Kurcaci bodas

Kurcaci bodas

Nalika urang nganalisis jagat raya sareng sadaya benda langit anu nyusunna, hal anu pangpayunna urang kedahna nyaéta béntang. Bénténg ngagaduhan épolusi dina sababaraha tahap anu béda-béda nalika ngalirkeunana dugi ka musnahna. Tahap pamungkas anu ngagaduhan evolusi hiji bintang katelah Kurcaci bodas. Éta mangrupikeun béntang kompak leutik anu ngagaduhan kamampuan pikeun muter gancang. Aranjeunna gaduh sinar anu tiasa sampurna dibandingkeun sareng planét urang sareng éta mangrupikeun béntang anu tungtungna runtuh.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal sareng komposisi kerdil bodas.

Ciri utama

ukuran dwarf bodas

Mangrupikeun sésa bintang anu kabentuk nalika béntang anu ngagaduhan massa anu langkung handap parantos nyéépkeun sadaya bahan bakar nuklir anu dipiboga. Kurcaci bodas dicirikeun ku panas pisan sareng alit tapi ku sakedik cahaya. Éta dianggap salaku béntang tina massa planet anu handap. Tiasa disebatkeun yén kurcaci bodas mangrupikeun hasil tina naon anu bakal kajadian ka panonpoé urang. Nalika panonpoé urang béak bahan bakar pikeun ngalakukeun fusi nuklir éta bakal janten jinis bintang ieu.

Ngadeukeutan tungtung panggung anu ngagaduhan bintang, kami mendakan pangirangan pembakaran nuklir. Jinis-jinis béntang ieu ngusir paling sadaya bahan anu dipibanda ka luar sareng nimbulkeun nebula planet. Nalika parantos ngaluarkeun sadayana matéri na, kuring ngahasilkeun nebula, ngan ukur inti panas tina bintang na. Inti ieu anu janten kurcaci bodas suhu anu tiasa ngaleuwihan 100.000 derajat Kelvin. Kacuali kurcaci bodas tanggung jawab ngumpulkeun bahan tina bintang anu caket deui, éta sigana bakal tiis dina milyaran taun ka payun.

Sapertos anu diarepkeun, éta mangrupikeun prosés anu henteu lumangsung dina skala manusa, janten henteu tiasa ditingali ku panon taranjang.

Pasipatan dwarf bodas

ciri dwarf bodas

Hayu urang tingali naon sababaraha pasipatan utama anu ngagaduhan jinis bintang ieu dina tahap akhir na:

  • Kurcaci bodas paling has éta sakitar satengah ukuran panonpoé urang. Éta rada gedé tibatan planet Bumi.
  • Éta mangrupikeun béntang anu ukuranana leutik pisan tapi suhu anu luhur sareng jisimna tiasa dibandingkeun sareng panonpoé. Kanyataan yén aranjeunna katingali bodas kusabab suhu na.
  • Éta mangrupikeun hal anu ngagambarkeun fase terakhir kahirupan hiji bintang anu sami sareng matahari. Kami terang yén aya seueur jinis bintang sareng masing-masing ngagaduhan ciri anu béda.
  • Éta dianggap dina kelompok awak bahan padet anu aya dina sadaya rohangan. Aranjeunna kadua pikeun béntang neutron.
  • Kusabab éta henteu tiasa nyiptakeun tekanan internal, gravitasi nyusut ka jero perkawis pikeun naksir bahkan sadaya éléktron anu dijalankeunana.
  • Ku teu gaduh réaksi termonuklir dina inti na, éta henteu ngagaduhan sumber kakuatan naon waé. Ieu nyababkeun sacara bertahap neken kana beuratna sorangan.

Nalika urang nganalisis dwarf bodas dina sadayana komposisi, urang tingali yén éta diwangun ku atom dina kaayaan plasma. Atom-atomna tanggung jawab ngan ukur ngaluarkeun tanaga termal anu disimpen. Ieu sababna kunaon yén jenis bintang ieu gaduh cahaya anu cukup lemah. Nalika kurcaci bodas dipungkas ku fusi hidrogén, éta ngembang sapertos raksasa beureum sareng aranjeunna ngahiji hélium kana karbon sareng oksigén. Karbon sareng oksigén ieu dianggo pikeun inti na. Di luhur aranjeunna urang tiasa mendakan lapisan hidrogén anu hancur sareng hélium hélium anu ngawangun bentuk pikeun suasana anu aya.

Formasi kerdil bodas

buta beureum

Urang bade ningali naon léngkah-léngkah utami anu dibentukna kufur bodas. Disebutkeun yén sadaya bintang ngagaduhan tahap anu bénten-bénten sareng anu tungtungna bakal maot. Dina hal ieu, dina akhir épolusi aranjeunna ngarobih kana jenis bintang ieu. Éta mangrupikeun anu parantos nyéépkeun sadayana hidrogén anu dipiboga sareng dianggo salaku bahan bakar nuklir. Fusi anu kajantenan dina inti bintang ngahasilkeun panas sareng tekanan kana jaba na. Tekanan ieu tanggel waler pikeun ngimbangan berkat gaya gravitasi anu dihasilkeun ku massa bintang.

Sakali sadaya suluh hidrogén parantos dianggo, fusi nuklir réngsé sareng mimiti kalem. Ieu nyababkeun gravitasi bintang murag. Salaku hiji bintang bénsin tina kompak kusabab aksi gravitasi, éta ngabakar hidrogén sareng ngadamel lapisan luar lintang ngagedéan ka luar. Kituna, urang mimiti ningali yén sateuacan janten dwarf bodas éta buta beureum. Kusabab ukuranana ageung, panasna ngalegaan nalika suhu permukaan na janten langkung tiis. Nanging, inti na tetep panas.

Bentang-bentang ieu tanggung jawab ngarobah hélium dina inti kana sababaraha unsur anu langkung beurat sapertos karbon. Aranjeunna teras ngusir bahan tina lapisan luarna sareng nyiptakeun amplop gas. Amplop gas ieu dianggap atmosfir leutik. Inti terus panas sareng ngontraksi ngawangun dwarf bodas.

Jenis sareng kapanasaran

Hayu urang tingali naon rupa-rupa jinis dwarf bodas anu aya:

  • dA: aranjeunna dwarfs bodas anu ngan ukur ngagaduhan garis Balmer sareng henteu aya logam ayeuna.
  • dB: dina jenis ieu teu aya logam anu aya.
  • Maséhi: aranjeunna gaduh spéktrum kontinyu, sareng sakedik atanapi henteu saurang ogé diantarana ngagaduhan garis anu katingali.
  • ngalakukeun: ngagaduhan hélium atanapi hidrogén
  • dZ: aranjeunna gaduh ukur sababaraha garis logam.
  • dQ: aranjeunna ngagaduhan ciri karbon boh atom atanapi molekul dina bagian spéktrum naon.

Diantara panasaran béntang ieu kami ningali yén éta kaleuleusan padet sanaos kanyataanna radiusna langkung alit tibatan panonpoé. Awak ieu gaduh kapadetan surya anu sami. Salami prosés pendinginan béntang, bahan gas dileupaskeun, katelah nebula planét. Di dieu urang tingali yén inti bintang ngagaduhan kapadetan anu langkung luhur kusabab gravitasi.

Kuring ngaharepkeun yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kerdil bodas sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.