Téori kumalayang buana

Hanjangan buana

Baheula, buana panginten tetep maneuh pikeun jutaan taun. Teu aya anu terang yén kerak Bumi diwangun ku pelat anu ngalir berkat arus konveksi mantel. Nanging, élmuwan Alfred Wegener ngusulkeun téori kumalayang buana. Téori ieu nyarios yén buana parantos kumalayang sajuta-juta taun sareng anu aranjeunna tetep lakukeun.

Tina naon anu tiasa diarepkeun, tiori ieu lumayan mangrupikeun révolusi pikeun dunya sains sareng géologi. Naha anjeun hoyong diajar sadayana ngeunaan drift buana sareng mendakan rahasia na?

Téori kumalayang buana

buana babarengan

Téori ieu nunjukkeun kana gerakan pelat ayeuna anu ngadukung buana sareng anu ngalih langkung jutaan taun. Sapanjang sajarah géologis Bumi, buana henteu salawasna aya dina posisi anu sami. Aya séri buktina anu bakal urang tingali engké anu ngabantosan Wegener pikeun nolak téorina na.

Gerakan ieu disababkeun ku teras-terasan dibentukna matéri anyar tina mantel. Bahan ieu diciptakeun dina kulit sagara. Ku cara kieu, matéri anu anyar masihan kakuatan kana anu aya sareng nyababkeun buana ngalih.

Upami ningali sacara raket kana bentuk sadaya buana, sigana siga Amérika sareng Afrika parantos ngahiji. Dina ieu filsuf merhatoskeun Francis Bacon dina taun 1620. Nanging, anjeunna henteu ngajukeun teori naon waé yén buana ieu parantos tetep babarengan dina jaman baheula.

Ieu disebatkeun ku Antonio Snider, urang Amérika anu cicing di Paris. Dina 1858 anjeunna ngangkat kamungkinan yén buana tiasa ngalih.

 

Éta parantos aya dina 1915 nalika meteorologi Jérman Alfred Wegener nyebarkeun bukuna anu disebat "Asalna buana sareng sagara". Di jerona anjeunna ngungkabkeun sadayana téori kumalayang buana. Ku alatan éta, Wegener dianggap panulis tiori.

Dina buku anjeunna ngajelaskeun kumaha planét urang nampi host supercontinent. Nyaéta, sadaya buana anu urang gaduh ayeuna kantos babarengan ngawangun hiji. Anjeunna nyebat supercontinent éta Pangea. Kusabab kakuatan internal Bumi, Pangea bakal narekahan sareng ngalih jauh sapotong-sapotong. Saatos ngalangkungan jutaan taun, buana bakal ngajajah posisi anu aranjeunna lakukeun ayeuna.

Bukti sareng buktina

susunan buana di jaman baheula

Numutkeun tiori ieu, ka hareup, jutaan taun ti ayeuna, buana bakal pendak deui. Naon anu penting pikeun nunjukkeun téori ieu ku buktina sareng bukti.

Tés paleomagétik

Bukti anu mimiti anu ngajantenkeun aranjeunna yakin anjeunna nyaéta panjelasan ngeunaan magnetisme paleo. Médan magnét bumi éta henteu kantos aya dina orientasi anu sami. Saban sering, médan magnét parantos tibalik. Anu ayeuna janten kutub kidul magnét anu sateuacanna nyaéta kalér, sareng sabalikna. Ieu dipikaterang sabab seueur batuan eusi logam tinggi ngagaduhan oriéntasi ka arah tihang magnét anu ayeuna. Batuan magnét parantos dipendakan anu kutub kalér nunjuk ka kutub kidul. Janten, di jaman kuno, éta pasti tibalik.

Paleomagnetism ieu teu tiasa diukur dugi ka taun 1950an. Sanaos tiasa diukur, hasilna lemah pisan dicandak. Masih, analisa pangukuran ieu junun nangtoskeun dimana ayana buana. Anjeun tiasa nyaritakeun ieu ku ningali orientasi sareng umur batu. Ku cara kieu, éta tiasa ditingalikeun yén sadaya buana sakali ngahiji.

Tés biologis

Tes anu sanés anu ngabingungkeun langkung ti hiji nyaéta tes biologis. Boh spésiés sato sareng tutuwuhan aya di sababaraha buana. Teu kapikir yén spésiés anu henteu hijrah tiasa ngalih ti hiji buana ka hiji buana. Anu nunjukkeun yén dina hiji waktos aranjeunna aya di buana anu sami. Spésiésna sumebar kalayan lumampah waktos, sabab buana ngalih.

Ogé, di Afrika kulon sareng Amérika Kidul wétan formasi batu tina jinis sareng umur anu sami dipendakan.

Hiji papanggihan anu ngadorong tés ieu nyaéta mendakan fosil tina pakis daun anu sami di Amérika Kidul, Afrika Kidul, Antartika, India sareng Australia. Kumaha spésiés pakis anu sami tina sababaraha tempat anu béda? Disimpulkeun yén aranjeunna hirup babarengan di Pangea. Fosil réptil Lystrosaurus ogé aya di Afrika Kidul, India, sareng Antartika, sareng fosil Mesosaurus di Brazil sareng Afrika Kidul.

Boh flora sareng fauna kagolong kana daérah umum anu sami anu tumuh ngalangkungan ngalangkungan waktos. Nalika jarak antara buana kalintang saé, masing-masing spésiés adaptasi sareng kaayaan énggal.

Bukti géologis

Éta parantos parantos disebatkeun yén sisina rak buana di Afrika sareng Amérika pas pisan sampurna. Sareng aranjeunna pernah hiji. Salaku tambahan, aranjeunna henteu ngan ukur ngagaduhan umum bentuk tatarucingan, tapi kontinuitas banjaran gunung di buana Amérika Kidul sareng Afrika. Ayeuna Samudra Atlantik tanggung jawab misahkeun jajaran gunung ieu.

Tés paleoklimatik

Iklim ogé ngabantosan interpretasi tiori ieu. Bukti tina pola érosi sami dipendakan di buana anu béda. Ayeuna, unggal buana gaduh rézim hujan, angin, hawa, sareng sajabana. Nanging, nalika sadaya buana janten hiji, aya iklim anu ngahiji.

Salajengna, setoran moraine sami parantos dipendakan di Afrika Kidul, Amérika Kidul, India sareng Australia.

Tahapan kumalayang buana

Téori kumalayang buana

Drift buana parantos lumangsung sapanjang sajarah planét. Numutkeun kana posisi buana di dunya, kahirupan parantos dibentuk dina hiji cara atanapi cara anu sanés. Ieu ngandung harti yén drift buana gaduh tahapan anu langkung tandana anu nandaan mimiti kabentukna buana sareng, kalayan éta, tina cara hirup anyar. Kami émut yén mahluk hirup kedah adaptasi sareng lingkungan sareng, gumantung kana kaayaan iklimna, épolusi ditandaan ku ciri anu béda.

Urang bade nganalisis anu mana tahapan-tahapan utama drift buana:

  • Sakitar 1100 milyar taun ka pengker: kabentukna supercontient munggaran lumangsung di planét anu disebut Rodinia. Sabalikna tina kapercayaan masarakat, Pangea sanés anu munggaran. Sanaos kitu, kamungkinan yén buana sanésna parantos aya teu dikaluarkeun, sanaos henteu cekap buktosna.
  • Sakitar 600 milyar taun ka pengker: Rodinia nyandak sakitar 150 juta taun ka fragmen sareng supercontcent kadua anu disebut Pannotia bentukna. Éta durasi langkung pondok, ngan ukur 60 juta taun.
  • Sakitar 540 juta taun ka pengker, Pannotia dipecah janten Gondwana sareng Proto-Laurasia.
  • Sakitar 500 milyar taun ka pengker: Proto-Laurasia dibagi kana 3 buana anyar anu disebut Laurentia, Siberia sareng Baltik. Ku cara kieu, pembagian ieu ngahasilkeun 2 sagara anyar anu katelah Iapetus sareng Khanty.
  • Sakitar 485 milyar taun ka pengker: Avalonia papisah sareng Gondwana (lahan anu saluyu sareng Amérika Serikat, Nova Scotia, sareng Inggris. Balatika, Laurentia, sareng Avalonia tabrakan ngawangun Euramérica.
  • Sakitar 300 milyar taun ka pengker: ngan aya 2 buana ageung. Di hiji sisi, urang gaduh Pangea. éta aya sakitar 225 juta taun ka pengker. Pangea mangrupikeun ayana hiji supercontient tunggal dimana sadaya mahluk hirup sumebar. Upami urang perhatoskeun dina skala waktos géologis, urang tingali yén supir bawahan ieu aya dina jaman Permian. Di sisi anu sanésna, urang ngagaduhan Siberia. Duanana buana dikurilingan Samudra Panthalassa, hiji-hijina laut anu aya.
  • Laurasia sareng Gondwana: Salaku akibat tina perpisahan Pangea, Laurasia sareng Gondwana kabentuk. Antartika ogé mimiti ngabentuk sapanjang jaman Trias. Éta kajadian 200 juta taun ka pengker sareng diferensiasi spésiés mahluk hirup mimiti kajantenan.

Sebaran mahluk hirup ayeuna

Sanaos sakali buana dipisahkeun masing-masing spésiés ngagaduhan cabang anyar dina évolusi, aya spésiés anu ngagaduhan ciri anu sami dina buana anu beda. Analisis ieu ngagaduhan kamiripan genetik sareng spésiés ti buana sanés. Bédana antara aranjeunna nyaéta yén aranjeunna parantos mekar ti jaman ka jaman ku mendakan diri dina setélan énggal. Conto ieu nyaéta kéong kebon anu parantos kapendak di Amérika Kalér boh di Eurasia.

Kalayan sadaya bukti ieu, Wegener nyobian membela téorina na. Sadaya argumen ieu lumayan ngayakinkeun ka masarakat ilmiah. Anjeunna leres-leres mendakan mendakan anu saé anu ngamungkinkeun terobosan sains.

Teu gaduh stasiun cuaca?
Upami anjeun sumanget ngeunaan dunya meteorologi, kéngingkeun salah sahiji stasiun cuaca anu kami nyarankeun sareng mangpaatkeun tawaran anu sayogi:
Stasion Météorologi

Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Juan Pablo cenahna

    Abdi resep, tiori na sigana saé pisan sareng kuring yakin yén Amérika sareng Afrika bakal ngahiji sabab sigana teka-teki. 🙂