Lebu gurun gobi nangtoskeun kualitas udara Cina

Smog di kota Beijing, Cina

Kota Beijing (Cina)

Dina mangsa-waktos ayeuna aya sababaraha nagara anu kota na nghirup hawa anu tercemar. Barcelona atanapi Madrid ngan ukur sababaraha diantarana, tapi kasus Cina khususna ngareuwaskeun: numutkeun ka World Health Organization (WMO), unggal taun sakitar 1,6 juta jalma maot kusabab sabab anu patali sareng polusi.

Panasaran, kualitas hawa di beulahan dunya ieu ditangtukeun ku lebu ti gurun Gobi, sakumaha anu diungkabkeun ku tim panaliti ti Laboratorium Nasional Pasifik Kalér (PNNL, pikeun akronimna dina basa Inggris) sareng Scripps Institution of Oceanography di University of California di San Diego.

Kanggo anjeunna diajar, anu parantos dimuat dina jurnal »Alam», para élmuwan ngagabungkeun data sajarah sareng modél komputer. Ku nganalisis hasilna aranjeunna tiasa mendakan éta pangirangan debu alam anu diangkut ti gurun Gobi di tengah sareng kalér Cina nyababkeun ningkatna asap di Cina wétan.

Tétéla partikel lebu gurun ngabantuan deflect sinar panonpoé. Upami langkung seueur partikelna, taneuhna langkung haneut tibatan biasana sareng cai na langkung tiis, anu ngirangan bédana suhu usum salju antara laut sareng daratan. Hal ieu ngajantenkeun angin ngahiliwir kirang kuat, janten hawa janten "stagnan".

Gobi gurun

Sanaos ieu mangrupikeun pangirangan ngan ukur 0,16 kilométer per jam, parobahan ieu boga pangaruh utama kana iklim sareng ogé kualitas udara di Cina wétan. Di Beijing aranjeunna parantos ngalaksanakeun perang ngalawan polusi salami tilu taun.

Ieu mangrupikeun panilitian anu narik ati, henteu ngan ukur pikeun nagara wétan, tapi ogé pikeun sadayana anu kapangaruhan polusi antropogenik, sabab nunjukkeun yén sadayana aya hubunganana, dina sababaraha cara atanapi cara anu sanés.

Smog mangrupikeun masalah anu parah pisan yén sadaya pamaréntah kedah parhatoskeun serius sahingga warga masarakat tiasa teras-terasan nghirupan hawa anu bersih.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.