Laut Cantabrian

Laut Cantabrian

Spanyol Kalér rusak ku Laut Cantabrian. Tempatna caket pantai Éropa di Atlantik Kalér. Éta ogé tanggung jawab mandi di basisir kulon Perancis. Éta ngagaduhan nami sanés sapertos Bay of Biscay dina basa Inggris sareng dina basa Perancis salaku Golfe de Gascogne. Mangrupikeun daérah perairan anu kalintang euyeub ku kaanekaragaman hayati sareng sumber perikanan pikeun pamandangan Spanyol.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun ngeunaan sagala ciri, géologi sareng kaanekaragaman hayati Laut Kantabrian.

Ciri utama

basisir Laut Cantabrian

Mangrupikeun lautan anu ngagaduhan panyuluhan sakitar 800 kilométer ti Cape Ortegal anu aya di Galicia, dugi ka Punta de Penmarch di Perancis Brittany. Sanaos mangrupikeun laut anu ukuranana henteu ageung teuing, éta ngagaduhan jerona maksimum anu cukup jelas. Sareng éta jero na Babak Maksimum 4.750 méter sareng perenahna di Lombang Carrandi, lepas pantai Asturian.

Nalika urang ngalih ka daérah paling kalér caket Perancis, Laut Cantabrian turunna jero. Cai mibanda salinitas rata-rata sakitar 35 gram per liter, sanaos jauh langkung handap caket basisir. Utamana di muara walungan anu lumayan ageung sapertos Garonne atanapi Loire di Perancis, kaasinan turunna ngirangan kusabab pasokan cai tawar anu didamel ku walungan ieu.

Dibikeun ukuran na langkung alit, kalolobaanana kapangaruhan ku pasang pasang. Kadang ombak ngahontal amplitudo 4.5 méter. Garis anu disusud sapanjang sapanjang basisir rada pas. Hiji-hijina fitur geografis anu tiasa disorot di daérah ieu nyaéta Teluk Biscay, dina wates Franco-Spanyol, Capes Pañas, Ajo sareng Machichaco, ogé teluk Santander, Arcachon atanapi La Rochelle, sareng anu sanésna.

Ogé ngamandian basisir kapuloan anu aya di bagéan Perancis. Pulo ieu nyaéta Oleron, Re, Yeu sareng anu sanésna.

Palabuan Laut Cantabrian sareng iklim

basisir lugo

Kami badé nganalisis mana palabuan utama Laut Cantabrian:

  • Palabuhan di basisir Spanyol: Ieu mangrupikeun palabuhan Gijón, Santander sareng Bilbao. Katiluna palabuhan ieu ngagaduhan sambungan maritim sareng kiduleun Inggris sareng bagian Perancis.
  • Palabuhan di basisir Perancis: nyaéta palabuan anu dikenal ku nami Bayonne, Biarritz, Saint Jean de Luz sareng La Rochelle.

Sapanjang basisir Cantabrian aya sababaraha resor di sisi laut ogé sababaraha pantai anu di hargaan pisan ku para peselancar. Sareng ieu di dieu aya rezim angin anu ngahasilkeun gelombang kuat anu sampurna pikeun ngidul.

Urang ayeuna badé nganalisis iklim anu aya di daérah Laut Kantabrian. Dina usum salju di daérah ieu, badai katelah gale sareng Éta dibarengan hujan ageung, angin sareng ombak anu jangkungna 7 méter. Éta biasana ngajaga suhu sedeng sapanjang taun. Nanging, suhu cai permukaanna kisaran 11 derajat dina usum salju dugi ka 22 derajat dina usum panas.

Keanekaragaman Kaayaan Laut Cantabrian

alam di laut

Bahawa cai laut ieu nyicingan seueur jinis sato. Éta cukup kasohor ngagaduhan seueur spésiés cetacean. Diantara spésiés cetacean anu paling terkenal sareng dipénta ku masarakat wisata, kami mendakan Paus Bercakar Cuvier, jarang pisan di laut Éropa. Salajengna, anjeun tiasa ningali sababaraha spésimén tina Paus Kanan Atlantik Kalér. Ieu ngagaduhan daya tarik wisata anu hébat, kusabab éta pinuh, éta mangrupikeun spésiés anu ampir ngaleungit tina mangpirang-pirang abad ka mancing ku tukang paus Basque. Aya seueur pangaruh lingkungan, henteu ngan ukur tina mancing lauk paus ieu, tapi tina rereged cai sareng karusakan habitat alam.

Mamalia laut sanés anu menonjol di laut ieu nyaéta paus fin, paus spérma, porpoise sareng sababaraha spésiés lumba-lumba. Di sisi wétan muara kami mendakan hiji medan tempat batuan kapur didominasi, janten karst anu henteu teratur anu seueur sareng langkung dina bentuk kubah. Masing-masing tina puncak ieu luhurna 300-400 méter, kamari salah sahijina tempatna padepokan San Pedro de Atxarre.

Salah sahiji kebon ek Holm anu panggedéna sareng paling diawétkeun di sapanjang garis pantai Cantabrian sareng dunya berkembang dina taneuh batu kapur. Mangrupikeun leuweung anu kandel, lami sareng maju ogé anu janten tempat seueur komunitas mamalia. Kusabab kapadetan vegetasi, mamalia tiasa langkung ngajaga sareng nyumput tina ancaman.

Diantara mamalia anu menonjol di leuweung ieu urang ngagaduhan babi hutan, mink, rubah sareng rusa roe. Hatur nuhun ka leuweung anu padet, éta tiasa nyayogikeun aranjeunna seueur sajumlah acorn, tangkal strawberry sareng buah-buahan tuangeun anu sanésna sareng tempat anu nyumput pikeun nyalindung nyalira.

pantai

Akhirna, urang badé nganalisis mana pantai utama di Laut Cantabrian.

  • Pantai Laida: Mangrupikeun anu pangageungna dina waktos anu lami, tapi ukuran na parantos turun tina waktos kusabab leungitna pepelakan. Upaya dilakukeun pikeun ngamajukeun bukit pasir, tapi éta dibunuh saatos badai laut dina taun 50an.
  • Pantai Laidaxu: éta langkung alit dina waktos anu tilas, dugi ka ombak luhur nalika ngaleungit pasang ngaleungit lengkep. Tempatna rada saung sareng panas pisan di usum panas di daérah ieu. Seueur anu nyandak kasempetan pikeun angkat ka pantai ieu sateuacan sareng saatos usum panas kusabab éta ngajaga suhu anu cukup pikaresepeun. Nanging, arusna kakeunaan, janten aya pelampung pikeun ngawatesan ngojay.
  • Pantai Larga: éta mangrupikeun salah sahiji anu pang rame ku wisatawan. Éta diwangun ku Cape Ogoño anu diwangun ku jisim kapur anu ditutupan ku gundukan ek holab Cantabrian. Turunna ka jangkungna 300 méter ka laut.
  • San Antonio Beach: Tempatna di jero muara sareng ngagaduhan sababaraha daérah anu béda. Di hiji sisi urang ngagaduhan pantai Sukarrieta sareng keusik buatan anu dibentuk saatos balad sareng éta leres-leres kapencil tapi muncul dina pasang pasang. Mangrupikeun pantai anu rada bahaya kusabab arus, tapi nalika pasang low ngamungkinkeun jalan-jalan ka rawa.

Mudah-mudahan ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Cantabrian sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.