Nicolaus Copernicus

Téori pusat jagat raya

Dina dunya astronomi, aya jalma anu parantos seueur mendakan anu ngarobihkeun sagala rupa anu dipikaterang dugi ka ayeuna. Ieu anu kajantenan Nicolaus Copernicus. Éta ngeunaan astronom Polandia lahir di 1473 anu ngarumuskeun éta tiori hélemétris. Anjeunna henteu ngan ukur dipikaterang pikeun nyusun téori ieu, tapi pikeun ngagagaskeun révolusi ilmiah sadayana dina nyanghareupan astronomi dina waktos éta.

Naha anjeun hoyong terang langkung seueur perkawis Nicolás Copernicus sareng garapanana? Kami ngajelaskeun sadayana ka anjeun.

Biografi

Téori Copernicus

Revolusi dina astronomi anu dibawa ku Copernicus parantos disebat révolusi Kopernik. Revolusi ieu ngahontal pentingna jauh di luar bidang astronomi sareng sains. Éta nandaan tonggak sejarah dina ideu sareng budaya dunya.

Nicolás Copernicus lahir kana kulawarga jegud anu padamelan utami nyaéta perdagangan. Nanging, anjeunna yatim piatu dina yuswa 10 taun. Nyanghareupan katiisan, paman indungna ngurus anjeunna. Pangaruh pamanna ngabantosan Copernicus pisan pikeun ngembangkeun budaya sareng ngahudangkeun langkung panasaran pikeun terang ngeunaan Alam Semesta. Ieu kusabab anjeunna Canon di Katedral Frauenburg sareng Uskup Warmia.

Dina 1491 anjeunna lebet Universitas Krakow berkat pitunjuk ti pamanna. Disangka yén, upami anjeunna henteu yatim piatu, Copernicus moal aya sanés ngan ukur saudagar sapertos kulawargana. Parantos langkung maju di paguron luhur, anjeunna teras angkat ka Bologna kanggo ngarengsekeun latihanana. Anjeunna nyandak kursus hukum kanon sareng diparentahkeun dina humanisme Italia. Sagala gerakan budaya dina waktos éta ditangtoskeun pikeun anjeunna diideuan pikeun ngembangkeun téori hélicentric anu masihan jalan pikeun révolusi.

Pamanna pupus dina 1512. Copernicus teras damel di jabatan kanonik ngeunaan kanonik. Éta parantos aya dina taun 1507 nalika anjeunna ngajelaskeun éksposisi kahijina ngeunaan téori hélikétris. Beda sareng anu diduga yén Bumi mangrupikeun pusat Alam Semesta sareng yén sadaya planét, kalebet Matahari, ngurilingan éta, sabalikna aya kakeunaan.

Téori Héliocentric

Téori Héliocentric

Dina tiori ieu dititénan kumaha Panonpoé pusatna Sistem tatasurya sareng Bumi gaduh orbit di sakurilingna. Dina tiori heliocentric ieu, seueur salinan skrip tulisan tangan mimiti didamel sareng disebarkeun ku sadayana anu diajar astronomi. Hatur nuhun kana tiori ieu, Nicolás Copernicus dianggap astronom anu luar biasa. Sadaya panilitian anu anjeunna lakukeun di Alam Semesta kedah dilakukeun dumasar kana téori ieu dimana planét ngurilingan Matahari.

Teras, anjeunna ngarengsekeun nyerat karya hébat anu ngarobihkeun sadayana anu dipikaterang dina astronomi. Éta ngeunaan karya Dina révolusi orb celestial. Éta mangrupikeun risalah astronomi anu dimekarkeun pikeun ngajelaskeun sacara lengkep sareng ngabelaan téori hélikétris. Sapertos anu diarepkeun, pikeun ngalaan téori anu ngarobih sadaya kapercayaan ayeuna ngeunaan Alam Semesta, éta kedah dibélaan ku bukti anu tiasa ngabantah téori.

Dina padamelan anjeun tiasa ningali éta Alam Semesta ngagaduhan struktur anu terbatas sareng bunderan, dimana sadaya gerakan anu dominan bunderan, kumargi éta hiji-hijina anu cocog sareng sifat awak langit. Dina tesis na, seueur kontradiksi anu tiasa dipendakan ku konsepsi Alam Semesta dugi ka saat éta. Sanaon Bumi henteu janten pusat sareng planét henteu ngurilingan éta, teu aya hiji pusat anu umum pikeun sadaya gerakan langit dina sistem na.

Pangaruh karyana

Nicolaus Copernicus

Anjeunna sadar sepanjang waktos tina seueur kritik yén karya ieu tiasa dihudangkeun nalika diumumkeun. Gaduh sieun dikritik, henteu pernah kedah masihan karyana pikeun nyetak. Anu dilakukeun nyaéta publikasi éta nyebarkeun berkat intervensi astronom Protestan. Ngaranna nyaéta Georg Joachim von Lauchen, katelah Rheticus. Anjeunna tiasa sumping ka Copernicus antara taun 1539 sareng 1541 sareng ngayakinkeun anjeunna supados anjeunna tiasa nyetak risalah sareng manjangkeun. Anu pantes dibaca.

Pagawean ieu diumumkeun dina sababaraha minggu sateuacan pupusna pangarang. Dugi ka éta, konsepsi géosentris jagat raya kagungan cara anu béda. Ptolemy sareng tiori geosentrisna parantos aya payuneun 14 abad sejarah. Téori ieu dipikaterang salaku Almagest. Dina tiori ieu anjeun tiasa ningali pamekaran lengkep sadaya metode anu diadegkeun di jagad raya.

El Almagest Cenah mah Bulan, Matahari sareng planét-planét tetep ngurilingan Bumi. Kami dina posisi anu tetep sareng sésa-sésa badan langit ngurilingan urang. Éta leres-leres raoseun tanpa aya paniténan luar. Anjeun ngan ukur kedah ningali yén kami masih kénéh jumeneng, urang henteu memperhatoskeun puteran Bumi sareng, saterasna, matahari anu "bergerak" di langit siang sareng wengi.

Kalayan Nicolás Copernicus, Matahari bakal janten pusat gerak jagat raya sareng Bumi bakal ngagaduhan dua gerakan: rotasi nyalira, anu nimbulkeun siang sareng wengi, sareng tarjamahna, anu nimbulkeun liliwatan musim.

Nicolaus Copernicus sareng musnahna astronomi Ptolemaic

Nicolaus Copernicus sareng paniténna

Sanaos téori ieu leres pisan pikeun waktos sareng ngémutan téknologi waktos éta, alam semesta Copernican masih terhingga sareng diwatesan ku anu disebat lingkup béntang tetep dina astronomi kuno.

Ruksakna sistem Ptolemaic ogé langkung gampang lumangsung kusabab sistem heliocentric Copernicus ngabantosan ngirangan jumlah variabel pikeun merhatoskeun pamahaman alam semesta. Kusabab sistem tradisional dikuatkeun salami 14 abad, ngarah kana kamajuanana ku panitén anu ngajelaskeun gerak ti 7 planét anu ngumbara. Nicolás Copernicus ngémutan yén hipotésisna bakal ngajantenkeun langkung gampang ngartos jagat raya. Ngan pusatna anu robih pikeun Matahari.

Kuring miharep inpormasi ieu tiasa ngabantosan anjeun pikeun terang langkung seueur perkawis Nicolaus Copernicus sareng pangaruhna dina dunya astronomi sareng sains.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.