Mariana Lombang

Mariana Lombang

Nalika urang nyarioskeun ngeunaan jero naraka di planét urang, urang nyarios ngeunaan titik anu caket ka tengah bumi. Dina hal ieu, sanaos sanés titik anu paling caket, éta mangrupikeun titik anu paling jero anu kacatet sakitar 11.000 méter jero. Urang nyarioskeun perkawis Mariana Lombang. Manusa parantos tiasa ngahontal ampir tungtung kuburan ieu, tapi henteu kantos sumping lengkep.

Dina tulisan ieu kami badé nyarioskeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Mariana Trench sareng kapanasaranana.

Tempat di naraka

kahirupan di handapeun sagara

Sakuliah planét urang aya seueur hal anu sumebar di sakumna dunya. Nanging, Mariana Trench parantos janten tempat anu paling jero di planét ieu. Di dieu urang ngagaduhan tekanan sareng langkung ti 1000 atmosfir, ngan 4 derajat suhu sareng total gelap. Janten jero pisan, cahaya panonpoe henteu dugi ka dieu. Sigana naraka anu paling pikasieuneun anu urang tiasa bayangkeun sareng disebat pusat planét atanapi naraka. Sanaos di bagian paling jero planét, urang tiasa mendakan kahirupan. Éta ngagaduhan bentuk sabit sareng dipendakan di belah wétaneun Pulo Mariana di Filipina.

Titik paling jero di bumi aya dina liang ieu, sanaos sanés anu caket ka pusatna kusabab henteu teraturna géologis urang. Cai jero na langkung ti 11.000 méter handapeun permukaan bumi. Upami urang nempatkeun Gunung Everest di jerona, masih peryogi sababaraha méter langkung caket kana permukaan. Dina ranjang ieu manusa parantos ngalakukeun seueur panyilidikan. Anu mimiti diantarana nyaéta dina taun 1960. Di dieu Aguste Piccard anu kawéntar, babarengan sareng Don Walsh dugi ka jero 10.911 méter. Teras, di 2012, pembuat pilem James Cameron berhasil turun ka 10.908 méter. Rékaman ieu ditetepkeun ku Victor Vescovo, dugi ka jero 10.928 méter. Kesan lalaki ieu rada nguciwakeun. Sareng anjeunna tiasa ningali sésa-sésa kontaminasi manusa bahkan dina titik paling jero sagara.

Dina liang ieu aya seueur polusi plastik, sareng sanaos tempat anu paling jero di bumi, janten adegan mandul sareng ampir sisi, polusi aya di dieu.

Naon hirup di Mariana Lombang

sato zona abyssal

Perjalanan ka handapeun Parahiangan Mariana ibarat perjalanan anu ka hiji-hijina. Sanaos urang leupas tina ayana manusa di jerona ieu, urang henteu sadayana nyalira. Sanaos sakedik mahluk anu sanggup salamet tina kaayaan ekstrim ieu, aya sababaraha hal anu henteu. Dina 2011 éta kauninga yén di handapeun jurang aya sababaraha mahluk xénofil. Ieu ngandung harti yén éta mahluk hirup sapertos bolu laut sareng sato sanésna dina pandangan heula.

Supados salamet di lingkungan ieu, peryogi adaptasi épolusionér anu canggih pisan. Éta mangrupikeun mikroorganisme anu diatur dina struktur semu. Ieu ngandung harti yén aranjeunna gaduh sababaraha partai anu teratur anu sigana langkung rumit tibatan aslina. Aranjeunna ahli pisan pikeun hirup dina kaayaan anu ampir teu mungkin pikeun kahirupan. Ku ngagaduhan jinis adaptasi ieu, aranjeunna ekstrim, éta parantos janten mahluk anu pikasieuneun sareng teu acan aya hiji koléksi pikeun diajar dina kahirupan ieu. Dina waktos ayeuna, sigana mangrupikeun tugas anu mustahil pikeun tiasa diajar sato ieu hirup ku cara épisién.

Kaseueuran naon anu urang terang ngeunaan organisme ieu nyaéta sareng baraya anu katelah Xenophyophorea. Mangrupikeun kelas protista, anu mangrupikeun organisme unisélular diantarana amébé. Xenophiophores ieu mangrupikeun sato anu dilegaan dasar laut dina jerona leuwih gede tibatan 6.000 méter. Dina kelas protés ieu kami mendakan sato anu sesah pikeun dicekel anu masih tetep misteri dina seueur hal.

Kusabab jumlahna ageung sato ieu, biologis laut nyobian ngaduga peran ékosistem ieu. Éta panginten yén aranjeunna panginten gaduh peran penting dina siklus sédimén anu netep ka handapeun. Salian xenophiophores, urang mendakan sababaraha mikroorganisme anu nyicingan dasar laut. Hésé pikeun kéngingkeun conto-conto organisme ieu sabab boro-boro nolak parobihan dina kaayaan lingkungan anu ekstrim. Ngagaduhan adaptasi laut tina ékosistem kompléks ieu hésé pikeun aranjeunna adaptasi sareng anu sanés.

Spésiés lombang Mariana

sato ti Mariana Lombang

Upami urang angkat sakedik jero, urang mendakan sababaraha lauk anu langkung jero diantarana urang mendakan sababaraha anu ngagaduhan jaringan gelatin. Jaringan ieu henteu saluyu sareng runtuh nalika tekanan sareng suhu sanésna tina Mariana Trench tempat aranjeunna cicing. Sababaraha spésiés anu nyicingan tempat-tempat anu langkung jero ieu ngajantenkeun tempat ieu siga anu ngalamun luar biasa sanaos ayana.

Beda sareng naon anu kajantenan dina inpormasi anu langkung jero dina liang énjing, henteu aya bioturbasi anu dititénan. Bioturbasi henteu langkung ti sababaraha modifikasi dina rupa bumi anu dibentuk ku tindakan sato. Salaku conto, urang mendakan bioturbasi disababkeun ku cacing atanapi holothurians anu tiasa ngawangun rupa bumi sareng kagiatan biologisna. Sasatoan panggedéna anu hirup dina jero sakitar 8.000 méter nyaéta amphipods. Éta mangrupikeun sato anu katingalina mirip sareng llamas sareng kagolongkeun kana kelompok crustacea.

Sababaraha spésiés cephalopods sapertos cumi-cumi anu disebut cumi raksasa tiasa dugi ka jero ieu. Éta henteu acan terang pasti, tapi éta sato anu diadaptasi kana kaayaan anu ekstrim. Sakali urang langkung lebet deui, urang mendakan cnidarians, kalebet ubur-ubur sareng hidrasi. Kami ogé mendakan sababaraha toothy, lauk buta, sababaraha crustacea panjang suku, sareng sababaraha gamat.

Antara zona hadal sareng peringatan anu aya di jerona antara 4.000 sareng 6.000 méter urang gaduh sababaraha sato sareng penampilan mahluk luar angkasa. Ieu mangrupikeun tanda anu paling pikasieuneun tina alam urang.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa langkung terang ngeunaan Mariana Trench sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.