Luminescence dina lini, zona Rift sareng peringatan dini

Gempa L'aquila

Pangaruh tina gempa L'Aquila

Panilitian sareng nyiptakeun katalog luminescence énggal di lini (Kilatan misterius anu parantos dilaporkeun sateuacan sareng nalika gempa bumi) parantos ditangtoskeun yén dina kaseueuran kasus éta aya hubunganana sareng zona Rift, dimana bumi misahkeun. Panilitian anu kami tingal mangrupikeun anu pang anyarna pikeun nyanghareupan lampu-lampu enigmatis ieu, dijelaskeun ku saksi mata pikeun mangabad-abad anu teras dugi ka dinten ieu tanpa panjelasan ilmiah lengkep.

Karya ieu, diterbitkeun ku Surat Panilitian Seismologis, netepkeun sababaraha baris panyilidikan pikeun milari mékanisme anu ngabentuk lampu ieu. Panulis nunjukkeun yén kakuatan batu saling tabrakan nalika gempa ngahasilkeun pembuangan listrik. Pelepasan ieu naék ngalangkungan kasalahan vertikal atanapi subvertis, umum di zona Rift. Nalika nepi ka permukaan, aranjeunna ngahubungi atmosfir, ngahasilkeun réaksi anu ngahasilkeun cahaya.

Lampu anu aya hubunganana sareng lini mangrupikeun fénoména anu nyata, teu aya kakuatan gaib (UFO, dukun, sareng sajabana) anu ngahasilkeun éta, sareng éta tiasa dijelaskeun sacara ilmiah. Sanaos parantos aya dina jaman na bahkan Iker Jiménez ngahususkeun program anu lengkep pikeun «Gempa sareng lampu».

Mimiti janten skeptis

Salah sahiji masalah dina diajar lampu anu aya hubunganana sareng gempa nyaéta seueur laporan anu aya hubunganana sareng Ilmu Marginal bahkan Paranormal. Sababaraha saksi nyarioskeun seuneu sareng jet haseup tina bumi, anu sanésna awan anu ngagenclang anu tiasa janten auroras, atanapi sinar seuneu langit anu tiasa janten meteorit.

Tapi seueur laporan henteu tiasa gampang dijelaskeun. Salaku conto, di New England, saurang lalaki nyandak anjing-Na pikeun jalan-jalan dina soré Oktober ngaraos bumi mimiti ngoyagkeun sareng ningali bola cahaya ngalangkungan sato, anu mimiti lolong.

Pajeulitna lapangan hartosna yén, sanaos aya minat pisan pikeun terang langkung seueur ngeunaan lampu-lampu anu anéh ieu, sanés daérah anu ditaliti pisan sabab ampir teu mungkin pikeun ngalaksanakeun ékspérimén sareng aranjeunna.

Tim élmuwan mutuskeun pikeun ngumpulkeun sadaya laporan anu tiasa dipendakan, ti taun 1600 dugi ka ayeuna. Éta ayana 27 gempa bumi anu aya di Amérika sareng 38 di Éropa, anu luminescences anu kedah diperhatoskeun, anu katingalina dikumpulkeun ngalangkungan carita anu anéh.

Kana basisir peruvianDina Agustus 2007, saurang pamayang ngalaporkeun yén langit janten ungu sababaraha menit sateuacan laut mimiti ngoyagkeun. Di caket Ebingen, Jérman, dina bulan Nopémber 1911, awéwé ngalaporkeun lampu-lampu ngageleger ngalangkungan bumi sapertos oray sateuacan goncangan mimiti.

Tina 65 lini anu ditalungtik, 56 aya di zona Rift aktif. Sareng 63 tina 65 kajantenan dina zona beubeulahan lepat-nangtung, sabalikna tina sudut anu langkung lemes anu pakait sareng kalepatan anu langkung ageung.

Kecondongan ieu tiasa ngajelaskeun tampilan lampu, saur Thériault sareng rakana, jawab salah sahiji cabang studi. Anggota tim anu sanésna, Friedemann Freund, saurang ahli fisika mineral di NASA's Ames Reseach Center di Moffett Field, California, curiga yén éta sadayana dimimitian ku cacat dina batu, dimana atom oksigén anu aya dina struktur kimia mineral kaleungitan éléktron.

Nalika kakuatan anu dihasilkeun ku gempa bumi ngahontal batu, éta ngarecah beungkeut anu kalibet dina héterogénitas ieu, nyiptakeun liang muatan listrik positip. Ieu liang p aranjeunna tiasa ngalir sacara vertikal kana permukaan ngalangkungan kalepatan, nyababkeun medan listrik lokal anu kuat anu tiasa ngahasilkeun cahaya.

The hébat meres, ngadeukeutan ka laboratorium

Ékspérimén laboratorium nunjukkeun yén medan listrik tiasa dihasilkeun dina sababaraha jinis batu ku cara naksir. Tapi ideu Freund ngan ukur salah sahiji kamungkinan mékanisme pikeun ngajelaskeun lampu anu dihasilkeun dina gempa bumi.

Katalog anu dicandak nunjukkeun ideu anu sanés pikeun diajar lampu ieu, saur Thériaul. Salaku conto, ahli seismologis anu nalungtik kasalahan aktip parantos tiasa niténan parobihan dina konduktivitas listrik taneuh dina momen-momen anu sateuacan sareng nalika oyag.

Langkung umum, ningali lampu anu aya hubunganana sareng gempa bumi di dunya, urang tiasa nyarios yén aranjeunna tiasa ngingetkeun urang kana lini salaku peringatan dini pikeun gempa.

Fénoména éta parantos aya precedents salaku peringatan pikeun jalma. Misalna caket L'Aquila Italia dina April 2009 saurang lalaki ningali lampu kilat bodas datang ti kabinet dapur na isuk-isuk sareng nempatkeun kulawargana ka kaamanan. Dua jam engké, éta nalika gempa dahsyat urang sadayana nguping ngeunaan mogok.

Sugan we kedah mikirkeun langkung museurkeun perhatian kana jinis fenomena ieu sareng nangtoskeun sareng studi anu langkung lengkep upami aranjeunna leres-leres tiasa janten peringatan pikeun kejutan.

Inpormasi lengkep: Dua gempa bumi kuat ngabunuh sahenteuna 75 di CinaGempa bumi 6,0 ngoyagkeun Peru

Fuentes: alam


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.