Kumaha gunung kabentuk

Kumaha gunung kabentuk di planét?

Hiji gunung dipikawanoh salaku élévasi alam taneuh sarta mangrupa produk tina gaya tektonik, biasana leuwih ti 700 méter luhureun dasarna. Élevasi ieu rupa bumi umumna dikelompokkeun kana ridges atawa gunung, sarta bisa jadi pondok sakumaha sababaraha mil panjangna. Saprak awal manusa geus salawasna wondered Kumaha gunung kabentuk.

Ku sabab kitu, urang bade ngahaturanan artikel ieu ngabejaan Anjeun kumaha gunung kabentuk, ciri maranéhanana jeung prosés géologis.

naon gunung

adu piring

Pagunungan geus narik perhatian manusa ti jaman baheula, mindeng culturally pakait sareng élévasi, deukeut ka Allah (surga), atawa salaku métafora pikeun usaha terus-terusan pikeun meunangkeun sudut pandang nu leuwih gede atawa hadé. Mémang, pendaki gunung mangrupikeun kagiatan olahraga anu nungtut sacara fisik anu penting pisan dina pertimbangan urang ngeunaan persentase anu dipikanyaho planét urang.

Aya loba cara pikeun mengklasifikasikan gunung. Contona, gumantung kana jangkungna bisa dibagi jadi (ti pangleutikna nepi ka panggedena): pagunungan jeung pagunungan. Kitu ogé, maranéhna bisa digolongkeun dumasar kana asal maranéhanana: vulkanik, tilepan atawa tilepan-faults.

Tungtungna, grup gunung bisa digolongkeun nurutkeun bentuk interlocking maranéhanana: lamun aranjeunna ngagabung longitudinal, urang disebut gunung; lamun aranjeunna ngagabung dina cara leuwih kompak atawa sirkular, urang disebut massifs. Pagunungan nutupan sabagian ageung permukaan bumi: 53% ti Asia, 25% ti Éropa, 17% ti Australia jeung 3% ti Afrika, jumlahna 24%. Kusabab kira-kira 10% tina populasi sadunya hirup di wewengkon pagunungan, sadaya cai walungan merta kabentuk dina luhureun gunung.

Kumaha gunung kabentuk

Kumaha gunung kabentuk

Wangunan gunung, katelah orogeny, salajengna dipangaruhan ku faktor éksternal kayaning erosi atawa gerakan tektonik. Pagunungan timbul tina deformasi dina kerak bumi, biasana dina simpang dua lempeng tektonik, anu, nalika aranjeunna silih gayaan, ngabalukarkeun litosfir ngalipet, kalawan hiji urat ngalir ka handap sarta séjén luhur, nyieun lamping of varying derajat élévasi

Dina sababaraha kasus, prosés dampak ieu ngabalukarkeun hiji lapisan terjun ka jero taneuh, nu dilebur ku panas pikeun ngabentuk magma, nu lajeng naek ka beungeut cai ngabentuk gunung seuneuan.

Sangkan leuwih gampang, urang bakal ngajelaskeun kumaha gunung kabentuk ngaliwatan hiji percobaan. Dina percobaan ieu, urang bakal ngajelaskeun kumaha gunung kabentuk dina cara basajan. Jang ngalampahkeun ieu, urang ngan perlu: Plasticine tina kelir béda, sababaraha buku jeung pin rolling.

Kahiji, pikeun ngarti kumaha pagunungan kabentuk, urang bakal ngajalankeun simulasi basajan ngeunaan lapisan taneuh Bumi. Pikeun ieu kami bakal ngagunakeun plasticine berwarna. Dina conto urang, urang milih héjo, coklat, jeung oranyeu.

The plasticine héjo simulates kerak buana Bumi. Kanyataanna, kerak ieu kandel 35 kilométer. Lamun kerak teu kabentuk, Bumi bakal sagemblengna katutupan ku sagara global.

Plasticine coklat pakait jeung litosfir, lapisan pangluarna tina lapisan terestrial. Jerona fluctuates antara 10 jeung 50 kilométer. Gerakan lapisan ieu nyaéta lempeng tektonik anu ujung-ujungna aya tempat kabentukna fénoména géologis.

Tungtungna, liat jeruk téh astenosfir urang, anu perenahna di handapeun litosfir jeung luhureun mantel. Lapisan ieu kakeunaan pisan tekanan sareng panas anu kalakuanana sacara plastis, ngamungkinkeun litosfir gerak.

bagéan gunung

gunung pangbadagna di dunya

Gunung biasana diwangun ku:

  • Handapeun suku atawa formasi basa, biasana dina taneuh.
  • Puncak, puncak atanapi cusp. Bagian luhur jeung panungtung, tungtung pasir, ngahontal jangkungna pangluhurna mungkin.
  • hillside atawa rok. Gabung bagian handap jeung luhur lamping.
  • Bagian tina lamping antara dua puncak (dua gunung) nu ngabentuk depresi leutik atawa depresi.

Iklim sareng vegetasi

Iklim gunung umumna gumantung kana dua faktor: lintang anjeun sarta luhurna gunung. Suhu sareng tekanan hawa sok langkung handap di tempat anu langkung luhur, biasana dina 5 °C per kilométer jangkungna.

Hal anu sarua lumangsung kalawan curah hujan, anu leuwih sering di altitudes luhur, jadi mungkin yen wewengkon baseuh bisa kapanggih dina luhureun gunung ti di dataran, utamana tempat lahirna walungan badag. Lamun terus nanjak, Uap jeung cai bakal robah jadi salju sarta ahirna és.

Vegetasi gunung gumantung pisan kana iklim sareng lokasi gunung. Tapi biasana lumangsung laun dina fashion staggered anjeun naek lamping. Ku alatan éta, di lantai handap, deukeut suku gunung, di sabudeureun éta dataran atawa leuweung pagunungan téh euyeub ku vegetasi, leuweung padet, sarta jangkung.

Tapi anjeun naek, spésiés paling tahan nyokot alih, ngamangpaatkeun cadangan cai jeung curah hujan loba pisan. Di luhur daérah leuweung, kakurangan oksigén dirasakeun sareng vegetasi diréduksi jadi jukut kalayan semak sareng jukut leutik. Hasilna, puncak gunung condong jadi garing, utamana nu katutupan ku salju jeung és.

Lima gunung pangluhurna

Lima gunung pangluhurna di dunya nyaéta:

  • Gunung Everest. Dina jangkungna 8.846 méter, éta gunung pangluhurna di dunya, ayana di puncak Himalaya.
  • gunung K2. Salah sahiji gunung paling hese nanjak di dunya, dina 8611 méter dpl. Tempatna antara Cina sareng Pakistan.
  • Kachenjunga. Lokasina antara India jeung Nepal, dina jangkungna 8598 méter. Ngaranna ditarjamahkeun salaku "lima harta karun diantara salju."
  • Aconcagua. Tempatna di Andes Argéntina di propinsi Mendoza, gunung ieu naék ka 6.962 méter sareng mangrupikeun puncak pangluhurna di Amérika.
  • Salju Ojos del Salado. Ieu mangrupa stratovolcano, bagian tina Pagunungan Andes, ayana di wates antara Chili jeung Argentina. Ieu teh gunung seuneuan pangluhurna di dunya kalawan jangkungna 6891,3 méter.

Kuring miharep éta kalayan informasi ieu anjeun bisa leuwih jéntré ngeunaan kumaha gunung kabentuk jeung ciri na.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.