Naon nagara panggedena di dunya

Naon nagara panggedena di dunya

Nalika urang nyarioskeun ngeunaan nagara sareng wilayahna, urang nujul kana naon anu ditetepkeun ku nagara-nagara ku kawijakan. Dumasar ieu, loba jalma nanya Naon nagara panggedena di dunya. Aya di sakuliah pangeusina aya sababaraha nagara kalawan extension hébat nu geus jadi dipikawanoh tur touristy ku jalma. Tiap di antarana boga ciri husus tur unik nu ngajadikeun eta leuwih pikaresepeun pikeun pariwisata.

Dina tulisan ieu kami bakal nyarioskeun ka anjeun mana nagara panggedéna di dunya sareng mana nagara anu pangdeukeutna.

Nagara gedé

kota badag

Kanada

Éta nagara panggedéna kadua di dunya sareng nagara panglegana di Hémisfér Kulon ku total aréa. Ieu tiasa dihontal salami urang nganggap duanana kualitas cai ogé kualitas taneuh.

Nyatana, Kanada mangrupikeun nagara anu gaduh permukaan cai panggedéna di daérahna di dunya. Cai mibanda 1,6 juta kilométer pasagi. Sajaba ti éta, Kanada mangrupa nagara kalawan jumlah panglobana kilométer basisir di dunya, kalawan 202.080 kilométer.

AS

Lamun urang ngitung cai tina situ jeung walungan, éta nagara kalawan wewengkon darat pangbadagna di Hémisfér Kulon jeung kadua di total aréa sanggeus Kanada. Upami Alaska, Hawaii, Puerto Rico, sareng harta AS anu sanés teu kalebet, total daérah 48 nagara bagian anu caket sareng Kacamatan Columbia nyaéta 7,825. Dina basa sejen, wewengkon Amérika Serikat bakal ayana di tukangeun Cina jeung Brazil, sahingga wewengkon kalima pangbadagna pangeusina.

Cina

Cina mangrupikeun nagara panggedéna di Asia sareng nagara panggedéna kadua di Asia, kadua ngan ukur Rusia.

Cina boga wates darat pangpanjangna di dunya, panjangna 22.457 kilométer. Manjang ti muara Walungan Yalu di wates jeung Koréa Kalér nepi ka Teluk Beibu dina wates jeung Vietnam. Cina wawatesan jeung 14 nagara.

 Brasil

Brazil mangrupikeun nagara panggedéna di Amérika Kidul sareng sakumna belahan bumi kidul. Tapi éta ogé wilayah padeukeut panggedéna di Amérika Serikat, payuneun Kanada sareng Amérika Serikat.

Wewengkon Brasil diliwatan ku dua garis géografis imajinér: Ékuador, nu ngaliwatan muara Walungan Amazon, jeung Tropic of Capricorn, nu ngaliwatan kota São Paulo. Wewengkonna ngawengku opat zona waktu, ti UTC-5 di nagara bagian kulon nepi ka UTC-3 di nagara bagian wétan (jeung waktu resmi di Brazil) jeung UTC-2 di kapuloan Atlantik.

Australia

nagara kalawan extension leuwih

Australia mangrupakeun nagara panggedéna di Oséania. Éta ogé nagara panggedéna tanpa wates di dunya sareng nagara panggedéna di belahan bumi kidul (Brazil ngagaduhan wilayah di dua belahan bumi). Sabagéan ageung nagara nyaéta gurun atanapi semi-gersang. Kanyataanna, Australia mangrupakeun nagara panggaringna jeung pangeusina flattest di dunya sarta nagara kalawan taneuh paling subur.

Ngan tenggara jeung kidul-kulon boga iklim sedeng, dimana lolobana populasi ngumpul. Beulah kalér boga iklim tropis.

India

Dina hal skala, India ngagaduhan jalan anu panjang. Wewengkonna sabenerna kurang ti satengah Australia, sarta Australia rengking dihareupeun eta dina daptar nagara panggedena pangeusina. India mangrupikeun nagara panggedéna katilu di Asia sareng nagara panggedéna di beulah kidul.

Argentina

nu mangrupakeun nagara panggedena di dunya jeung populasina

Argéntina mangrupikeun nagara anu nyarios Spanyol panggedéna di dunya. Éta ogé nagara panggedéna kadua di Amérika Kidul, saatos Brazil. Upami anjeun ngitung wilayah anu diklaim, Argéntina mangrupikeun nagara panggedéna katujuh di dunya. Peta dua buana Argéntina, nu ngawengku sakabéh wewengkon nu diklaim.

Klaim wilayah Argentina kalebet Kapuloan Falkland, Kapuloan Géorgia Kidul, sareng Kapuloan Sandwich Kidul. Bagian tina klaim ieu ogé kalebet Antartika Argentina, anu kalebet Kapuloan Shetland Kidul sareng Kapuloan Orkney Kidul. Nambahkeun sadaya wilayah ieu, permukaan Argentina bakal ngahontal 3,76 juta kilométer pasagi.

Kazakhstan

Nagara landlocked panggedéna di dunya. Kazakhstan boga wewengkon lega, nu ngawengku dataran, jukut jukut, leuweung coniferous, canyons, pasir, delta, gunung salju-capped, jeung gurun.

Kazakhstan ngagaduhan 18,3 juta jiwa dina 2015, ranking 61 di dunya dina hal populasi. Salian ékspansi anu ageung, kapadetan pendudukna rendah pisan, ngan ukur langkung ti 7 urang per kilométer pasagi.

Aljazair

Daptar nagara panggedéna di dunya réngsé ku nagara panggedéna di Afrika: Aljazair. Éta ogé panggedéna di sadaya nagara Arab. Bagian kalér nagara diwangun ku dataran elongated badag, dimana loba depressions kabentuk, sarta kalér jeung kidul diwatesan ku rentang gunung tinggi. Pagunungan Atlas manjang ka kalér.

Kiduleun Atlas Sub-Sahara nyaéta Gurun Sub-Sahara, nu nempatan lolobana Aljazair. Alatan ayana gunung purba jeung erosi angin parna, eta presents rupa-rupa landform.

Naon nagara panggedena di dunya

Rusia mangrupikeun nagara panggedéna di dunya, kalayan legana 17,1 juta kilométer. Ku alatan éta, wewengkonna nempatan 11% tina lahan bumi. Tempatna antara dua buana, Rusia mangrupikeun nagara panggedéna di Asia sareng Éropa, kalayan legana ampir 4 juta kilométer pasagi. Lamun urang merhatikeun populasi, diperkirakeun leuwih ti 146 juta jiwa. Ieu dianggap adidaya énergi pangbadagna sabab boga cadangan loba pisan gas alam, batubara, jeung minyak. Salaku tambahan, éta ngagaduhan cadangan sumber leuweung panggedéna sareng saparapat tina cai tawar anu henteu beku di pangeusina.

Tungtungna, Rusia parantos nyetél catetan dina ampir unggal hal. Wewengkonna ageung pisan sareng gaduh 11 zona waktos sapanjang lahanna.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan nagara mana anu panggedéna di dunya sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.