Laut Tengah

Peradaban Yunani

El Laut Tengah éta mangrupikeun salah sahiji laut anu ngawangun Samudra Atlantik. Tempatna di daérah anu ngagabung sareng Éropa beulah kidul, Asia kulon sareng Afrika kalér. Éta dianggap laut anu penting pisan pikeun sajarah pikeun peradaban kulon sabab éta mangrupikeun daérah dimana seueur budaya berkembang. Éta dianggap laut daratan kadua pangageungna di planet ieu, di tukangeun Karibia.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, palatihan sareng pentingna Laut Tengah.

Ciri utama

Cekungan Laut Tengah

Laut ieu ngandung sajumlah ageung cai sareng ngagambarkeun 1% tina sadaya cai laut di dunya. Volume na cai nyaéta tina 3.735.000 kilométer kubik sareng jero rata-rata nyaéta 1430 méter. Panjang na nyaéta 3860 kilométer sareng gaduh luas wilayah 2.5 juta kilométer pasagi. Sadaya jumlah cai ieu dimungkinkeun pikeun ngamandian 3 semenanjung Éropa beulah kidul. Peninsulas ieu mangrupikeun basa Iberia, Italia sareng Balkan. Éta ogé ngamandian semenanjung Asia anu dikenal ku nami Anatolia.

Ngaran Laut Tengah asalna tina bangsa Romawi kuno. Jaman harita Kuring terang anjeunna salaku "Mare nostrum" atanapi "laut kami." Ngaran Mediterania asalna tina basa Latin médi terraneum naon hartosna tengah bumi. Ngaran ieu kusabab asal usul masarakat anu namina kumargi aranjeunna ngan ukur terang lahan di sakitar laut ieu. Hal éta ngajantenkeun aranjeunna nganggap Laut Tengah salaku pusat dunya. Ti jaman baheula, urang Yunani masihan nami ka laut ieu dugi ka ayeuna.

Extremar disambungkeun ka Samudra Atlantik ngaliwatan Selat Gibraltar. Tempatna diantara Eropa kidul, Afrika Kalér sareng basisir kulon Wétan Deukeut. Samudra Atlantik sanés ngan ukur komunikasi, tapi ogé nyambung ka Laut Hideung ku Bosphorus sareng Selat Dardanelles. Koneksi anu sanésna nyaéta Laut Beureum. Éta nyambung ngalangkungan Terusan Suez.

Bagéan Laut Tengah

Aya daptar panjang laut leutik anu ngabagi Laut Laut Tengah. Masing-masingna saluyu sareng tempat-tempat géograpis khusus atanapi sababaraha daérah dimana karakteristikna, naha kusabab flora, fauna atanapi géologi, robih. Urang badé daptar daptar babagian anu gaduh Laut Laut:

  • Laut Alboran, antara Spanyol sareng Maroko.
  • Mar menor, beulah kidul-wétaneun Spanyol.
  • La Mar Chica di kalér Maroko.
  • Laut Adriatik, antara semenanjung Itali sareng basisir Slovenia, Kroasia, Bosnia sareng Monténégro.
  • Laut Ionian, antara semenanjung Itali, Yunani sareng Albania.
  • Laut Libya di Tunisia.
  • Laut Kilikia antara Turki sareng Siprus.
  • Laut Levantine, di luar basisir Mesir, Libanon, Siprus, Israél, Suriah sareng Turki.
  • Laut Ligurian, antara Corsica sareng Liguria.
  • Laut Tyrrhenian, antara basisir wétan Sardinia, semenanjung Itali sareng basisir kalér Sisilia.
  • Laut Balearic antara basisir wétan Semenanjung Iberia sareng pulau Sardinia.
  • Laut Aegean, antara Yunani sareng Turki.

Formasi sareng asal usulna

Laut Tengah

Saatos pipisahan buana super anu katelah Pangea, hiji rohangan dibuka antara Éropa, Afrika sareng Wétan Tengah. Dina waktos éta Laut Tengah nyambung sareng Samudra Atlantik dugi ka sakitar 6 juta taun ka pengker nalika krisis kaasinan Messinian lumangsung. Dina waktos ieu lautna seueur garing sabab dipegatkeun tina sagara ageung. Hal ieu nyababkeun ngahasilkeun sésa cai tanpa aya anak sungai anu bakal nyumbang cai anyar pikeun laut.

Tiasa waé éta teras-terasan kaleungitan cai, tapi érosi teras-terasan lahan nyiptakeun saluran panjangna sakitar 250 kilométer sareng cai ti sagara mimiti ngalir siga banjir. Élmuwan yakin yén lolongkrang anu diciptakeun ku ngabentuk curug anu lega ampir 2 kilométer tiasa ngeusian Laut Laut Tengah dina sakitar dua taun. Curug ieu sareng banjir di sakumna daérah ngarobih géografi daratan. Kieu carana nyiptakeun Laut Mediterania lumangsung sakumaha urang terang ayeuna.

Sedengkeun pikeun iklim, urang tingali yén éta nampilkeun umumna haneut, garing sareng usum panas tenang. Henteu biasana laut anu gaduh teuing kaributan pikeun navigasi sareng aranjeunna condong usum panas sareng usum halodo. Sakumna daérah nampi angin seger anu sumping tina rohangan antara pagunungan daérah Éropa. Angin ieu béda sareng angin haneut anu asalna tina dataran sareng mangrupikeun Afrika sareng naékkeun tingkat penguapan cai salami bulan anu langkung haneut.

Sadaya ieu ngahasilkeun cai kalayan jumlah salinitas anu langkung luhur sareng suasanana langkung lembab. Urang tiasa nganggap usum salju salaku windier tapi gaduh ciri anu sedeng. Umumna urang mendakan haneut, angin garing sareng usum gugur sareng cinyusu biasana variabel sareng aya hubunganana sareng hujan.

Flora sareng fauna Laut Tengah

Sedengkeun pikeun mahluk hirup anu nyicingan planét ieu, urang ngagaduhan masalah lingkungan anu serius. Sareng nyaéta Laut Tengah dianggap salah sahiji laut anu paling tercemar di dunya. Saatos perairan Australia, Cina sareng Jepang, Laut Tengah mangrupikeun salah sahiji laut, mangrupikeun kaagamaan biologis anu langkung ageung sanaos tingkat polusi anu luhur.

Dinten ayeuna 17.000 spésiés parantos dijelaskeun, diantarana 4% asalna ti laut sanés, janten aranjeunna dianggap spésiés invasif. Kaseueuran spésiés sato sareng tutuwuhan pekat di daérah anu langkung jero na di daérah caket Selat Gibraltar. Di dieu urang mendakan Laut Alboran, sapanjang basisir Afrika sareng Spanyol sareng laut Adriatik sareng Aegean kalér.

Laut ieu dianggap salaku salah sahiji anu paling tercemar di dunya sabab ngandung ayana hidrokarbon sareng mikroplastik. Dua unsur ieu mangrupikeun ancaman anu kuat pikeun kasaimbangan ékologis tutuwuhan sareng kahirupan sato. Éta ogé tiasa dikaitkeun sareng résiko anu diturunkeun tina overfishing sareng kaleuwihan kapal tina dagangan.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Tengah.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.