Klaim pikeun pertama kalina yén kagiatan panonpoé mangaruhan parobihan iklim

aktivitas surya nyiptakeun turun naek dina iklim bumi

Kami terang yén radiasi panonpoé mangrupikeun hal anu pasti dina nyanghareupan parobihan iklim, sabab éta gas rumah kaca anu nahan radiasi surya anu balikkeun permukaan Bumi kana atmosfir sareng panasna.

Nanging, dugi ka ayeuna teu acan kapendak éta Kegiatan surya ngarobih jumlah radiasi anu ditampi Bumi sahingga nyiptakeun turun naek sareng pangaruh kana iklim Bumi. Naon anu lumangsung di Sun pikeun mangaruhan urang?

Kegiatan surya

kagiatan surya sareng iklim bumi

Sakelompok panaliti Swiss parantos nalungtik naon pangaruh kagiatan surya dina iklim Bumi. Hasilna, aranjeunna tiasa ngira-ngira pikeun kahiji kalina pangaruh bintang raja dina pemanasan global planét Bumi. Sateuacanna dipikanyaho yén osilasi dina kagiatan Matahari tiasa ngarobih jumlah radiasi surya anu dugi ka Bumi. Naon anu sesah, bermakna sareng nangtang, Éta pikeun tiasa terang naha variasi-variasi ieu dina kajadian radiasi panonpoé mangaruhan pangaruh anu kaukur dina iklim Bumi.

Hipotesa ti mana para élmuwan anu nalungtik fenomena ieu dimimitian dumasar kana kanyataan yén sinar Matahari anu diturunkeun kana planét ngabalukarkeun variasi anu langkung penting tibatan anu urang percanten. Ku cara kieu usaha dilakukeun pikeun ngajelaskeun parobihan iklim alam anu parantos lumangsung dina millennia terakhir di planét urang (anu henteu aya hubunganana sareng perubahan iklim ayeuna, anu sacara total disababkeun ku kagiatan manusa saatos révolusi industri).

Panonpoé mangaruhan iklim Bumi

Kegiatan matahari sareng radiasi mangaruhan iklim Bumi

Karya panilitian parantos disiapkeun ku ahli ti Davos Psychomereological Observatory, Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology (Eawag), Federal Institute of Technology di Zurich sareng Universitas Bern. Pikeun ngahontal kasimpulan anu cukup padet, éta parantos didasarkeun kana analisis komputer numerik tiasa perkirakeun pangaruh Matahari kana suhu Bumi salami 100 taun ka hareup.

Dina panyilidikan aranjeunna mendakan yén aya fase dimana Matahari ngagaduhan intensitas anu hébat dina kagiatanana di 1950. Nanging, kagiatan surya ieu bakal turun pas. Panilitian prédiksi yén radiasi lintang anu langkung lemah tiasa nyumbang kana total turunna suhu Bumi satengah darajat.

Nalika maca ayat ieu anjeun pasti bakal mikir yén sadaya masalah pemanasan global bakal ngaleungit nalika Panonpoé masihan kirang radiasi sareng kirang panas. Tapi ieu henteu kitu. Pangaruh ieu tina ngirangan aktivitas surya moal ngimbangan pemanasan global anu disababkeun ku manusa, anu parantos nyababkeun kanaékan ampir langkung ti hiji derajat celcius dina suhu global dibandingkeun sareng inohong anu kacatet dina jaman pra-industri.

Anjeun tiasa ngabantosan dina merangan parobihan iklim

aktivitas surya tiasa ngabantosan perang ngalawan perubahan iklim

Para ahli anu parantos ngerjakeun panilitian, kalebet sutradara Davos Psychomereological Observatory sareng manajer proyék, Werner Schmutz, parantos nunjukkeun yén mendakan turunna kagiatan surya ieu. éta "penting" sareng tiasa ngabantosan alamat akibat tina perubahan iklim.

Upami jumlah radiasi surya anu urang tampi turun, éta bakal ngahémat waktos urang sakedik pikeun memperlambat pemanasan global. Nanging, sanaos radiasi panonpoe anu urang tampi turun, dina tingkat pemanasan global ayeuna, bahkan éta moal jalan. Anjeunna ogé parantos nunjukkeun yén urang henteu kedah tenang dina masalah ieu, kusabab saatos minimum kagiatan surya, maksimal aya. Sacara logika, upami aya maksimal radiasi surya sareng urang teraskeun ningkatkeun konsentrasi gas rumah kaca, éta bakal ngaruksak diri urang sacara total.

Tungtungna, élmuwan nginget éta Rada sesah pikeun tiasa ngaduga persis kumaha aktivitas béntang urang bakal mangaruhan iklim Bumi. Ieu disababkeun ku teu mungkin pikeun ngakses sadaya data ngeunaan kagiatan surya dina jutaan taun terakhir atanapi ngagaduhan catetan suhu planét urang.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.