Naha langit biru

Langit biru

Teu aya deui anu langkung saé tibatan ngamimitian poé kalayan langit anu jelas, warna biru anu saé, sanés? Pasti anjeun kantos heran naha éta ngagaduhan warna anu ciri sareng sanés anu sanés. Éta tiasa nyarios, tanpa aya kasalahan, yén éta téh patarosan juta dolar anjeun peryogi jawaban langsung.

Ogé. Dina tulisan ieu kuring bakal ngajelaskeun Naha langit biru sahingga ti ayeuna, unggal-unggal anjeun neuteup ka langit, anjeun terang kunaon urang ningali dina kakuatan éta.

 Warna biru langit

Langit biru

Katerangan pangbasajanna kunaon langit biru sapertos kieu: warna ieu disababkeun ku interaksi cahaya bodas anu asalna tina Surya sareng molekul anu aya dina hawa. Nanging, warna anu hasil tina interaksi antara cahaya bodas Surya sareng molekulna henteu kedah biru. Nyatana, sakumaha waktosna waktos, langit nampilkeun warna sareng warna anu béda di langit. Ieu disababkeun ku gerakan rotasi sareng translasional Bumi sareng parobihan anu béda-béda anu lumangsung dina sakumna hawa dina atmosfir. Tapi masih aya deui ...

Sakali cahaya bodas tina panonpoé 'nembus' atmosfir, éta sumebar dina sadaya warna na: gelombang pondok (biru sareng ungu) sareng gelombang panjang (beureum sareng konéng). Kusabab sinar biru sareng warna violet ngagaduhan panyimpangan maksimal, aranjeunna langkung bubarkeun sateuacan dugi ka bumi anu urang pijak. Nalika aranjeunna ngahontal panon kami, urang ngagaduhan sensasi yén aranjeunna nguasaan langit nalika aranjeunna leres-leres asalna langsung tina bintang kami: matahari.

Ieu katerangan tina naha di luar angkasa langit lengkep hideung. Kusabab teu aya partikel hawa anu tiasa ngahanca sinar panonpoé, anjeun moal tiasa ngabédakeun warna-warna anu béda-béda langit sapertos luar angkasa.

Spéktrum cahaya anu katingali
Spéktrum cahaya anu katingali

Kanggo langkung ngartos kana panjelasan ieu, sigana mah langkung gampang pikeun dijelaskeun naon spéktrum cahaya anu katingali sareng kumaha pentingna kana poko anu urang papada.

Panon manusa mangrupikeun kaheranan nyata (leres, sanaos anjeun kedah nganggo lensa kontak ya), ti saprak éta tiasa ngabédakeun rupa-rupa warna mimitian ti ultraviolet-anu gaduh panjang gelombang 400nm-, dugi -750nm- infrared. Gelombang ieu katelah cahaya katingali, nyaéta, urang ningali hiji obyék, atanapi dina hal ieu langit, anu keur disinaran ku hiji hal (panonpoé).

Manuk camar dina langit biru

Gumantung kana panjang gelombang, urang bakal ningali éta dina hiji warna atanapi warna anu sanés. Nalika urang ningali biru, éta kusabab urang nuju ningali gelombang ti antara 435 sareng 500nm. Tapi upami anjeun hoyong terang naon panjang gelombang unggal warna ngagaduhan, panginten ieu bakal ngabantosan anjeun:

  • 625 - 740: Beureum
  • 590 - 625: Jeruk
  • 565 - 590: Konéng
  • 520 - 565: Héjo
  • 500 - 520: Cyan
  • 435 - 500: Biru
  • 380 - 435: Violet

Henteu sadaya sato ningali dunya warna anu sami sareng urang. Janten anjing, contona, henteu ngabédakeun beureum atanapi héjo. Unggal spésiés gaduh spéktrum warna masing-masing, gumantung kana kumaha pentingna visi pikeun dirina.

Warna langit anu sanés

Langit surup

Sanaos urang panginten yén langit ngan ukur tiasa katingali dina bénten bénten biru, nyatana kadang-kadang urang bakal ningali dina warna sanés. Sareng éta dina kaayaan anu tangtu fenomena sapertos pelangi, las makuta surya jeung sakedik cahaya.

Saolah-olah éta prisma, cahaya bodas ngahontal atmosfir nyababkeun panjang gelombang anu béda, anu kadang nyababkeun langit ngahasilkeun fénoména sakumaha éndah sapertos anu disebatkeun dina paragraf samemehna. Sanaos, tangtosna, dina hal ieu teu aya prisma, tapi partikel cai.

Langit beureum

Sareng omongna, naha anjeun terang kunaon sakapeung langit siga beureum atanapi jeruk? Henteu? Teu aya kajadian. Kieu penjelasanana: ieu kajantenan khususna nalika surup. Éta sabab sinar panonpoé dina waktos-waktos éta kedah ngarambat jarak anu langkung ageung tibatan jam tengah dinten pikeun ngahontal kami. Mimiti siga oranyeu teras beureum, kumargi panjang gelombangna pondok (anu, sakumaha parantos urang tingali, kelir biru sareng Violet) beuki nyebar sareng ngan panjangna dugi ka urang (beureum).

Upami sonten urang gaduh langit mendung, sinar panonpoé bakal nyaangan méga tina bagian handapna, anu dina gilirannana bakal katarima ku panon urang. Émut yén langit moal katingali beuki beureum, tapi warna biru bakal luntur sabab dibubarkeun ku partikel hawa. Pikaresepeun, leres henteu?

Ayeuna anjeun terang kunaon langit biru ... atanapi, ogé, warna sanés ogé 🙂.

Ngarasakeun langit!


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

2 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   albi0691 cenahna

    Tapi naha awan siga bodas? Sareng bulan ogé! Kunaon

  2.   Monica sanchez cenahna

    Hai albi.
    Awan diwangun ku tetes cai. Warna na beda-beda gumantung kana ukuran tetes ieu sareng panonpoé; Salaku conto, upami éta ageung, panon urang bakal ningali éta kulawu atanapi hideung kusabab awan ngahalangan surupna sinar matahari ka bumi.

    Sedengkeun pikeun Bulan, tah, saleresna satelit urang diwangun ku bahan poék; nanging, rohanganna langkung hideung. Janten, dikurilingan ku gelap, sigana pikeun urang éta bodas, utamina dina wengi sareng bulan purnama.

    Kanyataan anu pikaresepeun nyaéta panon manusa sénsitip kana cahaya, diwangun ku batang sareng kerucut. Hatur nuhun ka anu tiheula urang tiasa ngabédakeun warna, salami aya cukup cahaya; sabalikna kajadian ku detik, nyaéta, aranjeunna ngadeteksi lampu, tapi warna ... henteu teuing.