Bos Higgs

partikel

Dina cabang fisika kuantum, usaha dilakukeun pikeun diajar mékanisme anu jisimna jagat raya asalna. Hatur nuhun kana ieu, parantos tiasa mendakan Higgs 'Boson. Mangrupikeun partikel dasar anu saur ilmuwan ngagaduhan peran penting pikeun terang kumaha jagad raya asalna. Konfirmasi ayana jagat raya mangrupikeun salah sahiji tujuan tina Large Hadron Collider. Éta akselerator partikel panggedéna sareng paling kuat di dunya.

Dina tulisan ieu kami badé ngawartosan anjeun sareng naon ari bos Higgs, naon cirina sareng kumaha pentingna.

Pentingna bos Higgs

naon boson higgs

Pentingna bos Higgs nyaéta hiji-hijina partikel anu tiasa ngajelaskeun asal muasal jagat raya. Modél standar fisika partikel sampurna ngajelaskeun sadaya partikel dasar éta sareng interaksi anu aranjeunna gaduh sareng lingkungan anu aya di sakuriling na. Nanging, bagian anu penting tetep dikonfirmasi, nyaéta anu tiasa masihan kami jawaban kana asal usul jisim. Kedah diperhatoskeun yén upami ayana jagat raya lumangsung béda ti anu urang terang. Upami éléktron teu gaduh massa Atom moal aya sareng materi moal aya sapertos urang terang. Upami masal, moal aya kimia, biologi, sareng moal aya mahluk hirup.

Dina raraga ngajelaskeun pentingna sadayana ieu, Inggris Peter Higgs dina taun 60an nyatakeun yén aya mékanisme anu dikenal salaku lapangan Higgs. Sakumaha foton mangrupikeun komponén dasar nalika urang ningali médan magnét sareng lampu, médan ieu meryogikeun ayana partikel anu tiasa nyusunna. Di dieu aya pentingna partikel ieu kusabab éta jawab ngajantenkeun lapangan nyalira jalan.

Operasi mékanisme

Higgs 'Boson

Kami bade ngajelaskeun sakedik kumaha mékanisme lapangan Higgs jalan. Mangrupikeun sajenis kontinyu anu ngalegaan di luar rohangan sareng diwangun ku sajumlah boson Higgs. Mangrupikeun jisim partikel anu bakal disababkeun ku gesekan sareng lapangan ieu, janten tiasa disimpulkan yén sadaya partikel anu gaduh gesekan langkung ageung sareng bidang ieu ngagaduhan massa anu langkung ageung.

Aya seueur urang anu henteu pati terang naon anu dimaksud boson. Kanggo ngartos langkung seueur ngeunaan konsép anu langkung rumit ieu, urang badé nganalisis naon ari boson éta. Partikel subatom dibagi kana dua jinis: fermion sareng bosons. Anu mimiti ieu anu tanggung jawab nyusun masalah éta. Perkara anu urang terang ayeuna diwangun ku fermions. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan boson anu tanggel waler pikeun nyandak kakuatan atanapi interaksi zat antara aranjeunna. Nyaéta, nalika zat tiasa berinteraksi antara hiji sareng anu sanés, éta ngahasilkeun kakuatan sareng ditangtukeun ku boson.

Urang terang yén komponén atom nyaéta éléktron, proton sareng nétron. Komponén atom ieu nyaéta fermion, sedengkeun foton, gluon, sareng bos W sareng Z masing-masing tanggel waler pikeun gaya éléktromagnétik. Aranjeunna ogé tanggel waler pikeun kakuatan nuklir anu kuat sareng lemah.

Detéksi Higgs boson

fisika kuantum

Bos Higgs henteu tiasa dideteksi langsung. Alesan pikeun ieu nyaéta pas disintegrasi na kajadian éta ampir instan. Sakali bubar, éta ngahasilkeun partikel dasar anu sanés anu langkung dikenal ku urang. Janten urang ngan ukur tiasa ningali tapak Higgs boson. Partikel-partikel sanésna anu tiasa dideteksi dina LHC. Dina proton akselerator partikel saling bertabrakan kalayan kecepatan anu caket pisan sareng cahaya. Laju ieu kami terang yén aya tabrakan dina titik strategis sareng detéktor ageung tiasa ditempatkeun di dinya.

Nalika partikel-partikel kitu silih tabrakan aranjeunna ngahasilkeun énergi. Beuki luhur énergi anu dihasilkeun ku partikel nalika tabrakan, beuki seueur partikel anu dihasilkeun. Kusabab tiori anu diadegkeun ku Einstein henteu netepkeun jisim na, tapi rupa-rupa kamungkinan nilai, akselerator partikel bertenaga tinggi diperyogikeun. Widang fisika ieu mangrupikeun daérah énggal pikeun dijajah. Kasusah pikeun terang sareng nalungtik tabrakan partikel ieu mangrupikeun hal anu rada mahal sareng rumit pikeun dilaksanakeun. Nanging, tujuan utama akselerator partikel ieu nyaéta pikeun milarian bos Higgs.

Jawaban naha bos Higgs akhirna parantos dipendakan dihartikeun dina statistik. Dina hal ieu, simpangan standar nunjukkeun kamungkinan yén hasil ékspérimén tiasa diinum ku kasempetan tibatan pangaruh nyata. Kusabab kitu, urang kedah ngahontal pinunjul anu langkung ageung tina nilai statistik sahingga ningkatkeun kamungkinan pengamatan. Émut yén sadaya percobaan ieu kedah nganalisis seueur data kumargi collider partikel ngahasilkeun sakitar 300 juta tabrakan per detik. Kalayan tabrakan ieu, data anu dihasilkeun rada sesah dilakukeun.

Mangpaat pikeun masarakat

Upami bos Higgs akhirna kapendak, éta tiasa janten terobosan masarakat. Sareng éta anu bakal nandaan jalan dina panilitian seueur fénoména fisik sanés sapertos sifat zat gelap. Bahan poék dipikanyaho diwangun ku sakitar 23% alam semesta, tapi pasipatanana umumna henteu dikenal. Mangrupikeun tantangan pikeun disiplin sareng ékspérimén sareng akselerator partikel.

Upami bos Higgs henteu pernah kapendak, éta bakal maksa nyusun téori anu sanés pikeun tiasa ngajelaskeun kumaha partikel-partikelna ngagaduhan jisimna. Sadaya ieu bakal ngakibatkeun pamekaran ékspérimén anyar anu tiasa mastikeun atanapi nolak tiori anyar ieu. Émut yén ieu cara anu élmu idéal. Anjeun kedah milarian anu teu dikenal sareng ékspérimén dugi ka mendakan jawaban.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan bos Higgs sareng ciri-cirina.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.