Pagunungan Appalachian

Nyebrang Appalachians

Dinten ieu kami sumping sareng topik géologi anu cukup panasaran. Hayu urang ngobrol ngeunaan Pagunungan Appalachian. Mangrupikeun gunung anu penting pisan anu ayana di antara Karolina Kalér sareng Amérika Serikat. Nami na dina basa Inggris nyaéta Appalachian Mountains sareng mangrupikeun jajaran gunung anu ngagaduhan nilai géologis sareng géomorfologis. Cai mibanda sababaraha sistem kalayan puncak anu ngaleuwihan 1000 méter dpl.

Naha anjeun hoyong terang sadaya fitur sareng rahasia anu paling penting ngeunaan Pagunungan Appalachian? Dina tulisan ieu anjeun tiasa milarian terang sadayana. Anjeun kedah tetep maca 🙂

Ciri utama

Pagunungan Appalachian

Sanaos sadayana puncak na aya kirang langkung 1.000 méter dpl, aya hiji puncak anu menonjol tibatan anu sanésna. Éta perkawis Gunung Mitchell sareng tempatna di Karolina Kalér. Ukuranna 2037 méter sareng mangrupikeun titik pangluhurna di sadayana Amérika Kalér.

Asalna lumangsung dina akhir jaman Paleozoic nalika dibentukna Pangea. Pangea henteu sanés mangrupikeun supercontinent anu dibentuk di planet Bumi sareng anu dugi ka ampir sadaya permukaan Bumi aya dina waktos éta. Ieu katelah nuhun téori Perahu Terkutuk de Alfred Wegener.

Kusabab Amérika Kalér teras dikaitkeun sareng Éropa sareng Afrika Kalér, jajaran gunung anu ngagaduhan Appalachians mangrupikeun bagian tina bentang gunung anu sami sareng naon ayeuna di Spanyol katelah las Villuercas sareng Atlas di Maroko.

Nalika waktosna maju sareng buana bergeser saatos rusakna Pangea, éta ogé rusak sahingga ogé ngawangun bentang gunung ayeuna. Sigana luar biasa yén bentang gunung kalayan ciri anu sami tiasa dipendakan di tilu benua anu béda ayeuna, parantos kabentuk nalika Pangea supercontinent ngahijikeun sakumna bumi.

Ékonomi Appalachian

gunung mitchell

Pegunungan ieu mangrupikeun protagonis sumber daya alam anu hébat sareng, ku sabab, sumberdaya ékonomi pikeun masarakat. Ieu mangrupikeun deposit ageung batubara antrasit sareng batubara bituminous. Warga Pennsylvania anu ngurus ékstraksi sareng eksploitasi batubara. Sawahna aya di belah kulon antara Maryland, Ohio, Kentucky sareng Virginia. Sadaya situs ieu pinuh ku setoran batubara.

Aya metoda ékstraksi batubara éta éta ngabahayakeun puncak Gunung Appalachian. Sareng éta aya hiji metode éliminasi puncak gunung dina penambangan batubara anu nyababkeun karuksakan daérah ageung sareng ékosistem penting daérah gunung. Naon cara ieu ngalakukeun nyaéta ngaleungitkeun puncak gunung éta ku eusi karbon anu luhur pikeun ngaleutikan résiko tina tambang sareng ningkatkeun kaayaan para padamel.

Kapendakan deposito batu bara ieu lumangsung dina 1859 sareng teras industri modéren mimiti dijual sareng dugi ka tempat-tempat ieu. Widang gas alam komérsial ogé anyar parantos kapendak, janten industri minyak parantos malikkeun deui ka Appalachia.

Kaleresan aya kasieun yén situs anu gaduh nilai alam sareng sajarah sapertos Bumi sapertos kieu dirusak ku panangan manusa. Anjeun kedah mikir yén jenis gunung ieu mangrupikeun bagian anu penting pisan pikeun diajar Bumi.

Langkung ti 500 gunung anu dirurug dicandak pikeun nempatkeun buruan batu sareng ngamanfaatkeun batubara sapinuhna. Karya-karya ieu nyababkeun bentang aslina teu tiasa dipulihkeun deui. Jumlah réduksi anu parantos kajantenan di daérah ieu parantos ngaleupaskeun unsur-unsur toksik sapertos ion sareng logam beurat anu nyababkeun karusakan serius pikeun keragaman sato di walungan sareng lebak gunung.

Géologi, flora sareng fauna

Kaagamaan Appalachian

Pagunungan Appalachian dibagi kana dua: Appalachians Kidul sareng Kalér. Dina masing-masing iklim sareng prosés géologis anu béda ngadominasi. Mimiti, ngagaduhan élévasi handap langkung seueur jumlah walungan anu ngalir ka Samudra Atlantik sareng ngabentuk seueur aliran. Iklimna has di basisir sareng beueus. Aya tilu jinis érosi: angin, glasial, sareng walungan.

Di sisi anu sanésna, urang gaduh Appalachians Kalér di mana kami ogé aya erosi fluvial, glasial sareng angin, sanaos iklimna lembab sareng pagunungan.

Walungan anu aya di Pagunungan Appalachian ngagaduhan ciri anu khusus. Sareng aranjeunna ngalir kalayan gancang sareng ngahasilkeun curug anu saé. Anu pangpentingna Aranjeunna nyaéta Hudson, Delaware sareng Potomac. Walungan-walungan ieu henteu panjang teuing tapi gaduh aliran anu hébat anu nimbulkeun pembentukan air terjun. Aya dataran sentral dimana seueur walungan nyumbangkeun sumbanganna sareng éta ogé ngagaduhan lebak anu langkung jero anu katingalina siga jurang. Kami mendakan Tennesse sareng Ohio. Dua anak perusahaan ieu mangrupikeun sumbangan walungan anu penting pikeun Mississippi. Salaku tambahan, cai na kualitasna saé pisan sareng sanggup ngabuahan sadaya lahan di daérah éta.

Dina hal flora urang ngagaduhan tangkal sapertos cemara, beech, birch, cemara, cedar, larch, redwood, pinus bodas sareng konéng, ek, chestnut, abu, maple, elm, poplar, linden, jst. Di daérah Appalachian kalér aya sababaraha spésiés nyebar anu mekarkeun di hatcheries sapertos aranjeunna rubah, marten sareng mink. Kalér ngagaduhan spésiés anu loba sapertos elk, reindeer, elk, bear, antelope, lynx, srigala, jst.

Tempat unggulan

Leuweung Appalachian

Sanaos Pegunungan Appalachian sadayana mangrupikeun tugu alam, aranjeunna menonjol pikeun sababaraha tempat anu sampurna pikeun didatangan. Anu kahiji nyaéta Museum Appalachian. Di musium ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan senjata, cocooan, pabrik tembikar, jst. Naon anu aya dina waktos éta.

Maka urang gaduh tempat sanés sapertos:

  • Désa Shaker. Éta mangrupikeun daérah kalayan 3000 héktar lahan sareng diwangun ku musium, hotél kanggo cicing, daérah piknik sareng toko-toko.
  • Luay Caverns. Ieu mangrupikeun formasi kalsit anu éndah dimana kolam renang ogé ditempatkeun di jero guha.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Pagunungan Appalachian mangrupakeun keajaiban alam anu pantes ditingali. Naha anjeun kantos atos badé angkat?


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.