Hawa garing

Hawa garing

El Hawa garing Ogé kawanoh salaku iklim gurun. Mangrupikeun salah sahiji jinis na iklim anu ciri utami nyaéta kurangna curah hujan taunan. Éta ngan ukur ngagaduhan jumlah hujan anu asalna tina 300 mm sapanjang taun. Salah sahiji ciri utama iklim ieu nyaéta tingkat épapotranspirasi anu luhur.

Dina tulisan ieu kami bade nyaritakeun sadaya ciri, asal, tempat, flora sareng fauna dina iklim garing.

Ciri utama

tiis garing

Mangrupikeun salah sahiji iklim dimana épapotranspirasi tinggi. Evapotranspirasi teu aya deui Ti batan kaleungitan kalembaban anu lokalisasi permukaan kusabab évaporasi langsung. Salaku tambahan, urang kedah nambihan transpirasi cai ku pepelakan anu aya di tempat ieu. Jumlah penguapan cai sareng transpirasi pepelakan katelah evapotranspiration. Fénoména ieu nyababkeun jumlah curah hujan tetep dina tingkat anu rendah pisan sapanjang taun.

Prosés ieu tiasa dikembangkeun kusabab ayana relief daérah, ku séri arus laut anu tiis nyaéta anu ngabatesan évaporasi sareng ngaruksak tingkat kalembaban. Sadaya faktor ieu ngahasilkeun ékosistem anu katelah gurun basisir. Tempat-tempat ieu biasana aya di caket daerah tropis. Éta langkung atanapi kirang dina lintang anu kisaran antara 35 sareng 15 derajat. Salaku tambahan, di tempat-tempat ieu aya spésiés flora sareng fauna anu unik anu parantos tiasa ngembangkeun sababaraha adaptasi pikeun hirup di lingkungan anu ekstrim ieu.

Gurun ieu biasana disebut sabab ngagaduhan seueur pasir sareng suhu haneut pisan. Nanging, iklim anu garing ogé tiasa numuwuhkeun di tempat anu tiis sapertos Antartika sareng Arktik kalér. Sareng tempat ieu ngagaduhan tingkat handap asor pisan. Kami émut yén kalembaban anu disababkeun ku evapotranspiration mangrupikeun ciri utama anu ngajelaskeun iklim garing.

Sabalikna, urang ningali sababaraha daérah gurun anu jumlahna seueur hujan sareng kalembaban. Ieu mangrupikeun daérah tropis anu nampi angin kalembaban anu luhur sapanjang taun. Hujan anu turun di tempat-tempat ieu sporadis sareng nyata dina bentuk badai listrik. Saatos nampi sumbangan tina présipitasi ieu, aliran sareng taneuh condong ngabareuhan cai kumargi aranjeunna henteu ngagaduhan kapasitas nyaring. Ngan ukur tahan sababaraha jam saprak cai ngahuapkeun gampang pisan sareng gancang.

Faktor anu nangtukeun iklim garing

iklim garing garing

Urang bade ningali anu janten faktor utama anu nangtukeun ayana iklim garing di hiji daérah.

Kurangna beueus

Sakumaha urang disebatkeun di awal, kurangna kalembaban mangrupikeun ciri anu paling luar biasa tina jinis iklim ieu. Sareng éta mangrupikeun jumlah kagaringan anu seueur di tempat-tempat ieu. Éta henteu ngan ukur taneuh anu garing kusabab kurangna hujan, tapi kitu ogé hawa. Kaseueuran daérah gaduh perséntase penguapan anu luhur, ieu mangrupikeun persentase curah hujan anu paling luhur. Hal ieu nyababkeun kaleungitan kontinyu tina Uap. Sababaraha gurun panas di dunya gaduh panasaran khusus. Curah hujan na ngejat sateuacan dugi ka taneuh. Sanaos ieu kajadian biasana, aya sababaraha hujan anu ngembangkeun sababaraha pepelakan kahirupan sato sareng sato. Hal ieu ngamungkinkeun yén sababaraha daérah henteu lengkep raoseun.

Panas sareng tiis

Karakteristik séjén anu ngajantenkeun iklim gersang menonjol nyaéta kontrasna antara panas sareng tiis. Aya sababaraha daérah gersang anu usum tiis pisan tapi usum panas anu panas pisan. Salah sahijina nyaéta gurun Sahara anu hukum ieu sepanjang waktos, sedengkeun gurun Gobi nampilkeun duanana musim. Suhu usum tiis henteu ngahontal beku. Pelancong anu henteu siap pikeun kaayaan anu ekstrim ieu tiasa maot tina serangan panas nalika siang atanapi maot hipotermia nalika wengi. Kusabab kitu, tempat anu iklim garing teu dianggap bahaya pikeun jalma anu teu boga pangalaman.

Évaporasi langkung ageung tibatan présipitasi

Di tempat-tempat iklim anu gersang unggul, évaporasi langkung sering tibatan présipitasi. Ieu ngakibatkeun taneuh henteu tiasa janten tuan rumah kahirupan tutuwuhan. Jumlah évaporasi biasana dugi ka 10 kali langkung ageung tibatan presipitasi. Ieu teras-terasan ngajantenkeun total asor langkung handap sareng handap.

Iklim gurun panas garing

Hawa tiis

Gurun sareng iklim haneut ayana di jambatan subtropis sareng ékosistem aranjeunna ngembangkeun di tengah sareng lintang handap antara 20 sareng 35 derajat. Di daérah-daérah ieu aya naékna hawa terus-terusan dina cara anu stabil. Salaku tambahan, ieu mangrupikeun daerah anu tekanan tinggi ngamajukeun kaayaan garing sareng panas. Ku gaduh sistem tekanan anu luhur teras-terasan, aya stabilitas lingkungan anu henteu ngijinkeun datangna badai.

Iklim gurun tiis anu garing aya di tempat-tempat anu luhurna kasohor. Salaku conto, aya gurun Tabernas di Almería. Akibatna, urang ngagaduhan yén lokasi iklim ieu henteu gumantung pisan kana lintang tapi kana jangkungna. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan gurun anu langkung gampang némbongan dirina di tempat-tempat anu jauh ti tropis. Biasana gurun ieu jauh tina katulistiwa.

Kegiatan ékonomi dina iklim garing

Émut yén populasi anu berkembang di sakitar iklim garing kedah sababaraha kagiatan ékonomi anu béda. Populasi anu nyicingan daérah ieu hususna hésé hirup. Buntut anjeun di gurun ieu jarang kusabab kaayaan ekstrim anu disiratkeun ku lingkungan alam ieu.

Normalna, sakelompok jalma nyobian konsentrasi dina basisir sareng ngajaga jarak ka oase sareng lebak anu dihasilkeun ku walungan. Salah sahiji ciri utami komunitas ieu nyaéta aranjeunna biasana perantau. Alesan pikeun ieu kusabab Pikeun netepkeun sacara pasti di daérah anu mumusuhan ieu rumit.

Kuring miharep yén kalayan inpormasi ieu anjeun tiasa diajar langkung seueur ngeunaan iklim garing sareng ciri-cirina.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.