagaduhan ciri khusus anu ngabantosan aranjeunna adaptasi sareng lingkungan anu aya dina waktos éta.

Oligosen

Bagéan pamungkas tina fauna Paleogene ngarujuk kana fauna Oligosen. Éta dicirikeun ku gaduh seueur kelompok sato anu beragam sareng mekar sanaos kaayaan iklim dimana aranjeunna dipendakan. Di dieu épolusi mamalia pinunjul. Sajumlah ageung spésiés mamalia muncul, diantarana urang ngagaduhan rodénsia, canid, primata sareng cetacean.

Rodénsia ngagaduhan ciri utama pikeun gaduh insisors anu seukeut pisan ku sababaraha kagunaan. Éta panggunaan éta utamina nyaéta tina ngegel predator atanapi ngilu kana kai. Primat mangrupikeun kelompok mamalia anu langkung maju sareng dicirikeun ku ngagaduhan lima jempol dina anggota badan. Diantara kaunggulan épolusionér sato ieu ngeunaan mamalia anu sanés nyaéta aranjeunna ngagaduhan jempol anu tiasa ditentang. Salaku tambahan, aranjeunna ngagaduhan suku plantigrade anu ngamungkinkeun sadaya dampal suku didukung pikeun mindahkeun langkung éfisién.

Kanin kagolong kana golongan ajag sareng anjing. Karakteristik utama na nyaéta ngagaduhan awak sedeng sareng aranjeunna jalan dina ujung ramo. Aranjeunna ngagaduhan diet karnivora sareng biasana aya dina kakait predator dina ranté dahareun.

Tungtungna, cetaceans mangrupikeun sakumpulan mamalia anu ngembangkeun sakedik nalika fauna Paleogén. Éta sato anu paling nyoko kana kahirupan laut, sanaos masih réspirasi paru-paru.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan fauna Paleogene.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.