Homo sapiens

ngembangkeun homo sapiens

Homo sapiens éta salah sahiji spésiés milik genus Homo. Sanajan aya nomenklatur béda anu leuwih atawa kirang dipaké, jalma modern umumna dianggap digolongkeun kana kategori ieu. Sababaraha ahli ngabédakeun Homo sapiens kuno, Homo sapiens, sareng Homo sapiens. Sanajan anu kahiji di antarana, dipikaharti salaku karuhun pangdeukeutna ka manusa, geus loba ditarima salaku istilah ilmiah, sababaraha urang teu ngabedakeun antara dua salajengna.

Dina artikel ieu kami baris ngabejaan Anjeun sagalana nu peryogi kauninga ngeunaan Homo sapiens, ciri, asal jeung évolusi.

Asal muasal Homo sapiens

Homo sapiens

Lalaki primitif ieu mucunghul di Afrika di tengah Paleolitikum. Éta migrasi ti buana éta ka Éropa, Wétan Tengah sareng Asia, dugi ka janten spésiés anu dominan dibandingkeun spésiés sanés. Dina taun-taun ayeuna, kronologi geus robah pisan, sabab sababaraha fosil heubeul ti ekspektasi geus kapanggih.

Homo sapiens boga struktur tulang jeung otak sarua jeung manusa modern. Salah sahiji ciri anu paling luar biasa nyaéta gaduh intelegensi anu langkung ageung sareng kamampuan nyiptakeun alat anu langkung kompleks. Petikan ka Neolitikum nyandak anjeunna bakti diri kana tatanén sarta pikeun ngabentuk masarakat kompléks.

Homo sapiens mangrupikeun hiji-hijina spésiés anu salamet tina genus na. Loba jalma séjén nu mucunghul dina jaman prasejarah ahirna punah. Bisa disebutkeun yén Homo sapiens mangrupa tungtung prosés évolusionér anu panjang. Para ahli yakin yén bédana utama antara Homo sapiens jeung ras séjén teu jadi loba fisik tapi spiritual. Ngembangkeun otak sareng kamampuan pikeun abstraksi sareng kasadaran diri misahkeun manusa tina karuhunna.

Hipotesis anu paling ditarima sacara umum nyaéta Homo sapiens muncul di Afrika Paleolitik Tengah. Kadatangan manusa primitif ieu henteu lumangsung dina cara linier, tapi 600.000 taun ka tukang, karuhun maranéhanana dibagi, ngabalukarkeun kalahiran Neanderthals di hiji sisi jeung Homo sapiens di sisi séjén.

Dina seueur kasus, gaduh fosil Homo sapiens di lokasi anu béda hartosna umur spésiésna kedah dipertimbangkeun deui. Nalika sésa-sésa Jebel Irhoud kapanggih di Maroko, maranéhna dating kaget élmuwan.

Ciri utama

Évolusi manusa

Spésimén pangkolotna Homo sapiens kapanggih nahan ciri nu tangtu sarupa miheulaan na. Anu kahiji nyaéta sikep suku anu ditingalikeun ku Homo erectus.

Ngeunaan tangkorak, éta parantos ngalaman évolusi, khususna tina segi kapasitas kranial. Salaku tambahan, ukuran rahang sareng massa otot ngirangan. Tungtungna, bagian nonjol tina kongkolak panon leungit lengkep.

Ngeunaan struktur awak umum, jangkungna rata-rata angkatan kahiji Homo sapiens Éta 1,60 méter (awéwé) sareng 1,70 méter (lalaki). Gumantung kana jenis kelamin, beuratna antara 60 nepi ka 70 kg. Numutkeun kana panilitian, Homo sapiens munggaran ngagaduhan kulit poék. Meureun sabab geus diadaptasi kana iklim cerah tina sabana Afrika. Warna kulit anu langkung poék tiasa ngajagi langkung seueur tina épék sinar UV.

Nalika manusa mimiti hijrah ka lintang séjén, diferensiasi warna kulit lumangsung engké. Kitu ogé, adaptasi ka unggal habitat anyar ngabalukarkeun mutasi anu ningkatkeun kasempetan salamet.

Hal sarupa pasti geus kajadian ka bulu dina sirah. Sésana bulu awak titinggal karuhun séjén laun-laun leungit. Homo sapiens gaduh dahi anu langkung lega tibatan jalma primitif sateuacana. Alesanna sigana kanaékan volume kranial.

Sacara umum, sakabéh tangkorak dirobah salila mecenghulna spésiés. Salian ukuran, rahang shortens jeung huntu jadi leutik. Ieu nyababkeun bentuk gado anu langkung jelas sareng kirang buleud. Dina waktos anu sami, panon langkung difokuskeun kana raray sareng halis kaleungitan sababaraha ketebalan sareng volume. Aya tulang sabudeureun sockets panon jeung visi geus ningkat.

Homo sapiens boga suku datar jeung lima toes. Ieu geus leungit kamampuhan pikeun dipaké pikeun climbing jeung, kawas leungeun, jempol sabalikna. Dina waktos anu sami, kukuna datar, sanés cakar. Tungtungna, ngembangkeun hébat taktak jeung siku mendi ieu disorot.

Kamampuhan leumpang dina dua suku, tanpa kudu lean dina leungeun, masihan Homo sapiens kaunggulan évolusionér badag. Hatur nuhun kana ieu, anjeun tiasa nyandak barang nganggo leungeun anjeun gratis atanapi ngabela diri. Sistim pencernaan robah pikeun adaptasi jeung parobahan dina diet. Anu utama, pamakéan seuneu pikeun masak kadaharan, geus mimiti dipaké pikeun Homo erectus.

Diet homo sapiens

Studi panganyarna geus menyimpulkan yén diet Homo sapiens leuwih rupa-rupa ti sangka saméméhna. Nya kitu, sains geus ditangtukeun yén observasi lingkungan alam leuwih penting pikeun ngarti diet Anjeun ti observasi anatomi individu urang.

Nepi ka ayeuna, sadaya panalungtikan dahareun museurkeun kana ukuran jeung bentuk huntu, kitu ogé sésa-sésa sato jeung alat kapanggih. Dina hal ieu, jinis analisis anyar dumasar kana ngagem huntu parantos dikembangkeun, sareng anu sanésna nganggo isotop anu tiasa masihan inpormasi tina résidu enamel huntu. Isotop ieu tiasa nyayogikeun data ngeunaan sayuran sareng kacang anu dikonsumsi ku jalma primitif ieu.

Saprak ahir Paleolitik, moro geus jadi salah sahiji kagiatan utama masarakat mimiti manusa. Dibandingkeun sareng sababaraha karuhunna, khususna pamulung, moro nyayogikeun fragmen anu langkung ageung sareng langkung saé.

Kontribusi protéin asal sato penting pisan pikeun ningkatkeun kecerdasan manusa. Homo sapiens kedah adaptasi sareng parobahan iklim dina waktos anu béda-béda sareng kedah mendakan mangsa anyar dina lingkungan anu béda tempatna. Contona, di Éropa Kulon, loba grup gumantung kana newak of reindeer salaku dadasar pikeun survival, sedengkeun di Rusia maranéhna kudu nungkulan mammoths badag.

Di wewengkon séjén kalawan basisir jeung walungan, jalma primitif gancang manggihan kaunggulan lauk, ngarah ngembangkeun métode fishing. Éta sami sareng moluska, sareng cangkang moluska dianggo salaku alat.

Salah sahiji masalah anu munggaran dipanggihan Homo sapiens nyaéta leuweungna mimiti ngaleutikan kusabab curah hujan anu rendah. Jumlah salinan parantos ningkat sareng sumber daya henteu cekap pikeun ngadukung sadaya salinan. Ieu mangrupikeun salah sahiji alesan kunaon aranjeunna kedah hijrah ka daérah sanés.

Tangkorak jeung évolusi

tangkorak manusa

Élmuwan ngagunakeun volume tangkorak pikeun ngukur volume internal tangkorak. Éta diukur dina séntiméter kubik sareng ogé parantos janten indikator kecerdasan unggal sato.

Homo sapiens dituluykeun kalayan paningkatan volume kranial anu dimimitian ku sababaraha karuhunna. Husus, ukuranana éta ngahontal 1.600 séntiméter kubik, sarua jeung jalma modern.

Kusabab perkembangan ieu, Homo sapiens ngagaduhan tingkat intelegensi sareng penalaran anu langkung luhur tibatan spésiés anu langkung kolot. Ku alatan éta, manéhna indit ti pamikiran kompléks kana basa, sajaba ngaronjatkeun memori jeung kamampuhna diajar. Pamustunganana, uteuk anjeun nyayogikeun anjeun alat dasar pikeun adaptasi sareng salamet di sadaya lingkungan.

Abdi ngarepkeun ku inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan Homo sapiens sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.