Naon perubahan iklim?

Bentang perubahan iklim

Pasti anjeun kantos nguping sababaraha kali dina taun-taun ayeuna ngeunaan parobihan iklim sareng akibat anu tiasa dilakukeun dina jangka menengah sareng jangka panjang. Tapi, Naha anjeun leres-leres terang naon hartosna istilah éta sareng upami éta serius sapertos anu dicarioskeun?

Kanyataanna nyaéta parobihan iklim parantos kajantenan, sabab éta henteu langkung sanés mangrupikeun modifikasi jangka panjang iklim kumargi kaleuleuwihi pemanasan tina permukaan bumi. Dina kaayaan alam éta mangrupikeun prosés anu normal, khas dunya, tapi manusa dina sababaraha dasawarsa ayeuna parantos parah ku pangaruh rumah kaca anu disebut. Jadina, Naon perubahan iklim?

Naon perubahan iklim?

Stasion listrik nuklir

Météorologi mangrupikeun bidang panilitian anu jembar sareng rumit, saprak cuacana henteu pernah statik, sareng ieu mangrupikeun hal anu urang sorangan tiasa perhatoskeun nalika ngalangkungan musim, bahkan dina sababaraha dinten. Aya seueur faktor anu kalebet: jangkungna, jarak ti katulistiwa, arus laut, sareng anu sanésna. Nalika urang nyarioskeun 'perubahan iklim' urang ningali kana variasi global jangka panjang dina iklim terestrial. Istilah ieu diciptakeun dina taun 1988 ku sakelompok élmuwan anu nyimpulkeun yén émisi karbon teraskeun ngagancangkeun parobihan iklim alam.

Para ahli ieu ngahasilkeun séri laporan yén kaseueuran pamaréntahan utama kedah matuh upami aranjeunna henteu hoyong pangaruh anu ngancurkeun langkung jauh.

Sabab utama

Anu nyababkeun perubahan iklim tiasa alam o antropogenik, maksudna, ku polah manusa.

Sabab alam  Ngahasilkeun gunungapi

Diantara sabab alami utama urang mendakan hal-hal ieu:

  • Aliran sagara
  • Médan magnét bumi
  • Variasi surya
  • Pangaruh meteorit atanapi asteroid
  • Kegiatan gunungapi

Sadayana parantos nyababkeun parobihan iklim ageung. Salaku conto, 65 juta taun ka pengker asteroid nyerang Bumi sareng tungtungna nyababkeun Jaman És, Ngusap sababaraha dinosaurus anu tetep hirup saatos musibah. Dina jaman-jaman ayeuna, tiori beuki ditarima yén 12.800 taun ka pengker meteorit anu nyerang Mexico nyababkeun hal anu sami.

Nyababkeun antropogenik

Garing garing kusabab pangaruh polusi  Teu mungkin pikeun nyarios yén manusa tiasa nganyenyeri perubahan iklim dugi el Homo sapiens bakal mimiti ngorotan leuweung ngarobahna jadi lahan pertanian. Leres yén dina waktos éta (sakitar 10 taun ka pengker) umat manusa henteu ngaleuwihan lima juta, yén sanaos mangrupikeun inohong anu penting, pangaruhna ka Bumi langkung saé tibatan ayeuna.

Kami ayeuna dina ambang ngahontal 7 milyar jalma. Sareng naon anu urang lakukeun ka planét ayeuna mimiti réa, kusabab ti saprak Revolusi Industri urang parantos ningkat émisi gas sapertos karbon dioksida atanapi metana, anu nyumbang kana parah pangaruh rumah kaca. Tapi, diwangun ku naon?

Nalika nyarioskeun ngeunaan prosés ieu, rujukan pikeun ingetan panas tina panonpoé dina suasana ku lapisan gas (sapertos CO2, metana, atanapi nitrous oksida) anu aya di jerona. Penting pikeun terang yén tanpa épék ieu moal aya kahirupan sapertos urang terang, sabab planétna bakal tiis teuing. Alam tanggung jawab ngimbangan émisi, tapi kami nyusahkeun aranjeunna: kami parantos ningkat émisi ku 30% ti saprak abad ka tukang.

Ayeuna sacara praktis sadaya ilmuwan satuju yén modeu produksi sareng konsumsi énergi urang ngarobih iklim, anu dina gilirannana bakal nyababkeun pangaruh serius di Bumi sareng, ku sabab kitu, kana cara hirup urang.

Numutkeun laporan pangénggalna tina Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), konsékuansi négatip tina parobihan iklim parantos mimiti karaos di panjuru Bumi. Suhu naék 0,6ºC dina abad ka-10, sareng permukaan laut naék 12 dugi 0.4 séntiméter. Ramalan pisan henteu ngajangjikeun: suhu antara 4 dugi 25 derajat langkung luhur diperkirakeun sapanjang abad 82 sareng naékna permukaan laut antara XNUMX sareng XNUMX séntiméter.

Akibat tina parobihan iklim ayeuna

Amazon

Urang terang suhuna badé naék, tapi Naon anu urang kedah nyanghareupan? Ngagaduhan iklim anu langkung pikaresepeun tiasa janten berita anu saé pikeun seueur jalma, tapi anu leresna urang kedah nyiapkeun akibat anu tiasa ngarobih dunya urang salamina.

Pangaruh kana mahluk hirup 

Pupusna, panyakit, alergi, kurang gizi,… singgetna, sagala hal anu urang henteu resep bakal ningkat kusabab suhu anu luhur. Salaku tambahan, panyakit anyar bakal muncul, sareng panyakit anu biasana konséntrasi di daérah tropis, bakal maju nuju lintang tengah.

Tutuwuhan sareng sato ogé bakal kapangaruhan: kajadian cinyusu sapertos kembangan atanapi endog endog bakal sumping langkung tiheula. Sababaraha spésiés bakal lirén migrasi, sareng anu sanés bakal dipaksa pikeun ngalakukeunana upami aranjeunna hoyong salamet.

Konsékuansi di Bumi

Ngaleueut tina pemanasan global

Ku ningkatkeun émisi CO2, sagara ogé bakal nyerep langkung seueur gas ieu janten bakal asam. Hasilna, seueur sato, sapertos karang atanapi kerang, bakal binasa. Dina lintang anu luhur, volume ganggang sareng plankton bakal robih.

Pulo sareng basisir handap bakal beuleum kusabab naékna permukaan laut; sareng di seueur daérah banjir bakalan janten salah sahiji masalah anu matak hariwang aranjeunna.

Di sisi séjén, halodo bakal beuki gedé di daérah-daérah anu hujanna parantos langka.

Sakumaha parantos anjeun tingali, parobihan iklim mangrupikeun hal anu serius pisan sareng sadayana kedah diperhatoskeun, khususna para pamimpin kakuatan dunya anu hébat. Dina istilah sedeng, planét ieu tiasa ngalaman sababaraha akibat anu teu tiasa diropea.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Alejandra Valois Almazan cenahna

    Kuring siga bapa sareng anu pikaresepeun tapi kumaha urang tiasa nyegah parobihan iklim

    1.    Monica sanchez cenahna

      Hai Alejandra.
      Parobihan iklim parantos sareng bakal kajadian. Ayeuna, kumaha ogé, manusa ngalakukeun seueur teuing pikeun nyepetkeun sareng ngajantenkeun langkung parah.
      Aya seueur hal anu tiasa dilakukeun pikeun nyingkahan musibah:
      -Miara sareng ngajagi lingkungan
      -Mangpaatkeun cai anu saé sareng sadaya sumber daya alam anu urang gaduh
      -Reuse iraha urang tiasa, atanapi ngadaur mulangkeunana
      -Mésér produk ti daérah kami (unggal dinten pusat perbelanjaan ageung dieusian ku produk anu parantos dibawa ti nagara sanés; nyaéta, aranjeunna aya dina kapal sareng / atanapi pesawat, anu ngaluarkeun gas anu ngotorkeun suasana)

      Hiji salam.

  2.   MJ Norambuena cenahna

    Kuring mendakan tulisan ieu rada saé tapi naha anjeun tiasa nyebatkeun naon sumber inpormasi anjeun? Kuring henteu ragu naon anu anjeun carioskeun (kanyataanna, kuring bagikeun) tapi, dina dunya sains, langkung saé ngagaduhan dukungan ti literatur ilmiah. Ku cara kieu, anjeun ogé ngabantosan langkung seueur jalmi anu hoyong terang perkawis anu leres-leres terang (élmuwan) sareng henteu ngan ukur tetep cicing sareng anu didangukeun atanapi dibaca (anu, sababaraha kali, tiasa janten opini anu teu didasarkeun).