Naon cenote a

lingkungan alam kalawan cai

Cenotes mangrupikeun atraksi wisata anu penting pisan di jazirah Yucatán di Mexico sareng kana waktosna aranjeunna dilongok langkung sering, janten langkung kasohor sareng dipikacinta ku sadayana anu nganjang ka aranjeunna. Sanajan kitu, loba jalma masih meunang leuwih ku ieu pools alam geulis. Sababaraha batur henteu terang Naon cenote a.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun naon cenote, ciri jeung kageulisan na.

Naon cenote a

Naon cenote a

Ngaranna asalna tina Maya "tz'onot" nu hartina guha jeung cai. Disebutkeun yén cenotes kabentuk sabagian alatan meteorites nu maéhan dinosaurus., Kusabab nalika aranjeunna pencét maranéhna dijieun runtuyan guha kosong, anu dina gilirannana patali jeung jaman és panungtungan.

Nalika jazirah Yucatán mangrupa terumbu karang katutupan ku laut, permukaan laut turun drastis nepi ka kakeunaan sakabéh karang, ngabalukarkeun eta maot kaluar, mere jalan ka rainforest kana waktu.

Nalika hujan datang, éta mimiti campur jeung jumlah badag karbon dioksida nu aya dina atmosfir dina waktu éta, ngabentuk asam karbonat, nu robah kaasaman na lamun datang kana kontak jeung taneuh. Nalika cai tawar nyampur sareng uyah laut, éta mimiti pencét batu kapur, laun-laun ngabubarkeunana sareng nyiptakeun liang di jerona. Kana waktu, liang mimiti ngalegaan wilayahna, ngabentuk torowongan sareng saluran cai, sami sareng walungan dina beungeut cai.

Kecap cenotes atawa Xenotes asalna tina dzonot Maya, nu hartina liang cai. Pikeun suku Maya, tempat-tempat ieu suci sabab éta hiji-hijina sumber cai tawar di leuweung. Di jazirah Yucatán aya konon leuwih ti 15,000 cenotes kabuka jeung ditutup. Di sisi séjén, di Puerto Morelos, 20 menit ti kotana Cancun di jalan raya ka Riviera Maya, nyaeta Ruta de los Cenotes kawentar, kalawan sababaraha kagiatan béda gumantung kana jenis maranéhanana. Di sababaraha tempat Anjeun tiasa snorkel atanapi kayak tur marvel dina tetempoan geulis yén cai kristalin nawarkeun, bari di vaults anjeun tiasa latihan turunan atawa luncat bébas pikeun maranéhanana anu neangan wisata petualangan.

Kumaha cenotes asalna di Riviera Maya?

Cenotes walungan Maya

Sabenerna lain asal-usulna, cenote teh geus aya, nu bener pertanyaanna, iraha cenote teh kapanggih? Cenote ngora dipikanyaho pikeun erosi alami, cenote kalayan lawang anu langkung kabuka hartosna langkung kolot, eta geus ngalaman prosés erosi gede tur geus runtuh.

Ilaharna, cenotes di Riviera Maya dijieun ku tangkal disebut banyan a, tangkal "parasit" nu neangan kaluar jumlah maksimum cai nalika akar na tumuwuh, jadi akar na tilelep kana batu jeung tangkal eta mimiti tumuwuh tur mimiti meunang beurat pisan nepika collapses jeung liang nu dijieun jeung nu kumaha cenote dimimitian.

Flora sareng fauna

naon cenote alam

Flora jeung fauna cenote téh unik. jeung cenote sorangan. Kusabab tutuwuhan jeung spésiés maranéhna imah nyieun lingkungan bentang oasis leres di leuweung Maya. Guppies jeung lele mangrupakeun lauk paling katalungtik dina cenotes.

Hal ieu dipercaya yén guppies bisa geus diangkut ka cai wewengkon salaku hasil tina badai, dimana aranjeunna umum, kaasup sababaraha bikang kalawan endog, sarta spésiésna inhabits sababaraha cenotes. Datangna lele oge aneh: eta dipercaya yén maranéhna asalna ti sagara, ngaliwatan arus bawah tanah nu komunikasi sareng sababaraha cenotes, kitu ogé kalawan sababaraha crustacea laut.

Sedengkeun pikeun flora tina cenotes, aranjeunna rupa-rupa gumantung kana sabaraha jauh aranjeunna ti basisir. Cenotes basisir dikurilingan ku bakau, tangkal korma jeung pakis, sedengkeun dina cenotes séjén guaya, kalapa, koko jeung tangkal karét leuwih umum. Di guha, biasana akar panjang tangkal ieu nyampur sareng bentang stalaktit sareng stalagmit. Ieu turun tina siling vaulted dugi aranjeunna ngahontal caina.

jenis cenotes

Salaku tingkat laut robah, sababaraha guha jadi kosong, ngabalukarkeun hateupna ambruk, nu kumaha cenotes kabuka ngabentuk. Janten urang tiasa nyebatkeun yén aya tilu jinis cenotes:

Dibuka

Dina sababaraha kasus, témbokna silinder pikeun ngantepkeun panonpoé, sanajan teu merta kudu cylindrical. Aya cenotes kabuka séjén anu kasampak kawas laguna jeung euweuh tembok nanaon, ngan cai jelas kristal.

Seuseueurna Cenotes ieu gaduh kaéndahan alam sabab dikurilingan ku fauna anu masihan warna anu liar pisan. Cenote Azul mangrupakeun conto jelas tina hiji cenote kabuka, saprak éta sagemblengna kakeunaan beungeut jeung sinar panonpoé urang asupkeun caina pinuh.

Ditutup

Cenotes ieu "bungsu" sabab caina katutupan ku guha. Éta henteu hartosna yén cai na pirus atanapi zamrud héjo, Anjeun tiasa ningali upami aya lampu, alam atanapi listrik. Malahan, masarakat geus junun masang lampu di jero cenote ieu sangkan wisatawan jeung warga satempat ngarasa aman jeung tenang. Conto jinis cenote ieu nyaéta Cenote Choo Ha anu éndah, anu parantos dilongok sareng dipikacinta ku rébuan wisatawan.

satengah muka

Aranjeunna teu jadi ngora atawa heubeul sabab caina teu acan kakeunaan unsur, tapi bagian tina aranjeunna hayu cahaya asup langsung kana cenote jeung sugan niténan kaéndahan etaSababaraha di antarana malah gaduh cai jernih sapertos anjeun tiasa ningali flora sareng fauna anu nyicingan aranjeunna. Misalna Cenote Ik kil, bentukna matak pikareueuseun, ti lawang lebetna katingali éndahna tempat ieu.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, sakali anjeun terang naon cenote a, éta pasti bade ngaliwatan sirah anjeun sarta iinditan ka ieu tempat luar biasa. Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa langkung jéntré ngeunaan naon cenote, ciri sareng asal-usulna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.