laut maot

Salah sahiji laut anu kawéntar di dunya pikeun kakhususanna nyaéta: Laut Paéh. Éta kasohor ku sababaraha sabab. Anu kahiji nyaéta jumlah uyah anu luhur. Ieu ngandung harti yén kahirupan di cai na moal tiasa ngembangkeun sareng langkung resep yén sesa objék tiasa ngambang di dinya. Éta ogé sering dikenal sabab disebatkeun dina sababaraha rupa bagian dina Alkitab. Sanaos disebat ku nami laut, éta mangrupikeun danau endoréik anu henteu ngagaduhan jenis outlet.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, géologi sareng panasaran ti Laut Mati.

Ciri utama

Laut Paéh

Laut Mati mangrupikeun danau endorheik anu lengkep dikurilingan ku darat tanpa aya jinis kaluar tina cai kana rohangan terbuka. Maksudna, Mangrupikeun danau hypersaline sareng konsentrasi uyah luhur anu ngaleuwihan jenis laut atanapi sagara. Tempatna di wates Yordania, Israél sareng Tepi Barat. Tempatna di jerona sakitar 400 méter handapeun permukaan laut. Ieu tiasa janten salah sahiji alesan kunaon éta ngagaduhan konsentrasi uyah anu luhur.

Upami urang ningali tina sudut pandangna, urang tiasa ningali yén Laut Mati mangrupikeun titik paling handap di bumi. Nyaéta, éta mangrupikeun badan cai anu paling handap tina sadayana. Éta kabagi kana dua bokor anu dipisahkeun ku jambatan darat. Sacara umum, aranjeunna linggih dina déprési anu didamel ku rengat atanapi kalepatan anu katelah Lebak Yordania. Tempatna di antara Judean Hills sareng Dataran Transjordan

Bagean kalér Laut Mati mangrupikeun panggedéna sareng jerona. TPanjangna sakitar 50 kilométer sareng jero na dugi ka 400 méter. Baskom kidul, di sisi anu sanésna, ngan ukur 11 kilométer sareng jerona ngan 4 méter. Hiji-hijina walungan anu ngalir ka danau ieu nyaéta Walungan Yordan. Éta mangrupikeun hiji-hijina anak cai kontinyu anu ngagaduhan laut ieu. Biasana ngaleupaskeun sajumlah ageung cai tawar, utamina di baskom kalér.

Di beulah kidul biasana disimbut ku cai tina sababaraha aliran. Tapi éta sanés kontribusi anu penting. Ieu ngandung harti yén tingkat Laut Mati henteu turun naek sapanjang taun. Jumlah uyah anu ageung aranjeunna ngagaduhan nilai tina 340 gram per liter. Salah sahiji faktor anu ngamajukeun seueur uyah nyaéta jumlah cai tawar anu ditampi kirang tina jumlah cai anu ngejat.

Dina hal ieu, urang gaduh épaporasi cai laut anu luhur pisan. Ieu disababkeun kanyataanna ayana di daérah anu suhu luhur sareng sakedik hujan. Uyah anu aya dina cai ieu nyaéta natrium klorida, magnésium klorin, kalsium klorida, kalium klorida, sareng magnesium bromida. Tiasa disebatkeun sakitar 27% cai di laut ieu diwangun ku zat padet.

Formasi laut maot

laut maot biodiversiti

Sakumaha urang parantos disebatkeun sateuacanna, Laut Mati perenahna di lebak jurang. Kalayan kecap séjén, éta mangrupikeun déprési anu dibatesan ku kasalahan anu sajajar. Kalepatan ieu dugi ka sadayana lempeng tektonik Afrika sareng Arab. Sateuacan liang ieu bakal didamel, Laut Tengah langkung luas tibatan ayeuna. Éta sumping pikeun ngeusian sadaya jalan sareng Paléstina salami jaman jurassic jeung kretas. Nanging, dina Miosin piring Arab tabrakan sareng beulah kalér piring Eurasia. Ieu kumaha bumi mimiti naék sareng bentang gunung tengah Paléstina dibentuk. Saeutik demi saeutik, mangtaun-taun, lebak peuyeum laun ngabentuk sareng dieusi cai laut.

Parantos di Pleistosen, aya sajumlah ageung lahan antara Laut Tengah sareng lebak anu kabentuk kusabab retakan antara lempeng tektonik. Tiasa naékkeun sababaraha méter dugi cai laut ditarik. Ieu nyababkeun pit sareng cai diisolasi. Teluk Aqaba ogé kapencil.

Keragaman Hayati Laut Mati

kumalayang di laut paéh

Sakumaha anu parantos urang sebatkeun sateuacanna, kaasinan Laut Maot kalintang luhurna. Éta janten sakitar 10 kali kaasinan sagara. Hal ieu ngajadikeun sacara praktis gurun laut anu ngan ukur sababaraha mahluk hirup anu sanggup nyicingan éta. Hiji-hijina mahluk hirup anu sanggup hirup dina kaayaan ekstrim ieu nyaéta baktéri, protzoa, sareng ganggang sél hiji.

Kaseueuran ganggang ieu kagolong kana genus Dunaliella. Nanging, sapanjang garis pantai Laut Mati urang tiasa mendakan sababaraha pepelakan halofit. Tutuwuhan ieu mangrupikeun anu diadaptasi kana taneuh anu konsentrasi luhur salinitas atanapi alkalinitas. Sabalikna, urang moal mendakan jinis lauk, réptil, amfibi sareng mamalia anu langkung seueur. Dina sababaraha kasempetan, sababaraha lauk nyeret dina arus walungan sareng akhirna maot tanpa kamungkinan salamet.

Kusabab kitu, teu tiasa nyarios biodiversitas nalika urang ningali Laut Mati. Nanging, henteu hartosna yén laut ieu henteu ngagaduhan sumber daya anu berharga. Hatur nuhun kana jumlah salinitas anu ageung, uyah na tiasa diekstraksi pikeun tujuan terapi. Anjeun tiasa ogé nerapkeun leutak anu aya dina dasar laut dina awak kumargi éta ngagaduhan sipat anu saé ageung sareng mineralna.

ancaman

Sanaos laut ieu henteu sangsara tina teuing panggunaan perikanan, panyuluhan sareng jilidna parantos ngirangan salami dasawarsa terakhir. Hal ieu utamina disababkeun ku cai na dialihkeun sareng aya subsidi bumi ageung anu nyababkeun sababaraha daérah di sakitar runtuh. Ti saprak 1960 aya panurunan dina total volume cai. Ieu mimiti kajantenan nalika Israél ngadegkeun tempat pamompa di basisir Laut Galiléa. Pompa pompa ieu nyababkeun perairan Walungan Yordan dialihkeun ka nagara-nagara sanés anu ngagunakeunana pikeun tiasa nyayogikeun sareng ngiringan pepelakan.

Ku mindahkeun cai sajumlah ageung tina anak sungai utami sareng gaduh seueur épapasi, éta nyababkeun volume cai dina laut ieu kirang langkung kirang. Cai na ngirangan sekitar 1 méter per taun.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Mati.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.