Ngahasilkeun gunungapi

Bahaya gunung seuneuan

Gunung bitu sieun pisan di seueur daérah dunya kusabab kamampuanna ngancurkeun sagala rupa. Ieu mangrupikeun panginget yén planét urang kedah ngingetkeun urang yén éta sanggup ngaleupaskeun sagala amarahna anu ditindes iraha waé. Pikeun élmuwan, ngaramal a Ngahasilkeun gunungapi éta rumit pisan. Aya seueur variabel anu mangaruhan prosés ieu. Sababaraha gunung seuneuan langkung matak pikahariwangeun tibatan anu séjén dipasihan poténsial tinggi na pikeun bahaya atanapi kusabab populasi anu tiasa mangaruhan.

Dina tulisan ieu kami bakal nyarioskeun sadaya ciri gunungapi bitu sareng gunung seuneuan anu bitu na paling caket sareng diarepkeun. Anjeun hoyong terang langkung seueur?

Bahaya gunungapi bitu

Ngahasilkeun gunungapi

Pikeun fenomena alam sapertos badai, puting beliung, topan atanapi, sapertos dina kasus ieu, gunungapi bitu ngagaduhan bahaya anu tangtu, kedah aya populasi anu tiasa mangaruhan. Si hiji fenomena alam henteu mangaruhan manusa "éta henteu bahaya". Maka, tiasa disebatkeun yén, gumantung kana kamungkinan pangaruhna kana barang-barang manusa sareng kahirupan, bahaya na nambahan atanapi turun.

Gunung seuneuan anu bitu tiasa bahaya pisan gumantung kana jenis bitu anu anjeun ngagaduhan. Aya sababaraha jinis bitu. Ieu anu utama:

  • Letusan Hawaii: Jenis letusan ieu ngagaduhan komposisi basalt. Nami na disababkeun aya kajadian di sababaraha pulau sapertos kapuloan Hawaii. Lava biasana rada cairan.
  • Letusan strombolian: Éta anu paling kawéntar janten anu nembongan dina pilem sareng serial. Magma cairan pisan sareng diwangun ku basalts. Éta tiasa ditingali yén magma lalaunan naékkeun kolom gunungapi dugi ka ngahasilkeun ledakan sareng ngaleupaskeun sadayana lava. Gelembung dihasilkeun di jerona sapertos pilem.
  • Letusan Vulkan: Kami mendakan jinis letusan anu kirang ngabeledug. Éta lumangsung nalika saluran vulkanik pinuh ku lava sareng, ku akumulasi, éta diungkabkeun pikeun ngaluarkeun sadayana. Ledakan magma ieu tiasa dugi ka sababaraha jam.
  • Letusan Plinian: Letusan ieu dicirikeun ku ayana hébat gas. Nalika bahan magmatic gaul sareng gas anu dipancarkeun, priroclasts kabentuk. Batu pumice anu kawéntar dibentuk dina bituna ieu.
  • Surtseyan bitu: Éta lumangsung nalika magma berinteraksi sareng cai laut. Upami ieu dina jumlah anu seueur, bakal aya ledakan sapertos anu kajantenan di gunung api Surtsey (maka namina).
  • Letusan hidrovolcanik: Di jerona aya ledakan anu dihasilkeun ku uap cai di luhur batu. Ledakan ieu ngahasilkeun épék dahsyat sareng kabur leutak.

Gunung bitu "tertunda" bituna

Bitu gunung bitu

Nalika urang nyarioskeun letusan gunungapi anu ditunda, éta tetep teu jelas. Ieu sabab tiasa ampir geologis aktip atanapi ampir aktip antropologis. Kanggo géologi, waktos géologis éta mangrupikeun skala dimana sadaya prosés di Bumi lumangsung. Skala mangrupikeun jutaan taun sareng sanés abad sapertos manusa.

Maka, gunungapi panginten sacara géologis "ngantosan" bitu sareng henteu mangaruhan manusa dina waktos ayeuna pisan. Candak contona bituna Gunung seuneuan Kilauea. Bayangkeun yén éta sacara géologis ditunda. Ieu bakal nyababkeun bitu dina 250.000 taun. Pikeun waktos géologis, inohong ieu mangtaun-taun kirang. Nanging, dina skala manusa éta moal kapikir. Pasti moal ngaganggu anjeun pikeun terang yén meteorit bakal pencét planet urang dina 250.000 taun.

gunung seuneuan ngantosan letusan

Conto anu nyata nyaéta gunung seuneuan Yellowstone Caldera. Ruamna diprediksi janten parah. Ahli ngaku éta aliran lava bakal dugi antara 50 sareng 65 kilométer. Bitu gunung seuneuan éta henteu tiasa lumangsung réwuan taun. Nanging, anjeun ngan ukur ngagaduhan peringatan sataun pikeun nyiapkeun kajadian bencana sapertos kitu.

Élmuwan diajar ngeunaan gunung seuneuan anu bitu pikeun ngartos paripolahna sareng nyobian ngaduga. Saeutik pisan anu dipikaterang ngeunaan gunung seuneuan anu ayeuna aktip di dunya. Anu dipikaterang nyaéta aya 550 gunung seuneuan di planét ieu. Jumlah ieu henteu kalebet anu aya di handapeun sagara. Ngan gunungapi anu caket daérah padumukan di dunya mimiti sapertos Amérika Serikat, Jepang atanapi Italia rutin diawasi.

Studi Gunungapi

lava sareng piroklastik ngalir tina gunung seuneuan anu bitu

Élmuwan teras-terasan diajar naon kamungkinan gunungapi bitu anu bakal dilebetkeun. Kanggo terang mana anu paling dipikaresep bitu, daptar gunung seuneuan anu ngagaduhan sababaraha jenis letusan dina jangka waktu 10.000 taun diperhitungkeun. Pikeun ngajagi penduduk tina bencana, waspada kedah ditingkatkeun sareng jalma anu aya dina résiko kedah dipiceun. Nalika populasi dileungitkeun, alarm palsu sareng tampikan tiasa didamel ku penduduk. Maka, penting pisan pikeun mastikeun yén bituna gunung seuneuan caket.

Sakumaha urang parantos nyarioskeun sapanjang pos, lumayan rumit pikeun terang gunung seuneuan mana anu tiasa bitu. Élmuwan parantos berhasil ngaidentipikasi gunung seuneuan anu kedah diawasi langkung seueur. Daptar anu paling penting parantos didaptarkeun. Ieu henteu nyebatkeun yén gunung seuneuan dina daptar kedah bitu.

lava ngalir ti gunungapi

Gunung seuneuan anu némbongan dina daptar nyaéta volatil pisan. Kaseueuranana aya di daérah anu berpenduduk tinggi sareng aset ékonomi penting. Aranjeunna sanggup ngahasilkeun ton lebu, aliran piroklastik, aliran lava, sareng sajabana.

Sadaya faktor ieu cukup bahaya pikeun ngan lungsur. Perlu ningkatkeun waspada sareng siap-siap pikeun ngévakuasi penduduk gancang-gancang.

Ieu mangrupikeun 16 gunung seuneuan dina daptar:

  • Avachinsky-Koryaksky di Kamchatka, Rusia
  • Colima di Jalisco, Méksiko
  • Galeras di Nariño, Kolombia
  • Mauna Loa di Hawaii, Amérika Serikat
  • Etna di Sisilia, Italia
  • Merapi di Jawa Tengah, Indonésia
  • Nyiragongo di Kivu Kalér, Républik Démokratik Kongo
  • Rainier di Washington, Amérika Serikat
  • Vesuvius di Campania, Italia
  • Teu welasan di Nagasaki / Kumamoto, Jepang
  • Sakurajima di Kagoshima, Jepang
  • Santa Maria di Quetzaltenango, Guatemala
  • Santorini di Aegean Kidul, Yunani
  • Gunungapi Taal di Calabarzon, Pilipina
  • Teide di Kapuloan Kanaria, Spanyol
  • Ulawun di New Britain, Papua Nugini

Demi jalma anu cicing di tempat-tempat ieu, kuring ngarepkeun aranjeunna henteu bitu dina skala manusa.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.