Naon ari angin dagangna

halimun

Salah sahiji aspék dinamika atmosfir nyaéta angin perdagangan. Aranjeunna parantos penting pisan, utamina ti saprak abad ka-XNUMX berkat kanyataan yén éta pangaruh hébat kana navigasi kapal layar. Nanging, henteu seueur jalma anu terang Naon ari angin dagangna. Ayeuna, masih seueur anu didorong pikeun napigasi berkat angin perdagangan kumargi aranjeunna anu lumangsung antara Ékuador sareng tropis. Aranjeunna niup ti beulahan bumi kalér sareng ti beulahan bumi kidul sareng aya di zona konvergénsi Intertropical anu kawéntar.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun naon ari angin dagang, naon ciri sareng pentingna.

Naon ari angin dagangna

canarias

Angin perdagangan mangrupikeun arus angin anu niup ampir teras-terasan dina usum panas di Hémisfér Kalér sareng langkung henteu teratur dina usum salju. Pangaruh na lumangsung antara khatulistiwa sareng tropis, sareng lintang kalér-kidul ngahontal kirang langkung 30º. Aranjeunna angin anu cukup kuat, kalayan kecepatan angin rata-rata sakitar 20 km / jam.

Kusabab kakuatanna anu henteu merusak sareng stabilitas anu katingali nalika usum panas, aranjeunna ngagaduhan sajarah kusabab aranjeunna ngantepkeun ayana rute perdagangan maritim anu penting. Salaku tambahan, aranjeunna ogé tanggung jawab ngamungkinkeun pikeun meuntas Samudra Atlantik ku balayar ka Amérika Serikat. Anu mimiti nyiptakeun peta rinci ngeunaan angin perdagangan sareng monsoons nyaéta Edmund Halley, anu nyebarkeun peta dina 1686 dina panilitian anu ngagunakeun data ti pelaut komérsial Inggris.

Anginna dagang niup ti NE (timur laut) di beulahan bumi kalér dugi ka SW (kidul-kulon) di beulah luhur bumi, sareng niup ti SE (tenggara) dugi ka NW (barat laut) di handapeun bumi, nyaéta, di beulahan bumi beulah kidul. Arah condongna kusabab pangaruh Coriolis, anu nyababkeun rotasi bumi mangaruhan obyék anu obah sareng ngarobih gerakanana béda-béda gumantung kana hémisfér dimana ayana.

Formasi angin dagang

naon angin dagang sareng pentingna

Asalna angin dagang perenahna di kumaha sinar panonpoé manaskeun bagéan bumi anu bénten-bénten dina cara anu béda. Prosés formasi angin perdagangan diringkeskeun di handap:

  1. Kusabab sinar panonpoé ngagaduhan pangaruh anu langkung ageung salami tabrakan lengkep, nyaéta, sacara vertikal, khatulistiwa Bumi nampi langkung panas, tibatan nyaéta anu nyababkeun pemanasan global. Sedengkeun pikeun angin dagang, nalika panas panonpoé ragrag di darat sareng perairan daérah khatulistiwa, panas antukna bakal balik deui kana hawa permukaan dina jumlah anu seueur, sahingga panas teuing. Hawa ieu ngalegaan sareng kaleungitan kapadetan nalika dipanaskeun, janten langkung énténg, sareng naék.
  2. Nalika hawa panas naék, hawa tiis ti tropis bakal ngeusian kakosongan.
  3. Kontrasna, hawa panas anu naék caket garis khatulistiwa ngalir ka garis lintang 30º, henteu paduli hémisfér tempatna.
  4. Dina waktos dugi kana titik ieu, kaseueuran hawa parantos cukup tiis pikeun turun ka tingkat permukaan, ngabentuk loop anu ditutup disebut batré Hadley.
  5. Najan kitu, henteu sadaya hawa bakal tiis deui. Sapotong dipanaskeun deui sareng ngalir ka arah batré Ferrer anu ayana antara 30º sareng 60º lintang, sareng teras maju ka arah kutub.
  6. Pangaruh Coriolis nyaéta panyabab yén angin ieu henteu niup sacara vertikal tapi miring, sareng alesan naha persépsi anjeun dina dua belahan bumi sawaréh tibalik.

Ogé, titik pertemuan angin perdagangan dua beulahan bumi, atanapi daérah alit di antawisna, disebat ITCZ, zona konvergénsi tropis. Daérah ieu penting pisan pikeun tukang kapal sabab ngagaduhan tekanan anu handap sareng seueur pembaruan. Hujan ageung sakedik pisan umum sareng lokasi tepatna teras-terasan robih ku épolusi jisim hawa.

Dimana aranjeunna

Naon ari angin dagangna

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, angin perdagangan dihasilkeun di sapanjang daérah, kalebet daérah antara garis katulistiwa sareng 30 derajat lintang utara. Ieu parantos mangaruhan seueur nagara. Kapuloan Canary ngagaduhan angin padagangan, sawaréh kusabab iklim di Pulo Sepanyol ieu. Dina usum salju, aranjeunna boro kapangaruhan ku pangaruh stabil tina anticyclone di Azores. Lokasina caket Tropic of Cancer sareng ciri geografis na masihan iklim subtropis garing nalika usum panasSanaos jauh, éta mirip sareng Laut Tengah.

Éta ogé ngagaduhan pangaruh anu penting di nagara sapertos Vénézuéla, Chili, Kolombia, Ékuador atanapi Kosta Rika, anu sadayana asalna ti daérah tropis sareng ngagaduhan iklim anu rumit anu nyababkeun asupna angin perdagangan. Ieu beda-beda sacara signifikan numutkeun daérah géografis sareng musim khusus.

Émut yén sanaos angin perdagangan sareng monsoons caket, aranjeunna jauh tina sami sareng teu kedah bingung. Angin dagang angin enteng sareng angin konstan cukup konstan, sedengkeun monsoons nyaéta angin kalayan badai musiman anu kuat anu ngaluarkeun curah hujan ageung.

Anticyclone Azores

Anticyclone di Azores parantos dipasihan nami éta ku alesan. Ieu sabab ngagaduhan peran utamina di daérah Atlantik dimana tempat kapuloan sanésna ayana, nyaéta Azores. Gumantung kana pamindahan anticyclone, pangaruh henteu langsung tina angin dagang di Kapuloan Kanaria tiasa langkung ageung atanapi kirang.

Dina usum salju, anticyclone ieu caket pisan sareng Kapuloan Kanaria. Ieu ngakibatkeun stabilitas anu langkung ageung sareng kirang angin perdagangan. Ku alatan éta, hawa tiis teu aya pangaruhna di kapuloan. Ieu mangrupikeun salah sahiji faktor dasar pikeun ngajaga iklim anu pikaresepeun sareng haneut dina usum tiis.

Dina usum panas, anticyclone hijrah ngaliwatan Azores. Beuki jauh ti Kapuloan Kanaria, pangaruh angin gedé ogé gedé. Maka, angin perdagangan usum panas beuki niup langkung, janten suhuna moal naék.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan naon angin perdagangan sareng nurunkeun ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.