Komet Halley

Komet Halley

Anjeun pasti parantos nguping Komet Halley sakapeung dina kahirupan anjeun sareng anjeun panginten henteu leres terang kumaha éta sareng kumaha jalanna. Bener nya éta komet anu orbitna ngalirkeun Bumi unggal 76 taun. Éta tiasa ditingali ti dieu salaku cahaya caang anu gedé. Éta mangrupikeun komet anu jarakna langkung pondok tibatan aya dina sabuk Kuiper. Sababaraha panilitian negeskeun yén asal na aya dina Awan Oort sareng anu di awal éta mangrupikeun komet kalayan jalan anu panjang sapertos kitu.

Sababaraha élmuwan nganggap Halley's Comet salaku anu munggaran yén manusa tiasa ningali nepi ka dua kali dina hirupna. Naha anjeun hoyong terang rahasia sareng dinamika komet paling terkenal di dunya? Baca deui pikeun milarian terang sadayana.

Naon sareng naon asal usulna Halley's Comet

Jalur Komet Halley

Sanaos éta komet paling terkenal di dunya, seueur jalma masih henteu terang naon éta. Éta komet kalayan ukuran ageung sareng seueur kacaangan anu tiasa ditingali tina Bumi sareng anu ogé ngagaduhan orbit di sakitar matahari sapertos planet urang. Bédana anu aya kaitannana ka anjeunna nyaéta bari urang orbit tarjamahan nyaéta unggal taun, Komet Halley unggal 76 taun.

Panaliti parantos nalungtik orbit na saprak éta katitén ti planét urang di 1986. Komet dingaranan nami élmuwan anu kapendak ku Edmund Halley taun 1705. Panilitian negeskeun yén waktos salajengna tiasa dititénan di planét urang sakitar taun 2061, panginten dina sasih Juni sareng Juli.

Sedengkeun pikeun asal-usulna, diduga yén éta kabentuk dina Awan Oort, dina tungtung Sistem tatasurya. Di daérah-daérah ieu, komet anu asalna ngagaduhan lintasan anu panjang. Nanging, panginten jalan lintasan Halley disingget ku kajebak ku raksasa gas anu gedé pisan dina Tata Surya. Ieu alesan naha éta ngagaduhan catetan lagu pondok.

Biasana sadayana komet anu ngagaduhan lintasan pondok asalna tina Sabuk Kuiper sareng ku sabab kitu, sabuk ieu disababkeun salaku asal Komet Halley.

Karakteristik sareng orbit

Jalur Halley ngalangkungan sistim tatasurya

Janten anu paling kasohor dina sajarah, éta mangrupikeun komet anu parantos diulik sacara lengkep. Lintasanana dipikaterang nembus titik asal unggal 76 taun. Ieu cukup pondok pikeun langlayangan konvensional. Sanaos asalna ti Awan Oort, lintasanana sami sareng sadaya komet anu kagungan sabuk Kuiper.

Sacara umum, lintasan éta lumayan teratur sareng ditetepkeun kalayan saé sareng, salaku hasilna, prediksi anjeun cukup gampang. Dugi ka ayeuna, aya catetan sadaya taun anu parantos kalangkungan ti saprak kapendakan sareng, éta tiasa pas pisan sareng lintasanana.

Ngeunaan ciri internalna, éta tiasa ditingali ku struktur anu cukup lengkep sareng diwangun ku inti sareng koma. Dibandingkeun sareng komet anu sanésna, ukuranana cukup ageung sareng lumayan cerah. Sanaon awakna hideung, éta cukup caang pikeun ditingali tina permukaan Bumi. Inti ngagaduhan ukuran 15 kilométer panjang sareng 8 km panjang sareng lébarna. Ieu sababna disebat langlayangan ageung. Bentukna umum tiasa mirip sareng kacang.

Inti na diwangun ku sababaraha unsur sapertos cai, karbon monoksida sareng dioksida, metana, asam hidrokyanurat, amonia, sareng formaldehida. Panjang total lintasan layang ieu ngahontal sababaraha juta kilometer.

Orbit Komet Halley bentukna elliptical dina bentuk sareng retrograde. Arah anu dituturkeun na sabalikna tina planét sareng sareng condong 18 derajat. éta lumayan teratur sareng ditetepkeun, janten langkung gampang pikeun diajar sareng panilitian.

Iraha deui Halley's Comet?

Panasaran komet Halley

Kanyataan yén astronom Inggris Edmund Halley mangrupikeun anu munggaran anu tiasa ngitung orbit komet henteu hartosna éta henteu katingali sateuacanna tina permukaan Bumi. Komet ieu katingali ti luhur unggal 76 taun. Edmund Halley sanggup ngaramal sareng ngitung jalan komet hatur nuhun kana tetempoan sanés anu kajantenan sateuacanna.

Anu munggaran dititénan dina taun 1531 ku Appiano sareng Fracastoro. Éta didadarkeun salaku komet gedé, bentukna kacang. Éta gaduh kacaangan anu hébat sareng tiasa gampang ditingali tina permukaan bumi. Mangtaun-taun saurna, anu ditingali ku Kepler sareng Longomontanus ogé tiasa direkam dina 1607, nyaéta, 76 taun ka hareup. Nalika anjeunna tiasa ningali éta ku panon nyalira dina 1682, anjeunna ngumumkeun yén éta ampir pasti tiasa ditingali deui dina 1758.

Kalayan papanggihan ieu kumaha Halley disebat komet ieu. Panilitian anyar anu parantos diterbitkeun dina jurnal Jurnal Kosmologi nunjuk kana kanyataan yén anu mimiti ditingali tina komet ieu nyaéta dina 466 SM, sigana dina bulan Juni di akhir Agustus.

Panampian salajengna dirékam ku para astronom Cina dina taun 240 SM. Tina catetan éta, éta parantos muncul sakitar 29 kali nepi ka ayeuna kalayan sajarah 76 taun. Upami terakhir anjeun ningali silih nyaéta dina taun 1986, Éta panginten bakal katingali deui dina taun 2061-2062.

curiosities

jalanna komet halley di bumi

Sakumaha anjeun tiasa ngarepkeun, komet paling penting dina sajarah gaduh sababaraha rasa panasaran anu pantes dipikanyaho. Kami kumpulkeun di dieu:

  • Sanaos bersinar ageung pisan, Halley's Comet mangrupikeun awak hideung.
  • Kusabab penampilan komet di 1910 aya langkung ti 400 bunuh diri patalina sareng fenomena ieu anu nutupan langit Peru ku warna anu anéh.
  • Hatur nuhun kana komet ieu, rébuan buku sareng carita parantos aya hubunganana.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa kenal komet paling terkenal dina sajarah ogé.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   SUSANA GARNERO cenahna

    Kuring kantos ningali Halley's Comet sareng putra abdi di 1986, ti teleskop Sakola Daerah San Fransisco UTN, Argentina. Putra abdi yuswa 3 taun. Éta katingalina sapertos nebula anu bieu caang, kumargi, kuring ngartos, éta henteu ngaliwat ka Bumi sapertos taun 1910. Kuring moal ningali balikna taun 2062 tapi anak kuring bakal, meureun anjeunna tiasa ningali deui pikeun kadua kalina (rada istiméwa). Kami nganggur dibandingkeun sareng takterhingga kosmos.

  2.   david cenahna

    Jujur, sajauh anu kuring prihatin, komet sakumaha anu dipikaterang sanés komet, kuring bakal nyarios yén éta ngan ukur kajadian 1 atanapi 2 kali dina kahirupan manusa, éta méré kuring ngarti yén éta mangrupikeun jenis tina panjagaan tambahan bumi ningali kamajuan manusa sareng upami urang. Kamajuan salaku balapan aranjeunna niténan ogé intél anu dihontal sareng aranjeunna ngalakukeun éta unggal 6 atanapi 7 dasawarsa nalika anjeun nutupan kapal upami anjeun henteu hoyong gampang dideteksi aranjeunna nganggo modeu siluman anu teu tiasa dideteksi ku radar. Sareng upami komet ieu tina intél luar bumi cara anu pangsaéna nyaéta nutupan éta ku seuneu janten naon anu bakal kajadian ?????

  3.   Julio Cesar Garrido del Rosario cenahna

    Kuring resep kana tarjamahna dina sababaraha kilométer per detik, sareng jarakna dina 76 taun ... Komet mangrupikeun komet sareng teu aya anu sanés, tanpa misteri, anu teu aya hubunganana sareng mahluk luar angkasa ....