Leuweung Mediterania bakal janten scrubland dina 100 taun

leuweung Mediterania langkung rentan ka perubahan iklim

Akibat tina parobihan iklim dina skala anu ageung kadang-kadang tiasa teu tiasa ditebak, kumargi urang henteu terang kana millimeter sadaya hubungan sareng hubungan anu aya diantara mahluk hirup di planét ieu. Naon anu parantos dikonfirmasi dina panilitian ku Universitas Córdoba (UCO) dina kolaborasi sareng Universitas Wageningen, di Walanda, nyaéta yén leuweung Méditérania bakal dikirangan sakedik sakedik dugi ka janten ngagosok sacara praktis dina sakitar 100 taun kusabab akibat tina perubahan iklim.

UCO parantos ngalaporkeun dina pernyataan yén parobihan iklim mangrupikeun masalah anu paling topical dina puncak internasional sareng kajadian anu nempatan bagian tina usaha komunitas ilmiah anu nalungtik naon anu aya résiko sareng naon anu ngantosan dunya.

Parobihan iklim di Méditerania

leuweung Mediterania bakal janten scrubland dina 100 taun

Usaha pikeun ngeureunkeun parobihan iklim henteu cukup kuat pikeun nyegah suhu global tina pemanasan ku dua nepi ka tilu darajat Celsius dina kira-kira saratus taun, anu nyababkeun kirang hujan.

Patarosan anu ngaganggu ieu parantos nyababkeun kelompok panilitian UCO nalungtik kumaha réaksi pepelakan kanaékan suhu. Panilitian ditalungtik kumaha tatangkalan ngaréspon usum halodo sareng kumaha spésiés flora sareng fauna anu béda pulih tina karusakan.

Ek gabus mangrupikeun salah sahiji spésiés anu bakal paling kapangaruhan ku perubahan iklim. Grup panilitian UCO parantos fokus kana leuweung Mediterania, kumargi tempatna aya deui kaanekaragaman hayati di Spanyol. Panilitian negeskeun yén leuweung Mediterania bakal sangsara langkung seueur salaku akibat tina perubahan iklim tibatan scrub anu aya di ékosistem ieu. Dina saratus taun jinis lansekap ieu bakal dirobih sareng kalolobaanana digosok, kumargi spésiés khas daérah sapertos tangkal stroberi atanapi ek gabus laun-laun ngaleungit.

Leuweung Mediterania anu paling kapangaruhan ku perubahan iklim

rockrose nolak halodo sareng pulih

Panilitian parantos diterbitkeun dina jurnal «Biologi Tutuwuhan«. Detil panilitian yén spésiés melak jinis ieu tetep sareng paningkatan suhu sareng kakurangan cai, ngatur waktos aranjeunna nyéépkeun fotosintésis. Salami fotosintésis, daun muka stomata na pikeun tukeur CO2 ti lingkungan sareng ngahasilkeun oksigén. Nanging, bubuka stéstata nyababkeun késang cai sareng, ku sabab kitu, kaleungitannana. Langkung seueur hawa di lingkungan, langkung cai anu leungit nalika fotosintésis.

Urang nyarioskeun régulasi sareng pangwatesan prosés penting pikeun pepelakan, anu biasana dikurangan dina usum panas sareng nalika usum garing pikeun ngahémat cai. Dina usum semi, bubuka pepelakan ka luar seueur sareng tingkat fotosintésis luhur pisan nalika usum panas nilaina ragrag sareng usum gugur, kalayan hujan, pepelakan pulih sareng tumuh. Ku cara kieu, nalika usum garing, pepelakan sacara drastis ngirangan pembukaan ieu ka luar kira-kira dua jam sapoé sareng aranjeunna ngalakukeun éta mimiti énjing-énjing.

Panilitian ogé parantos fokus kana sababaraha scrublands anu kapangaruhan ku naékna suhu sareng usum halodo. Salaku conto, rockrose, sangsara pisan nalika usum garing, bahkan kaleungitan daunna, nanging, ku hujan mimiti usum gugur, aranjeunna anu pangpayunna pulih. Kauntungan anu dipimilik ku rungkun tibatan tangkal nyaéta aranjeunna langkung adaptasi tibatan ciri-cirina sareng tiasa salamet langkung saé di lingkungan anu faktor lingkunganana henteu pikaresepeun. Rockrose ogé ngagaduhan kapasitas anu hébat pikeun ngajajah saatos kahuruan atanapi usum halodo, janten, upami tangkalna turun saatos akibat tina perubahan iklim, nya éta batu karang anu bakal ngajajah sareng ngajantenkeun leuweung Méditerania janten rungkun.

Ek gabus langkung rentan

Oork gabus henteu ngagaduhan adaptasi anu rockrose kedah bénten-bénten suhunya, halodo sareng anu sapertos kitu, janten pamulihanana saatos épisode ieu lambat pisan. Upami ieu urang nambihan yén pikeun ngahasilkeun binih antara 20 sareng 30 taun diperyogikeun, éta ngan ukur sababaraha bulan, anu-minangka tambahan- kanggo tuangeun seueur sato ngarah gancang ngaleungit,  ek gabus janten spésiés rentan pikeun konservasi na pikeun abad salajengna.

Dina kasimpulanana, panilitian negeskeun yén leuweung Méditerania bakal sangsara langkung seueur tina akibat tina parobihan iklim tibatan scrubland sareng, ku sabab éta, leuweung laun-laun mundur pikeun ngajantenkeun spésiés scrub.

 

 

 

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.