Laut Aral

Salah sahiji bencana ékologis anu paling terkenal di dunya nyaéta leungitna jumlah cai dina Laut Aral. Éta laut anu kaleungitan 90% tina total volume cai na salami 50 taun ka pengker. Hal anu paling sedih nyaéta laut ieu janten danau endorheic anu kaopat saageung dunya sareng parantos ngirangan ampir teu aya nanaon.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadayana anu anjeun kedah terang ngeunaan Laut Aral sareng naon sabab-sababna leungitna cai.

Ciri utama

laut garing

Sanaos dikenal ku nami Laut Aral, éta mangrupikeun danau daratan anu henteu aya hubunganana sareng laut atanapi sagara. Tempatna di belah kalér-kulon gurun Kyzyl Kum antara Uzbékistan sareng Kazakhstan ayeuna. Masalahna nyaéta tempatna di tempat anu seueur lahan garing di Asia Tengah dimana suhu di usum panas rada luhur. Suhu ieu biasana sakitar 40 darajat Celsius.

Kusabab permukaan cai sareng volume umum anu diteundeun di laut ieu turun naek unggal taun, ngitung jumlah anu dikandungna rada rumit. Di taun 1960 ngagaduhan wilayah 68.000 kilométer pasagi sedengkeun di 2005 éta ngan ukur lega na 3.500 kilométer pasagi. Sanaos sadaya baskom hidrografis na ngahontal 1.76 juta kilométer pasagi sareng nempatan bagian ageung sadaya Asia tengah.

Dugi ka taun 1960-an di Laut Aral sagulung-sagalang didahar ku sababaraha rupa walungan. Walungan-walungan ieu mangrupikeun Amu Daria di beulah kidul sareng Sir daria di beulah belah belah kalér-kalér. Beda utama antara 50 taun ka pengker sareng ayeuna nyaéta debit cai seger minimal. Ku nyayogikeun cai tawar anu kirang, kaasinan laut kedah ningkat. Asin laut sagara biasana sakitar 33 gram per liter, cai Laut Aral dugi ka 110 gram per liter.

Formasi sareng kaanekaragaman hayati Laut Aral

Laut ieu dibentuk kusabab déprési anu hébat nalika Mangsa neogén de la Jaman Cenozoic. Dina waktos éta sadaya buana India aya di tengah tabrakan sareng Asia. Proses tabrakan ieu ngirangan permukaan laut Paratetis, antukna pareum.. Salaku tambahan, éta ngabalukarkeun tilepan kerak bumi anu nyababkeun Pagunungan Kaukasus sareng Pagunungan Elburz muncul. Déprési anu dihasilkeun mimiti ngeusi cai kumargi sababaraha mata cai sapertos Sil Daria Walungan asalna.

Mangtaun-taun saatos kabentukna, Laut Aral garing nepi ka bagian paling dugi ka Pleistosen jeung Holosen, wangsul kanggo dieusian.

Sedengkeun pikeun kaanekaragaman hayati, éta parantos jarang ngalangkungan sababaraha puluhan taun. Nalika laut parantos garing, spésiés flora sareng fauna anu nyicingan walungan ieu parantos turun. Salaku tambahan, henteu ngan kusabab kaleungitan volume cai mangrupikeun balukar tina ayana low spésiés hirup, tapi ogé kaasinan anu luhur tina cai.

Di jaman kuno, délta walungan lumayan subur sareng aya seueur jinis sato sareng pepelakan anu hirup dina kaayaan anu saé. Laut ieu mangrupikeun tempat pikeun seueur landian sareng spésiés lauk, ogé mahluk-mahluk sanés. Lauk anu paling menonjol nyaéta Stégeon, Aral barbel, lauk mas sareng rutile. Kira-kirana diperkirakeun aya sakitar 100 spésiés lauk, 200 spésiés mamalia sareng 500 spésiés manuk. Kiwari, pangaruh tina sababaraha spésiés lauk anu masih kénéh diawétkeun, kaseueuranana parantos ngaleungit.

Ancaman Laut Aral

Laut Aral

Krisis nguapna cai tina laut ieu mangrupikeun tanggung jawab tindakan manusa. Dina 1960, Uni Soviét nyiptakeun rencana pikeun ngarobih sadaya dataran garing di daérah Asia kana daérah anu kapasitasna ageung ngahasilkeun katun. Katun peryogi seueur cai, janten aranjeunna ngalihkeun cai tina walungan ka irigasi pepelakan. Pikeun ieu, sababaraha rupa struktur diciptakeun anu ngajantenkeun volume cai anu lebet ka Laut Aral kirang langkung.

Éta dimungkinkeun pikeun ngahasilkeun kauntungan anu hébat sareng industri katun, tapi ieu ku harga anu mahal pikeun Laut Aral. Volume cai laut nyusut kalayan laju anu cukup gancang. Ieu nyababkeun ranjang mimiti muncul di sababaraha daérah laut, ngajantenkeun kapuloan janten semenanjung atanapi bagian tina lahan anu teras-terasan. Salinitas laut beuki ningkat kusabab volume cai na turun. Henteu ngan ukur réduksi volume cai mangaruhan Laut Aral, tapi ogé ningkatkeun polusi ogé kaasinan.

Sadaya parobihan ieu dina kaayaan lingkungan nyababkeun masalah adaptasi anu serius pikeun flora sareng fauna. Ieu kumaha lauk mimiti ngaleungit kumargi aranjeunna henteu sanggup nahan kaayaan anyar ieu. Industri perikanan sareng maritim nyirorot sareng seueur jalma anu gumantung ka laut kedah mundur.

Teras, taun 90an, Pulo Vozrozhdenya parantos janten samenanjung. Semenanjung ieu janten perhatian, sabab éta dipaké pikeun uji senjata biologis nalika Perang Tiis. Konséntrasi ageung spora anthrax kacatet di daérah ieu. Ayeuna parantos aya dina awal taun 2000 nalika sakumna daérah diberesihan sacara kaleuleusan supados bebas tina kontaminasi mikroorganisme anu ngabahayakeun manusa.

Sakabéh wilayah Laut Aral kapangaruhan pisan sareng éta ngarugikeun kasihatan masarakat. Sanaos beberesihna dilakukeun ku cara anu ekstrim, masih ayeuna, debu anu diangkat ku angin ngagaduhan seueur zat toksik anu tiasa nyababkeun panyakit bahaya anu tangtu. Dina spéksi debu ieu partikel pupuk sareng péstisida.

Sanaos seueur upaya anu dilakukeun pikeun nyalametkeun laut ieu, sesah pisan cai pikeun ngagentos na. Dina taun 2005, Kazakhstan ngawangun bendungan anu fungsina pikeun misahkeun cai bagéan beulah kalér sareng beulah kidul. Bendungan ieu anu nyababkeun paningkatan sakedik volume laut dugi ka ayeuna di beulah kalér.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Laut Aral.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.