Laju disada

kagancangan sora dina kapal terbang

Pasti sababaraha kali anjeun ningali yén nalika aya badai hal anu pangpayunna anu aya nyaéta lampu anu nyaéta kilat teras soantenna sumping. Ieu alatan dina Laju disada. Élmuwan geus manggihan naon laju maksimum sora bisa propagate ngaliwatan hawa. Dina fisika ieu penting pisan.

Kituna, urang bakal ngahaturanan tulisan ieu pikeun nyaritakeun sagala hal anu anjeun kedah terang ngeunaan gancangna sora sareng kumaha cara nyebarkeun.

Laju disada

Laju disada

Laju nyebarkeun gelombang sora gumantung kana karakteristik medium anu disebarkeun, sanés kana ciri gelombang atanapi kakuatan anu ngahasilkeunana. Laju nyebarkeun gelombang sora ieu disebut ogé laju sora. Dina atmosfir Bumi, suhu na 20ºC, anu 343 méter per detik.

Laju sora béda-béda ku médium rambatan sareng cara nyebarkeun dina médium ngabantosan langkung ngartos sababaraha ciri dina média transmisi. Nalika suhu médium rambatan robah, laju sora ogé bakal robih. Ieu kusabab kanaékan suhu ngabalukarkeun kanaékan frékuénsi interaksi antara partikel anu mawa geter, anu ditarjamahkeun kana kanaékan laju gelombang.

Sacara umum, laju sora dina padet leuwih luhur batan cair jeung laju sora dina cair leuwih luhur batan di gas. Ieu kusabab zat anu langkung padet, tingkat darajat kohesi beungkeut atom, langkung ageung panyebaran gelombang sora.

Laju nyebarkeun sora gumantung kana élastisitas média anu nyebarkeunana. Élastisitas ngarujuk kana kamampuan mulangkeun bentuk aslina.

Naon sora

Sora nyaéta gelombang tekanan anu bisa ngarambat ngaliwatan hawa ku cara komprési jeung déprési. Sora anu urang raoskeun di sakuriling urang teu langkung ti énergi anu dihasilkeun ku geter anu sumebar ngalangkungan hawa atanapi médium sanés, anu tiasa ditampi sareng didangu nalika dugi kana ceuli manusa. Urang terang yén sora ngarambat dina bentuk ombak.

Gelombang mangrupikeun gangguan geter dina medium, anu mindahkeun énergi tina hiji titik ka titik anu sanés tanpa kontak langsung antara dua poin ieu. Urang tiasa nyarios yén gelombang dihasilkeun ku geter partikel medium anu dilangkunganana, nyaéta prosés panyebaran saluyu sareng perpindahan bujur (dina arah panyebaran) molekul hawa. Wewengkon kalawan kapindahan badag mucunghul di wewengkon mana amplitudo parobahan tekanan nyaéta nol sarta sabalikna.

Sora dina panyatur

spiker

Hawa dina tabung nganggo spéker dina hiji tungtung sareng ditutup dina tungtung anu séjén ngageter dina bentuk ombak. Statik longitudinal. Modeu geter sorangan tina tabung kalayan ciri ieu. Éta saluyu sareng gelombang sinus, anu panjang gelombangna sapertos anu aya titik enol amplitudo. Node knalpot di tungtung spéker sareng tungtung tabung anu tertutup, sabab hawa teu tiasa gerak bébas kusabab panyatur sareng tutup tabung, masing-masing. Dina simpul ieu urang ngagaduhan variasi maksimum tekanan, antinoda atanapi beuteung, gelombang nangtung.

Laju sora dina média anu béda

percobaan sora

Laju sora béda-béda numutkeun kana medium gelombang gelombangna nyebarkeun. Éta ogé robih sareng suhu sedeng. Ieu kusabab kanaékan suhu ngabalukarkeun kanaékan frékuénsi interaksi antara partikel nu mawa geter, sarta paningkatan dina aktivitas ieu ngaronjatkeun kagancangan.

Salaku conto, dina salju, sora tiasa ngarambat jarak jauh. Ieu alatan réfraksi handapeun salju, nu lain medium homogen. Unggal lapisan salju ngagaduhan suhu anu bénten. Tempat-tempat anu paling jero anu teu tiasa dihontal ku panonpoé langkung tiis tibatan permukaan. Dina lapisan anu langkung tiis ieu caket kana taneuh, laju panyebaran sora langkung laun.

Sacara umum, laju sora langkung ageung dina padet tibatan dina cairan sareng langkung ageung dina cairan tibatan dina gas. Ieu sabab beuki luhur kohési beungkeut atom atawa molekular, beuki kuat zat. Laju sora dina hawa (dina suhu 20 ° C) nyaéta 343,2 m / s.

Hayu urang tingali kagancangan sora dina sababaraha média:

  • Dina hawa, dina 0 ° C, sora ngalir kalayan kecepatan 331 m / s (pikeun unggal derajat Celcius suhu naék, laju sora naék 0,6 m / s).
  • Dina cai (dina 25 ° C) nyaéta 1593 m / s.
  • Dina jaringan éta 1540 m / s.
  • Dina kai éta 3700 m / s.
  • Dina beton nyaéta 4000 m / s.
  • Dina waja éta 6100 m / s.
  • Dina aluminium nyaéta 6400 m / s.
  • Dina cadmium nyaéta 12400 m / s.

Laju nyebarkeun gelombang tekanan penting pisan dina diajar fenomena résonansi dina kolektor mesin bulak balik sareng gumantung kana ciri lingkungan. Salaku conto, pikeun gas, campuran anu dihuapan dina manifold asupan atanapi gas anu diduruk dina manifold manifold gumantung kana kapadetan sareng tekananana.

Jenis gelombang panyebaran

Aya dua jinis gelombang: gelombang bujur sareng gelombang transversal.

  • Gelombang bujur: Gelombang anu partikel medium ngageter tina hiji sisi ka sisi anu sanésna dina arah anu sami sareng gelombangna. Sedengna tiasa padet, cair atanapi gas. Ku kituna, gelombang sora mangrupa gelombang longitudinal.
  • Gelombang melintang: Gelombang anu partikel dina sedeng ngageter luhur sareng ka handap "dina sudut katuhu" kana arah gerakan gelombang. Gelombang ieu ngan ukur némbongan dina padet sareng cairan, sanés gas.

Tapi émut yén ombak ngarambat ka sadaya arah, janten langkung gampang pikeun nganggap éta salaku nembus bola.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan speed sora jeung ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.