Iklim khatulistiwa

Leuweung hujan

El Iklim khatulistiwa Mangrupikeun salah sahiji jinis iklim tropis anu dicirikeun ku suhu rata-rata taunan anu seueur diimpikeun ku urang: di luhur 23ºC. Curah hujan seueur pisan, sareng langkung ti éta, biasa, janten di daérah anu kabeneran dimana aranjeunna ngagaduhan iklim sapertos kieu, aranjeunna tiasa ngaraosan leuweung sareng leuweung anu subur, anu anjeun kedah ngalihkeun daun-daun palem sareng pakis upami anjeun hoyong bisa leumpang.

Maka, éta mangrupikeun salah sahiji iklim anu dipikaresep, tapi ayana di daérah atanapi daérah anu alit pisan. Hayu urang terang langkung seueur ngeunaan iklim anu pikaresepeun sareng panasaran ieu.

Naon sareng dimana ayana iklim khatulistiwa?

Daérah anu iklimna katulistiwa

Iklim ieu dicirikan ku ngabogaan hujan anu teratur sareng seueur pisan, langkung ageung ti 1500-2000mm per taun, kalayan amplitudo termal taunan langkung handap tina 3ºC. Teu aya usumna, tapi tetep ngajaga suhu kirang sami sareng kirang langkung liter cai anu sami murag unggal bulan. Tempatna di antara 5ºN sareng 5ºS, di daérah caket katulistiwa Bumi, dina lintang anu handap pisan, dimana angin anu aya nyaéta angin dagang. Hatur nuhun kana hujan anu tetep, henteu ngan ukur bentang alam, tapi ogé dua tina walungan anu paling kuat sareng, janten, anu paling penting di dunya: Amazon di Amérika Kidul sareng Kongo di Afrika.

Upami urang nyarioskeun patempatan khusus, anjeun tiasa menikmati iklim ieu upami anjeun angkat ka baskom amazon di Amérika Kidul, éta Baskom Kongo sareng basisir teluk ti Guinea di Afrika, Nusantara Indonésia jeung ka Semenanjung Malayu kidul di Asia Tenggara.

Walungan di daérah ieu ageung pisan, utamina berkat hujan ageung. Tapi salian ti éta, évaporasi anu kuat pisan anu langsung suhuna turun sakedik, hujan gedé turun anu mawa lahan sareng aranjeunna ka walungan.

Climograph

Climograph of Nueva Guinea

Climograph of Nueva Guinea

Pikeun masihan anjeun ideu ngeunaan naon kaayaan iklim di daérah caket khatulistiwa, henteu langkung saé tibatan konsultasi bagan iklim. Anu dina gambar di luhur saluyu sareng New Guinea, di Afrika sareng, sapertos anjeun tiasa tingali, curah hujan khususna seueur dina bulan Juli, sareng sakedik kirang dina Maret. Nanging, suhuna teras dijaga saluhureun 24ºC.

Kahirupan dina iklim katulistiwa

Jenis iklim ieu tempat kaagaman biodiversiti pangageungna di dunya terkonsentrasi. Boh flora sareng fauna seueur pisan, tapi urang bakal ningali nyalira:

flora

Walungan Amazon

Salaku urang nyarios, leuweung sareng leuweung praktis teu tiasa ditembus. Aya dua jinis: leuweung ombrophilous, anu dicirikeun ku gaduh suplai cai anu teras-terasan, sareng semiombofilik, nyaéta, dina nalika aranjeunna ngalangkungan periode "garing". Di tukangna lain yén aya musim, tapi aya tutuwuhan anu moal tahan nahan pangirangan ieu cai sareng, ku sabab kitu, bakal lungsur daunna dugi ka kaayaan hidrat ningkat.

Masih, dina duanana éta bakal hésé pisan milari hiji spésiés dominanKusabab sadayana, sabab éta berkecambah, ngalakukeun sagala mungkin pikeun néwak sinar panonpoé sakumaha aranjeunna peryogikeun. Sareng anu lucu nyaéta dina sadaya »lanté» aya pepelakan, dina sadayana, bahkan dina dahan tangkal dimana sinar panonpoe meh teu kahontal.

Diantara pepelakan anu paling wawakil kami mendakan anggrek, las bromeliads, seueur korma (Cocos nucifera, Astrocaryum chambira, Oenocarpus mapora, antara séjén), kayu putih (sapertos pelangi kayu putih atanapi Kayu putih deglupta), heuheu, awi, pakis, jsb. Tangtosna, sacara praktis henteu aya hérbal liar, kusabab persainganna ketat pisan tatangkalan, rungkun, palem sareng anggur geuwat nyandak tempat pikeun tumuh.

fauna

Macaw

Sasatoan anu cicing di dieu biasana ukuranana rada leutik, sabab éta tiasa gerak kalayan langkung pancegahan bari henteu diperhatoskeun, sapertos lauk y bangkong sakumaha saé na panon beureum, tapi ogé aya anu langkung ageung: monyét, felines (jaguar, puma), lumba-lumba (siga pink), kuya, buaya, buaya, némpél, macaws...

jelema

Pribumi Brazil

Tangtosna, manusa ogé cicing di dieu. Masarakat Adat hirup rukun lengkep sareng alam, ngumpulkeun buah, sareng moro sasatoan pikeun salamet. Pikeun ayeuna, sababaraha urang hirup di leuweung, anu ngamungkinkeun aranjeunna pikeun neraskeun tradisi sareng adat kabiasaanna tanpa teuing kasulitan.

Nanging, manusa modéren beuki peryogi langkung seueur rohangan pikeun anjeunna sareng kulawargana, langkung seueur lahan pertanian, langkung seueur pusat perbelanjaan, langkung ... sadayana, janten anjeunna ngancam sababaraha daérah héjo anu tetep di Bumi sareng, sareng aranjeunna, ka masarakat pribumi . Nyatana, di Asia Tenggara leuweung mundur kusabab hasil melak paré, téh, gula sareng hévea.

Ayeuna anjeun terang langkung seueur ngeunaan iklim khatulistiwa, kumaha saur anjeun? 🙂


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

3 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   MAGF cenahna

    Abdi resep ka luhur sadayana bagian akhir anjeun gaduh sadayana alesan

  2.   PUTTR cenahna

    Éta BURNSHIT