Kalénder Zaragoza

Kalénder Zaragoza

Dinten ieu kami bakal terang kalénder anu rada istiméwa anu ngajaga kaéndahan sareng pesona kusabab éta henteu museurkeun kana élmu tapi ngagaduhan ramalan salami sataun tanpa aya élmu anu ketat. Nya perkawis Kalénder Zaragozano. Mangrupikeun ieu publikasi taunan Spanyol anu kalebet ramalan boh meteorologi sareng astronomi salami sataun kalénder sareng henteu aya kakuasaan ilmiah.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya sejarah sareng karakteristik kalénder Zaragozano.

Asalna tina almenak Zaragozano

Kalénder Zaragoza 2018

Édisi munggaran kalénder Zaragoza didamel pertama kalina dina 1840. Éta disiapkeun ku astrolog Spanyol Mariano Castillo y Ocsiero. Henteu kaganggu, kacuali sababaraha taun nalika Perang Sipil Spanyol lumangsung, éta parantos dijelaskeun sareng diédit. Ampir sadaya édisi potrét anu sami tina astrologer nembongan ngarujuk ka panyipta na. Saur ahli nujum nyaéta saurang lalaki kalayan penampilan anu anggun pisan. Rambutna ruffled lengkep sareng anjeunna ngagaduhan éksprési serius.

Ayeuna, aranjeunna henteu dicitak deui sacara fisik, tapi tiasa dipésér sacara online. Nanging, éta tetep ngajaga desain anu sami pikeun panutup sareng eusina. Kalénder namina Zaragozan naon waé pangarangna ti Zaragoza. Éta didamel pikeun ngahargaan ka astronom Spanyol Victoriano Zaragozano sareng Gracia Zapater. Astronom ieu lahir di Puebla de Albortón dina abad ka-XNUMX sareng lumayan kasohor di jamanna. Sareng anjeunna seueur terang ngeunaan astronomi sareng anjeunna nyusun almanak bersaing pikeun élmuwan Spanyol anu sanés pikeun diajar di astrologi, matématika sareng sajarah alam. Pasanggiri éta nyaéta Jerónimo Cortés.

Sejarah kalénder Zaragozano

almanak

Sejarah kalénder Zaragozano dimimitian saatos édisi kahijina. Difusi na ngahontal sagala penjuru Spanyol dina dua format anu didaptarkeun dina waktos éta. Kalénder ieu diwangun ku a lambar dilipat dina satengah éta mangrupikeun salah sahiji anu laris sareng modél anu sanésna mangrupikeun publikasi saku anu saukuran leaflet.

Dinten ieu kami biasa ngagaduhan seueur inpormasi perkawis ramalan cuaca henteu ngan ukur pikeun nagara urang, tapi pikeun sakabeh dunya. Anjeun tiasa terang perkiraan cuaca berkat rupi-rupi modél kompléks anu nalungtik éta dirojong ku grafik, foto satelit, rumus matématika sareng seueur deui kaweruh. Hatur nuhun kana téknologi ieu, meteorologi salami sababaraha dinten tiasa diprediksi sacara akurat. Sanaos kitu, kabutuhan pikeun terang cuacana sanés anu énggal. Kabutuhan ieu parantos aya ti saprak jaman kuno. Ieu salah sahiji alesan kunaon éta sok diusahakeun terang naon anu bakal kajadian sateuacanna.

Sateuacanna, meteorologi tiasa dipikaterang ku cara niténan langsung tanda-tanda anu tiasa dititénan dina tempatna nyalira sareng variabel meteorologi sapertos awan, angin sareng suhu anu dina waktos éta dikaji. Anjeun ogé kedah percanten kana pangalaman anu ngagaduhan sepuh atanapi prediksi anu ngajantenkeun aranjeunna haneut sareng dua sapertos kalénder Zaragozano. Sakumaha kajantenan ayeuna, jalma anu didédikasikeun kana tatanén anu nempatkeun upaya khusus nyerat sareng terang kumaha taun payun bakal tiasa milih waktos panen sareng panén pikeun ngaoptimalkeun panénanana. Dinten ayeuna seueur jalmi aranjeunna nyandak pengamatan ieu sanaos dilakukeun ku cara anu langkung panasaran tibatan tujuan ilmiah.

Kalénder ieu parantos dianggo sareng dianggo ti saprak diadegkeun salaku buku di sisi ranjang pikeun patani kumargi pepelakan tiasa aya dina kaayaan cuaca anu ngarugikeun. Halodo, badai sareng fase bulan mangaruhan pepelakan sareng berkat kalénder Zaragozano dimungkinkeun pikeun ngagaduhan langkung seueur terang perkawis éta.

Ciri utama

prediksi

Harga mimiti anu aya dina kalénder ieu di 1840 pasti aya dina reais kumargi éta mata uang anu sayogi dina waktos éta. Henteu dugi ka 28 taun saatosna peseta diwanohkeun di Spanyol salaku tender légal. Harga asalna ngan ukur ngeunaan 15 sén di taun 1920 (anu bakal sami dina euro ayeuna). Salaku sababaraha taun ka pengker, hargana naék ka ampir 20 duros atanapi 100 pesétas atanapi 0,60 sén. Ayeuna harga na 1.8 euro. Sakumaha anjeun tiasa tingali, tren naékkeun harga pikeun produk anu sami parantos maju mangtaun-taun.

Dina taun 1900, kalénder Zaragozano dijual pisan di alun-alun kota sareng kota-kota. Kaseueuran palanggan éta patani sareng sakitar 1.270.000 salinan dijual. Kiwari ngan ukur 300.000 éksemplar dijual. Sakumaha anu diarepkeun, ku kamajuan élmu, jenis kalénder ieu ngagaduhan répéksi anu langkung nostalgia sareng konservatif salaku kacenderungan panasaran tibatan kakuatan ilmiah.

Upami urang nganalisis leres sababaraha halaman salami sajarah, kalénder ieu tiasa nunjukkeun seueur unsur unggal jaman. Salaku conto, dina panutup taun 1883 peringatan tiasa diukur supados henteu katipu ku almenak sanés anu ditiron. Conto anu sanésna nyaéta sampul sareng bagian jero kalénder Zaragozano ti 1936. Dina édisi ieu aya harta karun iklan anu disumputkeun anu nunjukkeun sareng ngagambarkeun sababaraha masalah anu aya masarakat dina waktos éta. Entong hilap yén dina waktos éta caket kana Perang Sipil Spanyol frasa sapertos Viva Franco! tiasa ditingali dina sampulna. sareng ¡Arriba Spanyol!

Di tengah perang éta teu disarankeun pisan pikeun ngajauhkeun diri tina rézim anu éléh sareng aranjeunna ditulis dina sampul proklamasi ieu, dina waktos éta leres sacara politis sareng kanaékan penjualan ngahaja diuntungkeun. Mangtaun-taun, iklan dina kalénder Zaragoza laun-laun dikirangan dugi ka teu aya deui. Éta hoyong masihan langkung pentingna sareng publisitas kana kalénder ieu kalebet harga jual na ka umum. Panutup ayeuna tiasa ditingali sami sareng taun-taun ka pengker sareng bakal teras janten simbol pesona na.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan kalénder Zaragozano sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.