Laut Kaspia

Dinten ayeuna urang badé nyarioskeun perkawis laut anu nampi nami ieu tapi mangrupikeun danau endoréik cai payau. Nya perkawis Laut Kaspia. Laut Kaspia mangrupikeun badan cai anu lengkep dikurilingan ku darat sareng tanpa jalan langsung ka laut atanapi sagara. Maka, upami urang nuturkeun definisi anu dipasihkeun dina géologi, éta mangrupikeun sisi sanés laut. Cai mibanda tingkat salinitas anu tangtu sareng diklasifikasikeun salaku danau daratan anu paling ageung atanapi baskom endorheik di dunya. Dina waktos anu sasarengan, éta dianggap laut pangleutikna di dunya.

Kituna, kami bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sadaya ciri, géologi sareng panasaran ti Laut Kaspia.

Ciri utama

Formasi Laut Kaspia

Nalika ngémutan Laut Kaspia atanapi danau, urang ogé kedah ningali aspek hukum. Salaku conto, upami éta bakal dianggap lautan ku nagara-nagara anu ngawatesanana, sareng sumber daya alam anu aya dina dana na bakal janten milik pantai masing-masing nagara. Upami teu kitu, upami urang nyarioskeun hiji danau, sumberdaya handap bakal dibagi sami-sami antara nagara-nagara anu ripar.

Laut Kaspia aya di wétaneun Pagunungan Kaukasus dina déprési jero antara Éropah sareng Asia. Urang sakitar 28 méter handapeun permukaan laut. Nagara riparian anu ngurilingan Laut Kaspia nyaéta Iran, Azerbaijan, Turkmenistan, Rusia sareng Kazakhstan. Laut ieu diwangun ku 3 bokor: tengah atanapi tengah kalér sareng baskom kidul.

Baskom anu munggaran mangrupikeun anu pangleutikna kumargi éta ngan ukur nutupan sakitar langkung saparapat tina total luas laut. Éta ogé bagian deet anu tiasa urang mendakan di daérah ieu. Baskom pusat ngagaduhan jero sakitar 190 méter, anu ngamungkinkeun ayana jumlah sumber daya alam anu langkung ageung, sanaos anu paling jero na di belah kidul. Baskom kidul nyepeng 2/3 tina total volume cai di Laut Kaspia.

Lebar total laut ieu rata-rata sakitar 230 kilométer. Dina titik paling lega éta sanggup ngukur 435 kilométer sareng panjang maksimum na sakitar 1030 kilométer. Bagian paling jero nyaéta daérah anu rupa-rupa rupa bumi dumadakan naek ka jero 1.025 méter. Kira-kira total luasna laut nyaéta 371000 kilométer pasagi kalayan volume cai 78.200 kilométer kubik. Tiasa disebatkeun yén laut ieu ngandung langkung ti 40% tina sadaya perairan buana di dunya. Sanaos éta henteu ngagaduhan outlet ti laut, teu aya sagara anu dihakan ku sababaraha walungan anu ngalir ka dinya.

Diantara walungan anu paling penting anu ngalir kana laut ieu kami nyorot Ural, Térek, Atrak sareng Kurá. Ieu salah sahiji alesan kunaon éta katelah laut kusabab seueur walungan anu ngalir ka dinya.

Formasi Laut Kaspia

Polusi laut Kaspia

Cai laut ieu rada asin, sanaos sakitar sapertilu tina salinitas cai laut. Ieu kusabab persentase cai anu ngejat kumargi lumayan tinggi di sababaraha daérah.

Nalika kajahatan anu disebut Paratetis kabentuk sakitar 5.5 juta taun ka pengker, éta kaleungitan hubunganana sareng laut sareng sacara total terasing saatos turunna tingkat cai sareng angkat kulit bumi anu ngawangun gunung caket dieu. Gunung ieu mangrupikeun Kaukasus sareng Elburz. Dina mimiti dibentukna Laut Kaspia, éta ngawangun baskom tunggal babarengan sareng Laut Hideung sareng ngahontal tingkat maksimalna dina waktos Paléosén. Mangsa ieu nalika luhur gunung gunung Kaukasus anu luhur dialaman anu resep ngabagi-bagi wadahan kana dua awak anu béda. Ieu nyababkeun Laut Kaspia terisolasi lengkep.

Keanekaragaman hayati sareng ancaman Laut Kaspia

Sakumaha anjeun ngarepkeun, Laut Kaspia mangrupikeun bagian tina sajumlah ageung kaanekaragaman hayati. Di jerona aya langkung ti 850 spésiés sato sareng langkung ti 500 spésiés pepelakan Hatur nuhun kana kaayaan formasi anu unik ieu, parantos dinyatakeun yén sakitar 400 spésiés endemik sato disimpen sareng seueur deui anu hirup babarengan di délta walungan sareng basisir.

Sababaraha spésiés sato anu urang tiasa mendakan di Laut Kaspia nyaéta: anjing laut, mangrupikeun salah sahiji sato anu paling ikon kusabab teu aya di tempat sanés bumi sabab éta spésiés endemik. Urang ogé ngagaduhan seueur lauk sapertos hinggang, pike, herring, whitefish puri, sprat, bream sareng Stégeon. Stégeon mangrupikeun salah sahiji lauk anu masihan artos paling seueur pikeun nagara-nagara sakurilingna kusabab roe na dijantenkeun kaviar. Perikanan Stégeon di laut ieu ngagambarkeun ampir 90% tina hasil dunya.

Upami urang angkat ka bagian jero cai tina ékosistem urang ogé tiasa niténan ayana sagala rupa jinis moluska sareng krustasea, ogé sababaraha réptil. Kami mendakan kuya Rusia, kuya hideung, sareng anu sanésna. Dina permukaan sareng sakitar laut, sababaraha manuk ogé nyarang sareng ngagugulung, sapertos gull Caspian, coot umum, angsa umum, soang umum, mallard, angsa whooper sareng garuda kaisar, Diantarana.

Ngeunaan pepelakan, kami mendakan sababaraha spésiés ganggang beureum sareng coklat anu aya di bojong laut sareng di sababaraha daérah basisir. Di daérah anu caket ka basisir sababaraha tutuwuhan xerophytic mekarkeun anu tumuh pikaresep. Sababaraha pepelakan ieu diadaptasi kana taneuh anu langkung garing.

ancaman

Sapertos anu diarepkeun, laut ieu kaancam ku kagiatan ékonomi manusa. Baskom laut ieu loba pisan endapan minyak jeung gas alam. Sumber daya alam ieu pangpentingna di sakumna daérah. Eksploitasi produksi parantos ningkat dina sababaraha dasawarsa ka tukang gumantung kana paménta. Babarengan sareng perikanan Stégeon aranjeunna nyumbang kana pertumbuhan ékonomi anu hébat anu ogé nyababkeun pangaruh kana lingkungan.

Ieu kusabab kontaminasi perairan kusabab diwangunna platform ékstraksi, kapuloan buatan sareng struktur sanés anu diperyogikeun pikeun tiasa ngala sumberdaya alam ieu sareng ngaleupaskeun zat toksik ku tatanén sareng ternak.

Aya ogé ancaman anu tetep tina tumpahan minyak. Kusabab alam lautna ditutup, Laut Kaspia rentan pisan ku polusi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Kaspia.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.