Kami lebet kana tahapan géologis énggal: The Anthropocene

pangaruh manusa

Waktu dina géologi henteu diukur dina mangtaun-taun, éta diukur dina jutaan taun. Ieu disebut eons sareng jaman géologis anu paling dikenal nyaéta Paleosen, Holosen, jst. Tapi ayeuna, ayeuna, saha waé anu lahir di 1950, bakal ngaraos langkung lami kumargi anjeunna hirup dua waktos géologis anu béda.

Ayeuna, saatos jaman és anu terakhir, urang lebet Holocene, tapi dipasihan pangaruh anu hébat anu dilakukeun manusa di Bumi, éta parantos ngalebetkeun halaman énggal dina kalénder géologis, Antroposen.

Bukti antroposen

Salah sahiji tés anu nandaan parobahan tangtuna planét urang aya dina muara Bilbao. Éta téh sedimen tujuh méter sedimen akumulasi ku industrialisasi. Salah sahiji cara diajar jaman kuno bumi nyaéta ku diajar akumulasi sédimén sapanjang sajarah. Ogé, Sedimen industri ieu parantos janten bagian tina kahirupan planét.

Antroposen

Kelompok ilmuwan anu tanggung jawab mutuskeun hal ieu, parantos satuju kana nyatakeun yén kami parantos ngalangkungan Holocene pikeun asup kana Antroposen. Sidik kagiatan manusa bakal salamina diukir di sapanjang planét salaku garis anu tiasa diidentifikasi dina strata anu bakal katingali rébuan atanapi jutaan taun ti ayeuna di guha-guha sareng gawir, rujukan permanén pikeun para ilmuwan kapayunna. Grup khusus spesialis parantos mutuskeun éta antroposin dimimitian dina taun 1950 ku limbah radioaktif tina bom atom.

Kegiatan urang parantos ngarobih planét

Kalayan kagiatan urang parantos ngarobah Bumi. Ieu mangrupikeun waktos nalika urang parantos tiasa ngarobih siklus kahirupan planét, nyandakna kaluar tina keragaman alamna. Seueur ékosistem, habitat, spésiés duanana sato boh pepelakan, baktéri sareng sanésna anu adaptasi sareng mekarkeun cara hirup urang, tibatan janten sabalikna.

tahap géologis

Tanda anu nyababkeun mimiti jaman géologis ieu nyaéta résidu radioaktif plutonium, saatos seueur uji bom atom anu dilakukeun di tengah abad ka-7. Stratum jangkungna sakitar XNUMX méter dimana ayana sésa-sésa slag dikaluarkeun ku tungku ledakan antara taun 1902 sareng 1995 tiasa ditingali di pantai semén Tunelboca.

Syarat pikeun nangtoskeun tahapan géologis énggal

halodo

Dina raraga nunjuk awal tahap géologis énggal, kedah aya sinyal yén, sacara global, nyingkronkeun sadaya parobihan dina tataran planet. Mimitina, spesialis panginten taun 1800 salaku tanggal awal Antroposen, ku révolusi industri. Nanging, éta dipiceun kusabab tapak na henteu janten sami sareng dina waktos anu sami dina sadaya sisi planét.

Anu penting ngeunaan hal ieu sanés yén manusa parantos ngagaduhan tandatanganana. Éta parantos lami ngalakukeun ieu, rébuan taun bahkan. Konci pikeun nunjuk tahap géologis énggal nyaéta parobahan siklus dina paripolah sadunya. Ieu disababkeun ku kagiatan manusa urang, polusi urang, plastik urang, emisi gas rumah kaca urang, limbah industri, robahan ékosistem, leungitna biodiversiti sacara masif, kaasaman laut ... Seueur parobihan ieu sacara geologis awét, sareng sababaraha henteu tiasa dibalikkeun.

sédimén antroposen

Éta sababna pangadilan ilmiah ieu parantos cekap pikeun nandaan mimiti Antroposen salaku tahapan géologis anu anyar anu protagonis parobahan lingkungan sareng siklus Bumi nyaéta manusa. Bukti anu nyirian tahapan Anthropocene ieu bakal aya di planet urang salamina.

Ieu ngahasilkeun sababaraha kontroversi ngeunaan kagagalan manusa di masarakat urang, utamina ku datangna parobihan iklim. Éta henteu tiasa ditilik naha kanyataan yén dinosaurus janten punah éta saé atanapi goréng, sareng kami henteu aya sareng jauh ti dinya, kami anu nyababkeun punah aranjeunna. Tapi ayeuna dinten ieu, urang tanggel waler pikeun parobihan di planét. Kusabab kitu timbul keraguan ngeunaan "nilai" urang di planét ieu. Naha urang bala atanapi panyakit pikeun sesa spésiés?

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.