Jaman mesozoik: sadayana anu anjeun kedah terang

Mesozoic

Saatos parantos ningali sadayana anu aya hubunganana sareng anjeunna Precambrian eon, urang teraskeun dina waktosna kanggo nganjang anu Mesozoic. Nuturkeun pedoman tina waktos géologis, Mesozoic mangrupikeun jaman anu katelah umur dinosaurus. Éta ngandung tilu période anu disebat Triassic, Jurassic sareng Cretaceous. Salami jaman ieu, seueur kajadian dina planet Bumi urang anu bakal urang tingali sacara rinci dina tulisan ieu.

Naha anjeun hoyong terang sadayana anu kajantenan di Mesozoic? Anjeun kedah tetep maca.

perkenalan

Jaman Jurasik

Mesozoic lumangsung antara sakitar 245 juta taun sareng lumangsung dugi 65 juta taun ka pengker. Jaman ieu lumangsung total ngeunaan 180 juta taun. Salami waktos ieu vertebrata mekarkeun, dirobih, sareng nalukkeun sadaya tempat di Bumi.

Hatur nuhun kana pamekaran panca indera, manifestasi anyar épolusi zat mimiti didamel. Ku ieu dimimitian épolusi organ salaku léngkah épolusi anu hébat. Otak mangrupikeun organ anu nawiskeun pangembangan dina sajarah.

Inti sél janten puseur koordinasi sareng panarimaan sadaya inpormasi. Éta dianggap otak sél, tapi saurang mimiti nyarios uteuk dina lauk. Dina waktos ieu épolusi amfibi, réptil, manuk sareng mamalia berturut-turut lumangsung dimana otak berkembang sareng ngalatih pikeun ngatur seueur inpormasi.

Dina jaman ieu bawana sareng pulau-pulau anu kakumpul di Pangea mimiti katingalina ayeuna-ayeuna saeutik-saeutik. Gerakan orogenik ageung henteu kajantenan sareng iklim na umumna stabil, panas sareng beueus. Ieu sababna réptil ngahontal kamekaran anu luar biasa dugi ka dinosaurus. Ukuran sato ieu raksasa sareng, kusabab seueur pisan, Mesozoic ogé dikenal salaku Jaman Reptiles.

Réptil sareng dinosaurus

Pangwangunan dinosaurus

Sababaraha réptil diajar ngapung. Kedah disebatkeun yén, sapertos dina sagala jaman sareng jaman, aya punah kelompok sato ageung sapertos trilobites, graptolites sareng lauk waja.

Di sisi anu sanésna, flora sareng fauna diperpanjang deui. Senam muncul (pepelakan vaskular anu ngawangun siki tapi kakurangan kembang). Tutuwuhan ieu ngagusur pakis. Dina akhir Jaman, pepelakan anu disebut angiosperms nembongan. Éta pepelakan pembuluh getih anu paling mekar anu ngagaduhan ovarium sareng siki dibungkus dina jerona. Salaku tambahan, aranjeunna gaduh kembang sareng buah.

Kabisat épolusionér anu hébat ieu mangaruhan pisan kana kahirupan sato, sabab pepelakan mangrupikeun sumber utami pangan sareng sasarengan pikeun seueur di antawisna. angiosperma ogé mangrupikeun faktor pikeun manusa, sabab seuseueurna pepelakan di panjuru dunya asalna ti aranjeunna.

Nu gedé réptil atanapi disebut ogé dinosaurus nguasaan bumi sareng hawa mang jutaan taun. Éta sato paling maju. Tungtung na sumping sareng punah akhir tina Mesozoic. Salami punah massal ieu, sakumpulan ageung invertebrata ngaleungit.

Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, jaman Mesozoic dibagi kana tilu période: Triassic, Jurassic, sareng Cretaceous. Hayu urang tingali masing-masing dina detil.

Mangsa Trias

Pangea Pamisahan

Nyandak tempat sakitar 245 dugi ka 213 juta taun. Salami periode ieu amonoid munggaran lahir. Dinosaurus némbongan sareng ngadobel. Sakitar 230 juta taun ka pengker, pinggul réptil tiasa adaptasi pikeun balapan panggancangna. Salaku tambahan, sakitar 205 juta taun ka pengker pterosaurs munggaran (réptil ngapung) muncul.

Triassic nandaan munculna mamalia sajati sareng manuk munggaran. Manuk timbul tina karnivora, cahaya, dinosaurus bipedal. Dinosaurus tiasa ngajalankeun kana hawa sareng nalukkeun lingkungan hawa. Pikeun ieu, forelimbs laun dirobih janten jangjangna pikeun hiber sareng hindlimbs janten langkung ipis sareng langkung ringan.

Di sisi anu sanésna, awakna ditutupan bulu pelindung sareng tahan cai sareng laun-laun janten langkung alit sareng langkung enteng. Sakabéh organisme na diadaptasi pikeun penerbangan langkung atanapi kirang berkepanjangan.

Sedengkeun pikeun lahan, tangkal anu pang réana éta héjo, seuseueurna konifér sareng ginkgo. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacana, nalika dina Trias, Pangea ngabagi kana dua supercontinén anu disebatna Laurasia sareng Gondwana.

Jaman Jurasik

Jurasik

Mangsa Jurassic lumangsung sakitar 213 dugi ka 144 juta taun. Sakumaha anjeun tiasa tingali dina pilem, ieu jaman emas dinosaurus. Ieu kusabab iklimna rada panas sareng beueus sareng resep tumuhna. Tumuwuhna pepelakan anu ngagumbirakeun sareng panyebaranana ogé dipikaresep.

Nalika buana dipisahkeun, lautan ageung sareng koalisi, sedengkeun daérah laut anu cetek sareng haneut sumebar di Éropa sareng daratan anu sanés. Dina akhir Jurassic, laut ieu mimiti garing, nyéépkeun batuan batu kapur ageung anu asalna tina terumbu karang sareng invertebrata laut.

Bagéan darat didominasi ku dinosaurus, sedengkeun jumlah dinosaurus laut naék sapertos ichthyosaurs sareng plesiosaurs. Sakumaha anu parantos kami sebatkeun sateuacanna, dinosaurus tiasa nyebarkeun ku sadayana tilu kamungkinan. Mamalia tetep alit dina mangsa ieu. Corals anu ngawangun karang naék dina cai deet di pasisian.

Jaman Cretaceous

Kapunahan Cretaceous

The Cretaceous lumangsung sakitar 145 dugi 65 juta taun. Mangrupikeun waktos anu nandaan tungtung Mesozoic sareng awal taun ka-XNUMX Cenozoic. Salami periode ieu aya kapunahan masif mahluk hirup anu dinosaurus ngaleungit na 75% sadaya invertebrata. Évolusi anyar dimimitian dumasar kana pepelakan kembangan, mamalia sareng manuk.

Élmuwan ngaduga ngeunaan sabab musabab punah. Téori anu paling nyebar nyaéta yén parobihan iklim, suasana sareng gravitasi anu lumangsung dina jaman ieu, ditambih tumiba meteorit ageung di samenanjung Yucatan. Météorit ieu pisan ngarobih kaayaan hirup Bumi sareng nyababkeun punah kusabab kurangna adaptasi kana kaayaan énggal. Kusabab kitu, garis épolusi Bumi fokus kana kaanekaragaman manuk sareng mamalia.

Kalayan inpormasi ieu anjeun bakal tiasa terang langkung seueur ngeunaan Mesozoic.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Mauro neumann cenahna

    Kacida, narik pisan inpormasi lengkep sareng eksplisit unggal jaman sareng jaman, hatur nuhun, hatur nuhun pisan!