Naha Amazon tiasa salamet tina parobihan iklim?

Kampung di Amazon

Amazon mangrupikeun tempat anu paling penting di planet Bumi, upami sanés tempat anu paling penting, saumur hirup. Éta mangrupikeun bumi pikeun leuweung parawan anu pangageungna di dunya, pepelakan anu dinten-dinten nyerep karbon dioksida sareng ngusir oksigén, gas anu diperyogikeun pisan pikeun tetep hirup. Tapi, Naha éta salamet tina parobihan iklim?

Dina dasawarsa ayeuna, déforestasi dilakukeun gancang teuing. Kanaékan jumlah penduduk hartosna yén jalan-jalan didamel sareng kebon pertanian didamel di daérah anu dugi ka ayeuna kagolong alam héjo. Tapi, salaku tambahan, nalika planét haneut, rézim hujan parantos robih, nempatkeun pepelakan dina résiko.

Salami sasih April hujan ageung pisan janten aranjeunna nyababkeun karusakan anu signifikan: henteu ngan ukur Mulato, Mocoa sareng Sangucayo ngabahekeun (Departemen Putumayo, Kolombia) nyababkeun 300 urang kaleungitan nyawa, tapi parantos ngantunkeun 30 kulawarga tanpa rezeki salami genep bulan Kusabab kumpulan kacang Amazon parantos turun 80%, numutkeun ka Analiz Vergara, ti Amazon Coordination Unit (WWF LAC) janten Héjo Efe.

Épisode-épisode ieu tiasa langkung sering kajadian di pikahareupeun, sanaos henteu ngan ukur hiji-hijina. Suhu di Amazon diperkirakeun naék 3ºC dina akhir abad ka, anu bakal ngabalukarkeun parobihan dina siklus anu ngatur iklim Amérika Kidul. Akibatna seueur: punah spésiés, ningkatna kahuruan leuweung, usum garing sareng banjir.

Deforestasi di Amazon

Naha Amazon bakal salamet tina parobihan iklim? Éta gumantung ka manusa. Upami éta dijaga leres, éta moal ngagaduhan masalah, tapi upami tetep deforesting sigana bakal aya seueur masalah pulih tina karusakan anu urang parantos laksanakeun.

Upami urang ngemutan yén leuweung ieu mangrupikeun salah sahiji anu masihan kahirupan pikeun urang sadayana, perlu pisan pikeun nyandak tindakan pikeun ngalestarikeunana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.