Laut Kalér

formasi laut kalér

Salah sahiji laut bungsu anu dikenal nyaéta Laut Kalér. Mangrupikeun badan cai asin anu dianggap laut marginal di sagara Atlantik. Tempatna di belah kulon buana Éropa antara Karajaan Inggris, Jérman, Perancis, Bélgia, Walanda, Dénmark, Swédia sareng Norwégia, éta ngagaduhan bentuk segi opat anu ngalangkungan sakitar 570,000 km2 sareng jilid 54,000 -94,000 km3.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sadaya ciri, formasi, keanekaragaman hayati sareng ancaman Laut Utara.

Ciri utama

Éta laut marginal di Samudra Atlantik anu total panjangna Diperkirakeun kira-kira 960 kilométer sareng bagian anu pang lega na nyaéta 580 kilométer. Mangrupikeun laut anu nyambungkeun sareng sésana Samudra Atlantik ngalangkungan Pas de Calais sareng Saluran Inggris, sareng sareng Bélicika ngalangkungan Selat Skagerrak sareng Selat Kattegat salajengna. Di laut ieu aya sajumlah ageung pulau sapertos Kapuloan Frisian, Farne, pulau-pulau alit sareng pulau-pulau alit caket basisir.

Walungan anu utamina nyocoeun laut ieu nyaéta Rhine, Gloma, Elbe, Weser, Drammen, Ätran, Thames, Trent sareng Ems. Janten laut anu cukup ngora umur na deet. Di beulah kalér rada jero tapi ngan nepi ka sababaraha daérah anu jerona 90 méter. Jero perkiraan maksimum nyaéta 700 méter sareng beulah kalér perenahna di daérah Norwegia. Éta cai atanapi suhu anu handap pisan anu kadang beku. Kadang-kadang és és katémbong ngambang dina permukaan.

Hal anu paling normal nyaéta nalika usum salju cai Laut Kalér ngahontal rata-rata 6 derajat, sedengkeun dina usum panas suhu naék janten 17 derajat. Aliran salinitas pangluhurna asalna tina Atlantik sareng suhu panghandapna sareng cai salinitas panghandapna asalna tina Bétika. Sakumaha anu diarepkeun, daérah anu paling henteu asin di laut ieu nyaéta tempat anu aya di daérah caket sungut walungan.

Basisir Laut Kalér béda-béda gumantung kana daérah dimana urang ayana. Utamana di beulah kalér sareng sapanjang basisir Norwégia fjords, gawir, pantai batu karikil, lebak sareng pantai kalayan pasir anu biasa. Sadaya ékosistem ieu mangrupikeun khasanah daérah basisir Norwegia. Nanging, di daérah wétan sareng kulon anu sanésna anu gaduh relief rutin sareng sababaraha daérah terjal kontras.

Formasi laut kalér

Sakumaha urang parantos disebatkeun sateuacanna, éta mangrupikeun salah sahiji laut bungsu di dunya. Umurna ngan sakitar 3.000 taun di daérah basisir. Éta mimiti tumuh tina pamisahan super buana Pangea kumargi pisah ieu ngabuka bumi ageung anu di tuang ku sungut walungan anu disebatkeun di luhur. Mimiti di Jaman Cenozoic, supercontinent dipisahkeun sareng Atlantik parantos parantos kabentuk.

Tiasa disebatkeun yén laut ieu parantos kabentuk ku sababaraha parobihan anu parantos kajantenan dina tingkat géologis. Salami periode Triasik y Jurasik sajumlah ageung imah sareng kalepatan dibentuk anu nyésa ka sakumna daérah dimana dinten ieu daerah-daerah pangluhurna parantos kabentuk. Hal ieu ngajantenkeun sababaraha daérah ngagaduhan langkung cai. Salami waktos formasi ieu kerak bumi naék sareng Pulo Inggris henteu kabentuk.

Teras dina mangsa jaman Oligosen, pusat sareng kulon buana Éropa parantos muncul cai. Ampir sadaya cai anu misahkeun Samudra Tethys muncul. Ngan sakitar 2.6 juta taun ka pengker, antukna Pliocene Cekungan Laut Kalér parantos aya di kiduleun Dogger Bank, éta mangrupikeun bagian ti Éropa sareng Rhine dikosongkeun kana cai asin na. Kusabab umur és anu béda anu lumangsung dina waktosna, lambar és ngabentuk sareng mundur nalika Pleistosen.

Ngan 8.000 taun ka pengker és éta ngaleungit lengkep sareng permukaan laut mimiti naék. Kusabab kontribusi cai tina walungan sareng leungitna és, laut tiasa mimiti ngabentuk lengkep. Salaku tambahan, naékna permukaan laut nyababkeun jembatan darat antara Britania Raya sareng Perancis kabanjiran sareng Inggris Channel sareng kajahatan Kalér nyambung.

Biodiversitas Laut Kalér

Laut Kalér

Sapertos anu diarepkeun, laut ieu beunghar ku kaanekaragaman hayati sareng sanés ngan ukur tempat cicing seueur sato, tapi ogé tempat nganjang pikeun sato hijrah. Kami mendakan sajumlah ageung mamalia sapertos segel umum, segel kuku, porpoise umum, segel ringed, paus anu leres sareng seueur spésiés mamalia anu sanés. Sedengkeun pikeun lauk, urang ngagaduhan langkung ti 230 spésiés anu béda diantarana urang mendakan cod, flatfish, dogfish, pout sareng herring. Sadaya rupa-rupa lauk ieu dipikaresep ku seueur nutrisi anu disayogikeun ku walungan sareng ku ayana plankton.

Kami ogé mendakan sajumlah ageung ékosistem anu cocog anu nawiskeun habitat sampurna pikeun nyarang sareng tempat cicing sababaraha manuk laut sareng migrasi. Muara ieu sampurna pikeun panyumputan sababaraha spésiés. Diantara manuk laut anu ngungsi di muara ieu anu dipiboga ku urang loons, auks, puffins, terns sareng fulmars boreal. Di jaman kuno Laut Kalér langkung dikenal ku kaanekaragaman hayati na tibatan ayeuna. Salami mangabad-abad kaanekaragaman hayati di daérah ieu parantos turun sacara signifikan.

ancaman

Manusa éta aya dina seueur ancaman ti sadayana sagara sareng lautan dunya. Sakumaha anjeun ngarepkeun, kasus ieu henteu béda. Saatos mendakan cadangan minyak sareng gas alam anu aya di handapeun dasar laut ieu, Laut Kalér parantos dijantenkeun eksploitasi komérsial anu parah. Sadaya nagara di sakitar Laut Kalér parantos seueur ngamangpaatkeun sumber daya bahan bakar fosil sareng di basisir aranjeunna ngeuyeuban diri ku ékstraksi keusik sareng kerikil.

Kusabab kagiatan ékonomi ieu, kaanekaragaman hayati laut parantos ngirangan kumargi ngenalkeun mesin kana habitat alam sareng tingkat polusi sareng overfishing anu langkung saé. Sababaraha spésiés parantos ngaleungit, sapertos flamingo sareng raksasa auk. Spésiés terakhir ieu punah di sakumna Bumi.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Kalér sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.