Pagunungan trans-antarctic

Pagunungan Transantartik

Beda sareng Kutub Kalér, Antartika mangrupikeun buana taringgul anu katutup ku glasier ageung. Ieu mangrupikeun Gunung transantarctic sareng aranjeunna lumayan dipikaterang. Mangrupikeun formasi alam anu unik anu ngalangkungan buana Antartika sareng ngabagi kana sababaraha bagian anu henteu rata. Éta dicirikeun ku gaduh sababaraha puncak gunung sareng lebak sareng beunghar pisan kanggo paméran fosil. Hatur nuhun ka gunung-gunung ieu dimungkinkeun pikeun ngajembaran seueur élmu dina bidang sapertos paleontologi.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun ngeunaan sagala ciri sareng pentingna pagunungan Transantarctic.

Ciri utama

glasier gunung Transantartic

Kusabab kabeungharan fosil gunung ieu cukup luhur, maka dipikaterang ku seueur panaliti salaku musium dinosaurus. Pagunungan Transantarctic munggaran dicirikeun dina peta ku ékspédisi penjelajah Inggris anu dikenal ku nami James Ross dina taun 1841. Nanging, kusabab téknologi terbatas dina waktos éta pikeun salamet dina lingkungan anu mumusuhan ieu, aya sababaraha masalah pikeun ngahontal suku gunung lokal.

Teras di 1908 sababaraha panaliti ngadamel ékspédisi nyebrang gunung nalika perjalanan anu panjang. Wisatawan ieu nyaéta témbal, Shackleton, sareng Amundsen. Atuh kana ékspédisi ieu, studi anu langkung ati-ati ngeunaan gunung Transantarctic tiasa dihasilkeun. Masih engké di taun 1947, ekspedisi khusus anu disebut luncat tinggi parantos diatur sareng aranjeunna tiasa ngahasilkeun peta anu lengkep dina daérah kalayan sadaya data anu diala. Pikeun kéngingkeun sadaya inpormasi ieu ngeunaan morfologi gunung, rupa-rupa analisis rupa bumi dilakukeun dina kapal terbang.

Pagunungan Transantarctic nyaéta sistem pegunungan gunung dibentuk tina batu. Aranjeunna bentang dugi ka sababaraha rébu kilométer ti Laut Weddell ka daratan Mantel. Ayeuna dianggap bentang gunung pangpanjangna di dunya. Sanaos ku cara populér Antartika mangrupikeun buana tiris, anu leres-leres leres, aya batu handapeun lapisan salju. Di kutub kalér teu aya formasi batu, janten lebur és és kutub bakal ngahasilkeun sagara anu lengkep. Dina kasus lebur és és kutub di Antartika, éta bakal ngahasilkeun naékna permukaan laut, sabab sadayana cai henteu nguasaan rohangan di sagara.

Ahli geografi nganggap jambatan salaku garis konvensional anu misahkeun wétan sareng kulon Antartika di jarak 480 kilométer ti sadayana batu kutub kidul.

Géologi Pagunungan Transantarctic

Divisi Antartika

Atuh ku seueur panilitian sareng inpormasi anu disayogikeun ku gunung Transantarctic, éta parantos janten rujukan pikeun diajar fosil. Cabang élmu katelah paleontologi parantos diurus ku seueur inpormasi berkat gunung Transantarctic. Dina pengertian géologis, gunung-gunung ieu diidentifikasi minangka saluran penting kulit bumi dina permukaan.

Asalna dimimitian deui ka kagiatan seismik aktif sakitar 65 juta taun. Rentang-rentang sanésna anu aya dina wates Antartika asalna langkung anyar. Titik pangluhurna pagunungan Transantarctic ngahontal jangkungna 4.528 méter dpl. Ieu tempat konsentrasi fosil pangluhurna di planet ieu dipanggihan. Puluhan jutaan taun dimungkinkeun pikeun ngajaga jumlah ieu fosil dina iklim dina kaayaan optimal pikeun pelestarianana.

Sanaos di jaman baheula Antartika beunghar kahirupan, dinten ayeuna katutup ku és. Puluhan jutaan taun ka pengker aya iklim dina kaayaan optimal pikeun ngembangkeun organisme hirup, anu ngajelaskeun konsentrasi luhur fosil tetep aya di gunung ieu.

Fakta anu pikaresepeun ngeunaan gunung Transantarctic

gunung salju

Urang bakal ningali naon data utama anu dipikaresep anu parantos diekstrak tina panilitian anu béda-béda di gunung Transantarctic. Di tengah abad ka tukang, pisah gunung gunung es pangageungna kantos dirékam ku panaliti tiasa ditingali. Sareng éta suhu rata-rata global naék saprak révolusi industri manusa. Permukaan glacier ieu nyaéta 31.080 kilométer, naon waé daérah daérah nagara Éropa.

Khususna, éta dianggap salah sahiji tempat anu paling garing di planét dimana teu aya hujan langkung ti dua juta taun. Di bagian Sierra Vista tina Pagunungan Transantarctic disebut Lembah Taylor. Ieu curug dimana aliran ngalir ka handap sareng warna beureum getih. Sababaraha panaliti ngajelaskeun fenomena ieu sareng éta akibat tina jenuh cai anu dihasilkeun baktéri anaérobik. Bakteri anaérobik nyaéta jalma anu hirup dina henteuna oksigén sareng henteu kedah hirup.

Dina formasi bagian puncak puncak gunung Kirk-Patrick, sésa-sésa dinosaurus jangjangna. Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, puluhan jutaan taun ka pengker, Antartika mangrupikeun tempat anu total dicicingan ku sababaraha jinis dinosaurus. Diménsi gagak fosil ageung ieu teu aya tandinganana. Éta ogé dimungkinkeun pikeun nimba fosil dinosaurus karnivora leutik sapertos Cryolophosaurus.

Salah sahiji titik paling parah dina jurang Pagunungan Transantarctic nyaéta Cape Adair. Kusabab suhu anu lemah pisan anu lumangsung di sakumna daérah, fosil parantos dilestarikan dina kaayaan anu saé pisan. Kaayaan ieu sampurna pikeun umat manusa pikeun terus maju dina diajar asal usul sareng evolusi organisme hirup dugi ka ayeuna.

conclusions

Pagunungan Transantarctic tetep janten salah sahiji tempat anu paling henteu digali di dunya ayeuna. Émut yén éta mangrupikeun formasi alami sareng jarak anu hébat ti sagala jinis peradaban sareng dimana kaayaan iklim hésé pisan salamet. Dina waktos anu sasarengan, gunung na mangrupikeun kaéndahan anu saé ngingetkeun bentang ti planét anu sanés.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan gunung Transantarctic sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.