Isaac Newton

Isaac Newton

Revolusi ilmiah anu dimimitian Nicolaus Copernicus dina Renaissance, éta dituluykeun ku Galileo Galilei sareng engké ku Kepler. Akhirna, anu jadi puncak tina karya éta nyaéta élmuwan Inggris anu katelah Isaac Newton. Anjeunna lahir di 1642 sareng parantos janten salah sahiji genius anu pangageungna dina sadaya sejarah sains. Anjeunna parantos masihan sumbangan pikeun élmu anu béda sapertos matematika, astronomi sareng élmu optik. Nanging, anu paling mangaruhan sadayana nyaéta fisika.

Dina tulisan ieu kami badé ngadugikeun biografi sareng garapan Isaac Newton supados anjeun tiasa kenal salah sahiji kaélmuan anu jero.

Prestasi utama

Newton diajar

Pikeun mendakan hal-hal sareng ngarobih élmu, anjeunna kedah terang heula kajian anu parantos diterbitkeun dina gerakan ku hukum Galileo sareng Kepler anu ngajelaskeun orbit planét. Kukituna, Newton sanggup netepkeun undang-undang dasar anu urang terang ngeunaan dinamika dina fisika. Hukum ieu nyaéta inersia, proporsionalitas gaya, hukum akselerasi sareng prinsip aksi sareng réaksi. Atuh ku élmu ieu, anjeunna beuki nalungtik misteri fisika dugi ka anjeunna tiasa netepkeun hukum gravitasi universal.

Sakabéh komunitas ilmiah kagum ku papanggihan yén Isaac Newton ngungkabkeun. Hubungan antara gaya sareng gerak tiasa ngajelaskeun sareng ngaramal lintasan orbit tina Planét beureum, dina waktos anu sami éta tiasa ngahijikeun sadaya mékanika anu aya diantara Bumi sareng luar angkasa.

Aristotelianisme teras-terasan sareng ngajaga karajaanna ampir 2.000 taun. Hatur nuhun kana sistem anu diciptakeun ku Newton ku hukum gerak, anjeunna tiasa ngeureunkeun élmu Aristoteles sareng nyiptakeun paradigma anyar anu parantos dijaga dugi ka awal abad ka-XNUMX, nalika jenius sanés anu namina Albert Einstein ngadamel formula pikeun téori kapamalian.

Biografi

Newton feats

Budak leutik Newton éta henteu gampang. Anjeunna lahir tanggal 25 Désémber 1642 di kampung anu katelah Woolsthorpe. Bapana nembé maot dina misi salaku tuan tanah. Dina yuswa 3 taun, indungna nikah deui sareng cicing sareng salakina anu anyar, ngantepkeun Newton dina ngurus nini indungna. Saatos 12 taun, indungna janten randa deui sareng balik ka kampung sareng warisan ti salaki kadua ieu. Nalika indungna maot dina 1679, anjeunna nampi warisan.

Watekna ditangtukeun ku waspada, jempé, sareng tapa. Anjeunna henteu biasana maén sareng budak sanésna, tapi langkung resep ngawangun sababaraha artefak sareng alat-alat pikeun budak awéwé maén.

Dina Juni 1661, anjeunna dilebetkeun ka Trinity College, Cambridge, sareng ngadaptar salaku pelayan. Ieu ngandung harti yén anjeun kéngingkeun dukungan anjeun pikeun tukeur sababaraha layanan rumah tangga. Di dinya anjeunna ngamimitian diajar ngeunaan metode fluks, tiori warna sareng ideu munggaran anu dikandungna ngeunaan daya tarik gravitasi. Daya tarik gravitasi ieu parantos dipuseurkeun sareng orbit anu aya di bulan di sakitar Bumi. Anjeunna nyalira tanggung jawab nyebarkeun prestasi nyalira dina élmu. Salah sahiji prestasina anu paling khas nyaéta mikir ngeunaan gravitasi ku anteng niténan apel anu murag tina tangkal di kebon. Éta tempat anjeunna mimiti mikirkeun kunaon apel murag kana taneuh sareng sadayana anu aya hubunganana sareng gravitasi.

Voltaire tanggung jawab nyebarkeun sadaya carita ngeunaan Newton dina cetak. Anjeunna janten guru salami sababaraha taun sareng henteu sigana yén beban ajaran ieu mangrupikeun hal anu ngahalangan anjeunna tina neraskeun diajar.

Papanggihan penting

Apple sareng Newton

Sakitar waktos ieu, Isacc Newton nyerat éksposisi sistematis kahijina dina kalkulus infinitesimal. Éta diterbitkeun sababaraha taun ka pengker nalika formula terkenal pikeun ngembangkeun kakuatan binomial kalayan eksponén, duanana integer sareng fraksional, dipendakan.

Anjeunna ngagaduhan papanggihan sanés ngan ukur dina matématika, tapi ogé di dunya élmu optik. Bab élmu anu anjeunna pilih pikeun ngaliput dina kelasna nyaéta élmu optik. Perhatian khusus ieu parantos aya dina masalah ieu ti saprak 1666 sareng hoyong diidinan. Dina 1672 anjeunna parantos ngagaduhan komunikasi anu munggaran perkawis éta berkat kanyataan yén masarakat élmuwan milih anjeunna salaku salah sahiji anggotana. Ieu kusabab anjeunna ngawangun teleskop anu ngagambarkeun. Kamampuh Newton pikeun nyayogikeun buktina ékspérimén pikeun pamanggihanna henteu tiasa dibantah. Anjeunna tiasa ngajarkeun yén cahaya bodas mangrupikeun campuran sinar anu béda-béda warna sareng masing-masing gaduh réfrangibilitas anu béda nalika ngalangkungan prisma optik.

Dina 1679, anjeunna teu aya di Cambridge salami sababaraha bulan kusabab pupusna indungna. Nalika balik, anjeunna nampi serat ti Robert hooke, sekretaris Royal Society, di mana anjeunna nyobian ngayakinkeun anjeunna pikeun ngawangun deui hubungan sareng lembaga sareng nyarankeun kamungkinan yén anjeunna tiasa masihan koméntar Téori Hooke sorangan anu aya hubunganana sareng gerak planét dina orbitna.

Mangtaun-taun saatosna, Edmond Halley, anu ku éta parantos atos niténan éta Komet Halley, anjeunna ngadatangan Newton naroskeun naon orbit planét upami gravitasi turun kalayan kuadrat jarak. Réspon Newton éta langsung: hiji elips.

Mangtaun-taun ka tukang

Royal Society

Karyana, Matématika Prinsip Filsafat Alam, janten kawéntar sanaos bacaanana rada rumit. Anjeunna dipilih ku universitas salaku wawakil King James II di parlemén. Anjeunna kasihatan séhat ti saprak alit dugi ka taun-taun terakhir hirup. Dina awal taun 1722, panyakit ginjal nyababkeun kolik ginjal parah. Salami taun-taun terakhir ieu, anjeunna langkung ngalaman panyakit ieu. Ahirna, anjeunna pupus dina énjing-énjing mimiti tanggal 20 Maret 1727 saatos teu nolak nampi bantosan akhir Garéja.

Sakumaha anjeun tiasa tingali, Isaac Newton mangrupikeun révolusionér sains leres-leres sareng kontribusina masih émut dinten ayeuna salaku salah saurang ahli fisika anu paling saé di dunya.

 


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.